用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局正檢討小學呈分試各科比重 研究將體育科納入呈分 ...
樓主: B.B.BaBa
go

教育局正檢討小學呈分試各科比重 研究將體育科納入呈分   [複製鏈接]

lkwkenneth 發表於 24-3-7 07:05
跟上面中央政策啫
上面都研究緊減外語(即英文) 課時,加體育視藝課+考核內容時。
...

吾係又來D咩 三面紅旗 十五年超英趕美果D反人類野呀!

TAIOU4 發表於 24-3-7 13:13
小學考試要跟攻略先可以唔洗狂操都拎到A同其他試一樣
學校考乜就溫/操乜
”X佢女仔點練???
。。。
提意 / 讚成o既人一定係生仔
仲要係 "動手" 能力強o個班”

如果生女那些,应该个女是读女校。

回覆樓主:

香港學生語文水平已經好渣,仲要調低主科比重?如果政府跟住做,就真係反智喇。

jiljill 發表於 24-3-7 14:38
香港學生語文水平已經好渣,仲要調低主科比重?如果政府跟住做,就真係反智喇。
...
同你心有靈犀,琴日仲諗緊,幾時你又忍唔住出聲

jiljill 發表於 24-3-7 14:38
...
講出重點,現今學生中英都唔見得好得去邊(衹係表面分數好),上到中學原形畢露.  攪咁耐這班教育人仕都唔明白點解學生有咁既質素. 支持小學精英制既人,上到中學得了一小批好少少孩子,但就影響晒整批孩子能力,更甚將本身應有能力耗滅掉.

Szetimmy0225 發表於 24-3-7 13:19
講超英趕美已經好膚淺啦,更何況感覺英美冇咩值得去超.

天外之人 發表於 24-3-7 15:50
想问问你,因为你似乎颇熟识国内情况,请问是否真的有政策,要学校减少学习英文(包括抵制补习英文),多学中文?

猴子爸 發表於 24-3-7 16:12
想问问你,因为你似乎颇熟识国内情况,请问是否真的有政策,要学校减少学习英文(包括抵制补习英文),多学 ...

真係有減少英文,但唔係多中文,係多體育,每天都有體育課。有些家長就很反對,自己在外私補;有些就讚成,啲人覺得小時候花很多時間學英文,成年後其實用不上。

天外之人 發表於 24-3-7 15:50

哈哈! 呢句係60年左近的口號! 手快快。

hollyword888 發表於 24-3-7 16:33
真係有減少英文,但唔係多中文,係多體育,每天都有體育課。有些家長就很反對,自己在外私補;有些就讚成 ...
多体育?那么香港呈分试加PE就很有可能了。
至于减少学习英文,不知道日后香港英文小学和中学可以如何调节?还是只有国际学校才可以大量学英文?

天外之人 發表於 24-3-7 15:47
講出重點,現今學生中英都唔見得好得去邊(衹係表面分數好),上到中學原形畢露.  攪咁耐這班教育人仕都唔明白 ...

唉! 有咩辦法呀? 太多小朋友由playgroup 開始有去補習(外邊上playgroup 班)。 小學又要6項全能去谷呈分試, 依家又要改成8項全能。D小明友好快消磨哂精氣神。

天外之人 發表於 24-3-7 15:47
講出重點,現今學生中英都唔見得好得去邊(衹係表面分數好),上到中學原形畢露.  攪咁耐這班教育人仕都唔明白 ...
”攪咁耐這班教育人仕都唔明白點解學生有咁既質素”。這班教育人仕 - 其实我都不知道是哪一班,但点都好,你觉得他们在意學生質素多些,还是紧贴上面政策多些?

猴子爸 發表於 24-3-7 16:56
”攪咁耐這班教育人仕都唔明白點解學生有咁既質素”。這班教育人仕 - 其实我都不知道是哪一班,但点都好, ...
其實香港教育問題係一個好深層次o既食物鏈問題
有少少似舊西歐貴族系統又或者有套叫The Platform (饑餓鬥室) 的電影一樣
上層的人定規則給下層的人津守
但下層想要的都不是上層所想的
而當較上層的人得到所需後
就會反過來破壞下層的褔利

最大問題係訂立規則的人跟本不會津守規則
教育局內大部份識員子女都有OEA
而好多高級公務員都有閒錢給子女讀ESF或國際
佢o地多數子女跟本唔會讀一般學校及考DSE
基本上免費教育做得越好就會對付費教育越不利
所以如不限制公務員子女要津守規則的話
香港教育一定會越玩越爛

TAIOU4 發表於 24-3-7 17:13
有少少似舊西歐貴族系統又或者有套叫The Platform (饑餓鬥室 ...
你讲到好像公务员为了保护“付费的教育”(自己的利益),所以破坏“免费的教育”?好像有点偏颇吧?即使他们的子女都读local school, 都不见得他们可以把教育制度变得完美,因为始终资源有限,弱肉强食。至于有限资源如何运用,用得出色,就是另一个问题。

之前很多人赞芬兰,但芬兰有多少资源?有多少人口?一般人民素质如何?

教育这个命题实在太过高深了。

现在是上面有政策,下面照着办就是了。

PTL_L 發表於 24-3-7 14:44
同你心有靈犀,琴日仲諗緊,幾時你又忍唔住出聲

要搵食,邊可以成日上嚟玩。

jiljill 發表於 24-3-7 17:52
要搵食,邊可以成日上嚟玩。
EK嘅小朋友個個都係1A生,父母個個都係老闆嚟,唔洗做嘅

回覆樓主:

學生水平下降主要原因是教育普及化、去精英化、和過度多元化。

以前小六有學能測驗,中三要考淘汰試,中五有會考,中七考高考。可以在四輪公開試中生存下來的人基本上已經肯定比現在所謂的大學生優秀。

每個人每日只有24小時,現在999632已經是神經病,不必要地將小朋友的時間和精力浪費在吹啲打和畫公仔這種無聊的事情上。如果將來再加運動,香港學生就真是玩完了。

PTL_L 發表於 24-3-7 17:54
EK嘅小朋友個個都係1A生,父母個個都係老闆嚟,唔洗做嘅

1A生家長比較多聲氣,B23怕醜,多數做CD-ROM。

TAIOU4 發表於 24-3-7 17:13
有少少似舊西歐貴族系統又或者有套叫The Platform (饑餓鬥室 ...
仲有,留意下,我哋現教育局局係邊個?佢曾經發生咩事!

Szetimmy0225 發表於 24-3-7 13:19

琴日有一單駭人嘅新聞,有一初中生係誇區學生,突然被內地海關抽檢,然後起中史書撕掉咗張地圖落嚟,新聞講,懷疑係因為「釣魚台」冇寫「釣魚島」同仲有一個問題,我唔太記得喇(有網友記得,可補充)跟著教育局回應係,叫出版社跟進,要update!咁個小朋友情緒點呢?教育局官員有冇叫學校跟進呢?初中生咋,教科書問題關佢事?大到要即場撕落下!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊