用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95網既家長入黎報下料吖~
樓主: elaineho73
go

95網既家長入黎報下料吖~ [複製鏈接]

Re: 95網既家長入黎報下料

elaineho73 :

我就係唔鍾意d功課輔道班.
學宣基個校長講:d先生仲要係課後做咁多overload既工作,跟本就分薄左用黎預備教學既時間.
佢會想個先生用多d時間係諗下點先會教得好d個到啦.

elaineho73 寫道:
[quote]
杰杰媽媽 寫道:
Terry280905:

我住調景嶺,得15分,我好鍾意個教學模式.
我個仔都算過度活躍,唔適合傳統教學,我見plk個d每日都有7-8樣功課,我唔想佢日日只係做功課/溫書,想做其他都冇時間.宣基就一日5-6樣功課左右,每日尾堂係功輔課,可以做少少功課.

我就鐘意WWS有個教育中心~
可以JOIN佢既功課輔道班~
做完功課溫完書先返屋企再溫書~[/quote]

杰杰媽媽 寫道:
日本仔mama :

雖然出面d學校都好過tko個d,但只有1個機會,仲要係低到近付冇既,到時出面抽唔中你,到3rd round個時想係tko搵間好既都冇可能啦,因為間間都要choice佢第1先見你,唔係連見都冇得見呀!
所以我唔會博lor!

我有一個甥仔讀將軍澳小學一個甥女讀九龍磄名校(都是小三)
甥女還全級考第二的
從各方面我睇到的令我好難同意(出面d學校都好過tko個d)這一句
這只是小弟愚見.不要見怪

我都覺得係....
出面個d係成績方面好好,但太迫個小朋友啦,攪到佢地冇晒開心既童年,好慘.
我只要求我個仔第時成績合格就得啦,我個仔好冇記性,你叫佢默書仲慘過叫"我"去死啦!
佢有佢既長處,只要搵到一間學校開發到佢就得啦.成績係次要.

quenten,

請問可否講多D你在將軍澳區內和九龍塘名校就讀小朋友之學習情况?   和你的看法?  Tks.

quenten 寫道:

]

我有一個甥仔讀將軍澳小學一個甥女讀九龍磄名校(都是小三)
甥女還全級考第二的
從各方面我睇到的令我好難同意(出面d學校都好過tko個d)這一句
這只是小弟愚見.不要見怪

杰杰媽媽 寫道:

我就係唔鍾意d功課輔道班.
學宣基個校長講:d先生仲要係課後做咁多overload既工作,跟本就分薄左用黎預備教學既時間.
佢會想個先生用多d時間係諗下點先會教得好d個到啦.

WWS個教育中心既老師係另外請返黎教小朋友ga~
唔係WWS學校既老師~

杰杰媽媽 寫道:
我都覺得係....
出面個d係成績方面好好,但太迫個小朋友啦,攪到佢地冇晒開心既童年,好慘.
我只要求我個仔第時成績合格就得啦,我個仔好冇記性,你叫佢默書仲慘過叫"我"去死啦!
佢有佢既長處,只要搵到一間學校開發到佢就得啦.成績係次要.

我贊成~
所以我係幼稚園我都冇比個囡出去讀~

[quote]
24孝阿媽 寫道:
quenten,

請問可否講多D你在將軍澳區內和九龍塘名校就讀小朋友之學習情况?   和你的看法?  Tks.

[quote]
quenten 寫道:

我甥仔讀的那學校我覺得它令讀唔到書的細路幾有辦法
主要用獎勵令小朋友跟番上大隊學習
我甥女的媽媽就時常聽佢呻學校內家長之間關系很疏離
家長對仔女普遍要求很高,感覺造成細路仔讀書的壓力

我覺得甥仔性格上較活潑,甥女現在的總體上不像是個9歲多的小朋友

DEAR ALL,

有無給小朋友讀緊興趣班, SUCH ASHONICS,
公文式?

TERRYMA

Terry280905 寫道:
DEAR ALL,

公文式?

TERRYMA

我個仔讀緊公文(數學)
英語拼音進階班

QUENTEN,

您個仔的公文數由7A OR 4A 開始?
HOW LONG HE LEARN ABOUT IT?

英語拼音進階班, i.e. which level.

terryma

QUENTEN,

您個仔的公文數由7A OR 4A 開始?
HOW LONG HE LEARN ABOUT IT?

英語拼音進階班, i.e. which level.

terryma

唔好意思妳問的我一慨唔知
呢個部門唔係我負責的

YOUR SON 是不是茵怡, 我女都是此校

mandy_lee 寫道:
YOUR SON 是不是茵怡, 我女都是此校

我兒子讀方王換娣,我弟的女兒就是讀茵怡
她小學考進了陸慶濤

DEAR ALL,

公文式?

TERRYMA

大囡學畫畫~跳舞~學琴~出年一月學香兒普通話~
細囡學畫畫~跳舞~
英文想搵~但係未諗到學邊種型式~
你地有冇好提意?(公文英唔考慮)~~

我個仔有上珠心算,體操班.

DEAR ALL,

公文式?

TERRYMA

quenten,

你同你老婆傾掂喇
quenten 寫道:
elaineho73

你個仔有冇入到?

我昨天已經幫個仔註冊了馮晴 [/quote]

barryalice 寫道:
quenten,

你同你老婆傾掂喇
[quote]
quenten 寫道:
elaineho73

你個仔有冇入到?

我昨天已經幫個仔註冊了馮晴 [/quote][/quote]

我叫她去學校附近睇下上落課
但一定要同D家長和學生傾下,如果她做到後我給她完全決定權
她跟4個家長,6個學生傾過..番到屋企就話註冊馮晴吧

quenten 寫道:

我叫她去學校附近睇下上落課
但一定要同D家長和學生傾下,如果她做到後我給她完全決定權
她跟4個家長,6個學生傾過..番到屋企就話註冊馮晴吧

禁幾好呀~~~

禁幾好呀~~~ [/quote]

咁算唔算都幾民主