用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DBS vs SPC
樓主: 一一媽814
go

SPCC vs DBS vs SPC   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 24-5-15 00:33
所以我一直都覺得官津1a係畀直私1a叻好多.

名直全部自己in自己揀,可盡收1a甚至超1a學生,"正常情況下”, ...
情況如阿媽係女人同阿媽識生仔一樣,有幾奇?!係應該做到既

PTL_L 發表於 24-5-15 00:47
情況如阿媽係女人同阿媽識生仔一樣,有幾奇?!係應該做到既
係呀,每年放榜,大家都會再從從覆覆咁強調一次,呀媽係女人,同呀爸係男人.

名直全部自己in自己揀,可盡收1a甚至超1a學生,"正常情況下”, ...

呢個討論已經好多次
你呢個係一個方面
但另一方面,又有人話官津除了自行,大抽獎都是B1生,反而直資在小學時揀學生,其實唔足以判斷佢將來是否B1生

當年英華仍然有津校生時,升中既pre S1學校有出數據分析,主科既banding都有(當時是1.56),我都在皇仁既校務報告睇過主科pre s1成績。
呢個就係最具體既學校增值數據,有興趣可以去搵下。

我贊成某些說法,叻既學生,其實唔需要靠學校,甚至亦唔需要補習,佢哋只需要有個環境,和叻既人一齊,就可以追求好成績。學校只需要提供高質素既同學,俾機會去開拓(好多出面大學/機構經學校提供機會)。

我覺得達4先係需要睇學校,因為呢個係補底指標。達4和達5係兩個好大分別既分數,讀呢啲級數既學校,不會只要達2,所以我覺得達4率高才是學校補底能力(或者3322)。

所以,對於考入/自行既學生,我會揀最高banding而考到既學校(我只睇結果)
因為我唔需要知道學校點解成績好?我只想搵一個提供多叻人、機會既地方俾我細路。
响樓主呢個情況,我會認為好簡單:
SPCC/DBS>SPC
同級我揀直資(選擇良好家庭背景+補底能力)
同級直資我睇風格,喜歡斯文/活躍

liverpool2023 發表於 24-5-15 11:17

呢個討論已經好多次

一般B1學校都是用達5的成績來做參考。

200904 發表於 24-5-15 13:57

B1學校只睇5+都係有盲點,我認為一間好嘅B1學校一定係5+同4+都要好,如果只有一個好而另一個唔好,都說明學校成績發展唔平衡,亦間接說明學校有缺陷

當我仔還未高中的時候,我也一直以達5率作參考

但到現在,我發現他強的科目,根本就不需要任何人的幫助,而且目標亦不會只是5。

相反,他弱的科目,想合格/想達4,則老師的幫助好大,老師課後補課,教授考試技巧,功課舖排,都會影響他弱科的成績。

有補習過都明白,想拔尖可以大班,但想補底,則最好是私補。

當然,如果升中才考這些學校的,可能以成為尖子為目的,那是不在乎達4。

twhkleung    發表於 24-5-20 01:11
verykin    發表於 24-5-18 07:25

1. 冇直属小學既band1 A官津,30%自行收既是band1 A學生,70%抽獎主收band1 A-B學生。
2. 有直屬小學既band1 A官津,淘汰後面30%小學升中生,另外70%包括band1及band2學生,再加入30%(或以上)band1 A自行生。
3.band1 A直資冇錯逐個挑選學生,但小學收生時小朋友只有五六歲。而依班學生絕大部份都會直升中學,band1-band3都有,再加收一部分band1A學生。
4.仲有一部分直資冇小學部,中學逐個挑選學生,反而冇邊間可以達到band1 A。

冇得計前因,睇學校功力,各類都有學校取得好成績。當有好既output何愁冇叻既學生嚟。

Band1中學大部分會公佈4級百分比
Band1A中學大部分會公佈5級百分比。

Sing13 發表於 24-5-15 15:24

1. 冇直属小學既band1 A官津,30%自行收既是band1 A學生,70 ...

贊成

Spcc係長年的第一,沒有多大的討論空間。

liverpool2023 發表於 24-5-15 14:27
當我仔還未高中的時候,我也一直以達5率作參考

但到現在,我發現他強的科目,根本就不需要任何人的幫助, ...

同意達4嘅重要性,因為就算叻嘅小朋友都未必科科都咁叻,老師喺呢度嘅影響就好大

liverpool2023 發表於 24-5-13 15:39
記得以前小學,有些同學是有全港排名的
金獎那些不算特別吧?
印象中,金獎在SPC還入不到奧數校隊

五係掛,甘點先入到呢

紫色迷人 發表於 24-5-16 11:41
五係掛,甘點先入到呢

我只是聽去考既同學媽咪話好難入,啲人好勁,但我唔知有幾勁呀!

紫色迷人 發表於 24-5-16 11:41
五係掛,甘點先入到呢

入奥數校隊一般是通過校内選拔試吧。
不過唔入校隊一樣可以自行報名參加奧數比賽,甚至考試成績叻過校隊成員亦唔出奇。

Sing13 發表於 24-5-17 16:03
不過唔入校隊一樣可以自行報名參加奧數比賽,甚至考試成績叻過校隊成 ...

唔出奇,通常自己出去學既都係去返該主辦單位上課,一般就算唔直接比tips, 在課堂操練時候已經做過或學過相近題目,我相信係有著數的

Sing13 發表於 24-5-17 16:03
不過唔入校隊一樣可以自行報名參加奧數比賽,甚至考試成績叻過校隊成 ...

要用好多時間操練架佢哋

DBS 畢業生在商界發展比較特出,因為學生比較外向。SPCC係好叻的學校,但是個人認為DBS畢業生相對smart。嗰種smart特別係比較陽光同有活力。

FNN 發表於 24-5-19 02:37
DBS 畢業生在商界發展比較特出,因為學生比較外向。SPCC係好叻的學校,但是個人認為DBS畢業生相對smart。嗰 ...

我會用street smart 嚟形容!

多年前兒子升中考SPCC及DBS,見到一個現象,我看領袖生的表現,SPCC規行矩步,表現出色。去到DBS,我們可能早到,見到部份係非常正經,部分hea坐在禮堂或者吹水,當差不多時間到,個個自動自覺好醒目地stand by,帶申請人去不同課室面試。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

亞囡當年放棄SPCC,我想她選擇正確。今日要好的同學多是SPCC畢業,佢哋有個特質,勤奮好學,但street smart同世界觀要學多少少。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊