用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

有些是善意的,
有些是挑剔的,
有些是无聊的,
有些是恶意攻击的 ,

除此之外,EK常客也有自吹自擂和誤導。

猴子爸 發表於 23-7-25 12:08
“另一個火頭“?这是他的嗜好。喜欢看到哪里看似有漏洞,有“不合逻辑”的话,就会大加鞭鞑。
...
因為他平時批評的那一間DSE和lB也冇乜可挑剔,所以便選其它學校囉。他最喜歡寫XX學校家長盲目支持等。

piyohk 發表於 23-7-25 14:32
有些是善意的,
有些是挑剔的,
有些是无聊的,
所有都只係從中尋找少少快樂啫...人人皆會啦.

pipeter.john 發表於 23-7-25 14:40
因為他平時批評的那一間DSE和lB也冇乜可挑剔,所以便選其它學校囉。他最喜歡寫XX學校家長盲目支持等。 ...
他经常说XXXX学校有很多盲目护校的家长,但却永远不想一想自己写了什么东西惹人反驳。

港同現在既成績算唔算名校?

猴子爸 發表於 23-7-25 14:54
他经常说XXXX学校有很多盲目护校的家长,但却永远不想一想自己写了什么东西惹人反驳。 ...
是呀!他專挑到D骨頭。我記得他話XXXX有學生幾個學生拿不到最低聯招要求喎!

kittykit622 發表於 23-7-25 15:09
港同現在既成績算唔算名校?

點會唔算,SPC 4+及5+ 分別 80%及51%, 佢仲好啲添!不過,SPC有啲尖子去咗考IAL,遲啲港同好似都會有!
恭喜港同高增值!

回覆樓主:

感謝各位港同學兄學姐父母所給的資訊!

講咩都好,所有學校都有人鍾意或唔鍾意,最重要懂得尊重,港同成績是有目共睹,哪怕係直上或外校,留到最後的,大家都係港同畢業生啊!
最重要係小朋友能夠係學校過着一個豐盛的學習生涯!

最後,希望各位在港同讀緊無論小學或中學的學弟學妹或學兄學姐和家長們,共勉之!

小朋友黎緊有幸入讀港小,亦十分期待在港小到書院的校園生活!

chanshadow 發表於 23-7-19 15:12
港同今年DSE成績又創新高,整體4+ (81.4%) ; 5+ (51.8%) ; 5*+ (27.8%) ; 5** (6.7%)
各科 (Core) 5+ 成績  ...

非移民原因,都有很多B1頭官津中學老師流失。

不知教得好的官津中學老師,是否被資源足的直資中學吸引跳槽?

醒目開學勳章 王國長老

tpmon 發表於 23-7-29 16:55

講真,學校要跑數,做老師亦唔易
直資出咩offer我就唔知了

chanshadow 發表於 23-7-19 15:12
港同今年DSE成績又創新高,整體4+ (81.4%) ; 5+ (51.8%) ; 5*+ (27.8%) ; 5** (6.7%)
各科 (Core) 5+ 成績  ...

港同2023年聯招三大取錄過六成

港同2023年聯招取錄 #479
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49256596

tpmon 發表於 23-7-29 16:55

肯定有影響

Poyau 發表於 23-8-10 12:43
港同2023年聯招三大取錄過六成

港同2023年聯招取錄 #479

三大錄取率能排全港第幾?

swh2020 發表於 23-8-10 16:39
對於B1A學校,三大錄取率排名其實唔多有用,因為佢地一般出國率可以好高,特別係傳統名校。

swh2020 發表於 23-8-10 16:39

首先要全港中學show晒3大入學取錄%, 就算b1中學都未必間間 show出嚟,所以冇乜可能知道全港排行第幾!

超過50%已經非常厲害,仲未計出國嗰啲, 根本冇得計!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

acgy 發表於 23-8-11 08:47
對於B1A學校,三大錄取率排名其實唔多有用,因為佢地一般出國率可以好高,特別係傳統名校。
...
是的,出国是一个变数。此外,如果三大率低些,但神科比例高些,哪一个比较强?说到底,都是DSE 5+% 最实际。

Charlotte_mom 發表於 23-7-19 18:56
其實係雞同蛋嘅問題
要想揀學生,首先亦要做出成績,尤其直資要交學費,b1生咁多選擇,家長唔係傻的,港島 ...

早揀學生, 有人說揀家底, 客觀地說係學校可以從小攪好語文, 特別英文...

攪好語文, 中學時代真係慳好多時間, 剩出來的時間可以放在其他術科...

retriever 發表於 23-8-16 09:59
早揀學生, 有人說揀家底, 客觀地說係學校可以從小攪好語文, 特別英文...

攪好語文, 中學時代真係慳好多時 ...
同意,英文这回事,根据观察,一般来说,跟家庭背景和收入有一定的关系。

我想請教,準備DSE是否靠做past paper?是否從F5下學期開始就是復習原有知識和題海戰術?
我的意思是,如果是這樣,那麽哪個學校提供的題海貼中率高,就哪個學校優勝些?或者哪個學校的老師DSE經驗多些,優勝些?

200904 發表於 23-8-16 10:36
我想請教,準備DSE是否靠做past paper?是否從F5下學期開始就是復習原有知識和題海戰術?
我的意思是,如果 ...
DSE出過的題目絕大部分唔會完全一樣咁再出,單靠做past paper,可以有level 5,但想攞5**就未必得。補習老師所謂的貼中題目,多數只是貼中某大課題,人人都可以貼中的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊