用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Celia0001
go

港大同學會書院   [複製鏈接]

feifei_baby 發表於 24-4-8 13:34
點為之大鑼大鼓? 即係唔可以分享新派直資的教學? 總之有人問,就要撐傳統名校完勝? 我細果個都喺傳統名 ...

公眾論壇,匿名留言,各自表述。我看不少留言也是出於個人主觀感受而沒有什麼根據。不論是關於港同或其他學校。
用家們需要思考和消化不同資訊而去下判斷。
祝福大家能為子女找到合適的學校。

利申:本人乃港同S1家長。

smallsoso 發表於 24-4-5 22:19
其實小朋友經常做project 及拍video 已經好熟練,但要有心機及考合作能力,因為由跟同學傾idea 直到製作成 ...

今年見家長, 仲係用zoom ?

疫情之前, 每年見家長, 都會好似去黃大仙求籤咁, 所有老師坐齊係Hall, 最多可以見六位老師, 當然學校有出通告比家長預約邊個time slot, 而每位老師, 都會準備晒會接見同學的資料, 例如:  某科班中大約什麼位置, 如果某科差, 老師又會提議應該點樣改善, 還記得中一第一次見家長時, 果種震撼感, 依家仲記得.

老師係要連續兩日見家長, 就算後來改左zoom, 都要兩日, 作為港同的老師, 都真係好辛苦, 唔知算唔算係特色之一.

Ayaya 發表於 24-4-8 15:10
回覆 mcl233 的帖子

分享可以有延伸,這就是討論區。睇到有人話因為有人在EK幫港同大肆宣傳,所以一有“港 ...

其實好多家長心入面都有把尺,邊啲學校好過邊啲,包括我都對某些hit校不以為然,報都唔會報,但唔會周圍唱周圍踩,自己知就算。到底受過咩程度傷害先至會一睇就踩呢?我都好好奇。都係果句,EK沒落不是沒原因的。

PolarBear834 發表於 24-4-8 16:14
公眾論壇,匿名留言,各自表述。我看不少留言也是出於個人主觀感受而沒有什麼根據。不論是關於港同或其他 ...
空穴來風未必無因,會唔會藉此機會辦學團體或PR諗一諗,仲係咪再以呢個方向嚟行呢?未嘗唔係好事!

回覆 feifei_baby 的帖子

大膽猜測,各位網友存在幾種不同群體心理:1. 今年有仔女升中,的確想知道目標學校的情況,尤其是在取得多個offer的情況之下,如何做取捨,想知道關於學校的每一個細節。
2. 港同家長,情人眼裡出西施,而且本身仔女就讀體驗良好,對學校十分認同,甚至超出期望,也很樂意和他人分享自己仔女學校的優秀之處。
3. 其他“名校”家長,對於眾多港同 vs XXX標題甚為厭煩,似乎風頭全被其搶走,不認同此校會好過自己學校。因此,一定是學校的宣傳公關手段,所謂的“家長”只不過是網絡槍手。

feifei_baby 發表於 24-4-8 20:43
其實好多家長心入面都有把尺,邊啲學校好過邊啲,包括我都對某些hit校不以為然,報都唔會報,但唔會周圍唱 ...

同意EK可讀性越來越低

回覆 feifei_baby 的帖子

大膽猜測,各位網友存在幾種不同群體心理:1. 今年有仔女升中,的確想知道目標學校的情況,尤其是在取得多個offer的情況之下,如何做取捨,想知道關於學校的每一個細節。
2. 港同家長,情人眼裡出西施,而且本身仔女就讀體驗良好,對學校十分認同,甚至超出期望,也很樂意和他人分享自己仔女學校的優秀之處。
3. 其他“名校”家長,對於眾多港同 vs XXX標題甚為厭煩,似乎風頭全被其搶走,不認同此校會好過自己學校。因此,一定是學校的宣傳公關手段,所謂的“家長”只不過是網絡槍手。

今年, 我個仔讀果間小學, 3個有offer 的同學,全部抽飛,港同真係要努力想吓收生策略,宣傳策略

回覆樓主:

我也真的十分感謝抽飛的朋友們,才令我有幸成為港同家長。

PolarBear834 發表於 24-4-8 16:14
公眾論壇,匿名留言,各自表述。我看不少留言也是出於個人主觀感受而沒有什麼根據。不論是關於港同或其他 ...

贊成。謝謝你分享了這麼多關於港同的資訊。其中一個這麼多vs post的原因可能是因為港同的升中面試令很多小朋友愛上學校,於是比較熟悉傳統名校的家長便要上來開post多找些關於這間新派直資的資料。
或者因為我是EK新人,其實見到港同家長這麼喜歡學校,亦喜歡分享學校,我覺得是一件好事,只要自己讀每一個回覆自己分析不要盡信便足夠了。既然家長提議閱讀港同《共完21世紀教育夢》那本書而我對學校有興趣,當然立即去借閱。讀完對學校(中/小學)有幾個疑問,便直接引用書中內容上來提問了,完全沒有貶義,我仍然覺得港同整體是有很多吸引可取之處。每個人喜歡的、想要的都不同,實在是要和小朋友一起找最適合的。

回覆 verykin 的帖子

想知嗰3個同學仔揀咗邊間?

回覆 poonseelai 的帖子

我都覺,以前BK和 EK 氣氛比較融洽。

Ayaya 發表於 24-4-9 09:57

想知嗰3個同學仔揀咗邊間?
假期後第一天上課、在同學收收風。拔萃、華仁、聖士提反女。無得比

icic.  找到合適就好   
這樣睇,港同至少仍有吸引力可以吸引到這批有實力嘅同學仔父母去報名參加面試。

Ayaya 發表於 24-4-9 10:27

icic.  找到合適就好   
港同係幾吸引, 起馬小朋友面試完, 幾開心, 小朋友自然想去讀.

係,新派直資嘅面試方式,一般小朋友在面試過程中比較開心,比較少壓力。
另一間新派直資SMC,見小朋友面試後嘅feedback都係開心輕鬆。

小朋友都係面試後好喜歡港同
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊