用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
樓主: schris1437
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

Poyau 發表於 24-5-1 11:13
喇沙2023年校務報告仍有待公布

https://www.lasalle.edu.hk/eng/school_annual_reports.html
千呼萬喚不出來,

AndrewEdu 發表於 24-5-1 10:55
去看看港大對港同的支援吧,不要嫉妒哦
港大點支援港同?有分加?

AndrewEdu 發表於 24-5-1 11:19
千呼萬喚不出來,

唔好意思都要講一句,如果又要開新account 搵食,不如你過主啦,都明白呢排又係插班高峰期,呢啲營商手法唔太適合起EK,你番過去Facebook la,果邊多啲人同你一個爐。如果係真家長,不如正正經講多啲 貴校長處,總好過成日搵機會打擊人地學校啦,都知不論傳統名校又或地區名校都係你地打擊嘅對象從而抬高 貴校,由透唔透明展示dse成績、學校教學模式等,但其實可以試吓多啲真用家分享入面嘅實況更好,例如近來聽到有人話 貴校已經媲美國際學校既英文語境、校園倘大等,今次聽到新觀點,港大會特別優待 貴校,不如講下具體情況係點,咁就應該更受歡迎,雖然已經好受歡迎了!但建議另開post,人地呢度係QC vs LSC!

cafeva 發表於 24-5-1 12:05
港大點支援港同?有分加?
唔好騎劫人地個post,等網友開個新既等佢分享!

PTL_L 發表於 24-5-1 12:26
唔好意思都要講一句,如果又要開新account 搵食,不如你過主啦,都明白呢排又係插班高峰期,呢啲營商手法 ...

港大都要做生意,竟然唔照顧啲大客户優先?真係要諗計要令人肯信至得,自己信冇用的~

mcl233 發表於 24-5-1 12:39
港大都要做生意,竟然唔照顧啲大客户優先?真係要諗計要令人肯信至得,自己信冇用的~
...
咁我諗,諗咋,佢講得出,應該有啲理據,咁大個人應該唔會信口雌黃啩!

PTL_L 發表於 24-5-1 12:26
唔好意思都要講一句,如果又要開新account 搵食,不如你過主啦,都明白呢排又係插班高峰期,呢啲營商手法 ...
諗咁多做咩也。講到港同,因為你地講到自信/自大,文學,英文,咪推薦一下其它學校如何養好個present素質又不至於自大囉。你講到lsc vs qc,兩間都是dse學校,不如vs一下dse成績囉,我都好想知同qc vs點樣?問下死人咩?犯罪咩?

AndrewEdu 發表於 24-5-1 13:15
諗咁多做咩也。講到港同,因為你地講到自信/自大,文學,英文,咪推薦一下其它學校如何養好個present素質 ...

咁你過嚟呢邊少喇,雖然未至於hit到Facebook 啲人咁,但都好出名既,呢方面你放心,不如又講多啲點樣教到presentable 又唔自大?輕鬆讀書考dse又成績好?語境突然可媲美國際學校?港大又特別優待?等,具體啲講講,學校係點培養?
有冇犯罪睇你個人,呢樣我又唔清楚喇!

PTL_L 發表於 24-5-1 13:39
咁你過嚟呢邊少喇,雖然未至於hea到好似Facebook 啲人咁,但都好出名既,呢方面你放心,不如又講多啲點樣 ...
做到不自大,第一,不要臆想!

AndrewEdu 發表於 24-5-1 13:45
做到不自大,第一,不要臆想!
請繼續!

schris1437 發表於 24-4-29 16:28
請問喇沙 VS 皇仁 會如何選擇?

兩間都係頂尖男校 看你住邊區 如果九龍同新界 當然LSC 其實去比較兩者之間 課外活動一定係LSC 多元化 QC 為港島男校之首 冇人質疑 最後都係看你子弟鍾意邊間 不使太執着 入到隨便一間已經光宗耀祖

verykin 發表於 24-5-1 09:30
又來推銷..

是....真心煩

PTL_L 發表於 24-5-1 12:28
唔好騎劫人地個post,等網友開個新既等佢分享!

同意!明明是喇沙vs皇仁有水平的討論,突然又......

PTL_L    發表於 24-5-2 12:32

dreamdream081 發表於 24-5-1 21:11
是....真心煩

推銷 不代表個個家長喜歡

dreamdream081 發表於 24-5-1 21:14

同意!明明是喇沙vs皇仁有水平的討論,突然又......

去到 LSC QC 這種級數 真心講無什麼好比較 最緊要子弟最後在DSE 旗開得勝

由近年公佈DSE成績既方法,QC清楚過LS太多,LS與自己以前比亦都明顯越嚟越隱晦。

AndrewEdu 發表於 24-4-30 20:35
而家港大的寵兒是港同,英文好,又注重表達
"港大的寵兒是港同".这是我第一次听到的,但看起来都很有说服力。请问有没有什么实际安排去证明这件事?例如港同学生报港大会加分,港大派教授到港同讲学,港大学生/校友做港同学生的mentor之类?

Sing13 發表於 24-5-1 22:20
由近年公佈DSE成績既方法,QC清楚過LS太多,LS與自己以前比亦都明顯越嚟越隱晦。
...
BigExam都已经把LSC排在B1A/B, 2023年成绩到现在都不公布,应该都危危乎。当然,LSC以前都试过谷底反弹,所以不一定代表它的成绩就一定会直线滑落的,始终LSC长久以来都是城中顶尖名校,相信它总有办法重回一线的。

tkhhung 發表於 24-5-1 21:09
兩間都係頂尖男校 看你住邊區 如果九龍同新界 當然LSC 其實去比較兩者之間 課外活動一定係LSC 多元化 QC  ...
我地住將軍澳既, 地理位置QC會好啲!對於直升LSC應該是十拿九穩的, 都係等到時出結果有選擇時再一家人商量下,
謝謝你的意見!

schris1437 發表於 24-4-29 18:23
我仔之前都係坑口讀, 小三時叩入喇小, 放心去!

坑口果間都係強架, 點會係2線?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊