用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 ...
樓主: man15110
go

小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 [複製鏈接]

Re: 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾

Pls PM. thanks!

Msma,

Please pm me also, thanks~~

有冇人知幾時回校辨理入學手續,因要出外旅行

請問有冇迎新課程給小一生去適應學校生活

catthinmom,

Most likely will be at the end of July / beginning of August that I have asked school office.

cirrus,

Thanks for your information. May be I need to call the office for the arrangement because unluckly we will not in Hong Kong at that time.

Furthermore, do you know they have any preparation course for P.1 students to adapt the new school life?

hello catthinmom,
1/8 is the 2nd register date (pay the school fee, get the book lists....).  i have phoned to school and no preparation course for p.1 students.

catthinmom,

Yes, as BCMAMA say that no preparatory course for P1  

have nice trip  

好苦惱,剛收到信1/8註冊,但要出門,不知可否提早回校註冊?/找人代辨?

請問舊家長-校服及書本到店中買應該是冇問題掛?

今天收信前買了一對全白波鞋是單帶,但看通告後備注是要孖帶的,請問各位GH家長單帶全白波鞋可否穿回校

點解我仲未收到信?

我都收到信1/8註冊喇, 你地囡囡讀那一班, 我囡囡編了入p.1c ,  
你地會唔會在註冊當天買書及校服呀?  
其實運動鞋可否穿Nike的全白波鞋, 黑色學生皮鞋 可否穿Dr. Kong   算不算名牌字?  
書包有沒有限制, 你們會買那類型的書包給囡囡呢 :
水壺及筆盒有沒有限制不可使用那一款?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707 寫道:
我都收到信1/8註冊喇, 你地囡囡讀那一班, 我囡囡編了入p.1c ,  
你地會唔會在註冊當天買書及校服呀?  
其實運動鞋可否穿Nike的全白波鞋, 黑色學生皮鞋 可否穿Dr. Kong   算不算名牌字?  
書包有沒有限制, 你們會買那類型的書包給囡囡呢 :
水壺及筆盒有沒有限制不可使用那一款?

可以穿Nike的全白波鞋,只是白色就可以,但唔好有壓花,而黑色學生皮鞋可以穿Dr. Kong。書包,水壺及筆盒是沒有限制的,但書包外唔可以吊匙扣or色物。

有無同班同學仔可互相照顧? I am P1A
我看你最好買過一對鞋好D.因學校好嚴格的.免得小孩被罵.小小錢唔好慳
catthinmom 寫道:
好苦惱,剛收到信1/8註冊,但要出門,不知可否提早回校註冊?/找人代辨?

請問舊家長-校服及書本到店中買應該是冇問題掛?

今天收信前買了一對全白波鞋是單帶,但看通告後備注是要孖帶的,請問各位GH家長單帶全白波鞋可否穿回校

Dear 晴晴晴:

謝謝您! 您是否全職媽媽?

囡 囡 在 G H 好 開 心 , 成 績 都 好 好 , 今 次 最 開 心 係 囡 囡 G S 測 驗 和 考 試 都 100 分。整 個 小 一 我 還 可 以 9:00 開 始 睇 電 視 - 可否分享一吓您教導女兒的心得
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707,

me too. 1C

我囡囡讀P1E 呀有冇其他同學仔呀     
just say hi     

lauerica,

你囡囡1A, 請問她是那一個月出世的,是不是大女呀?

Hello 各位好 !

我囡囡讀 P.1D , 有無同班同學呀?

Regards

BMock

fionwong2707 寫道:
Dear 晴晴晴:

謝謝您! 您是否全職媽媽?

囡 囡 在 G H 好 開 心 , 成 績 都 好 好 , 今 次 最 開 心 係 囡 囡 G S 測 驗 和 考 試 都 100 分。整 個 小 一 我 還 可 以 9:00 開 始 睇 電 視 - 可否分享一吓您教導女兒的心得

fionwong2707,

初初小一時(9月2005to2月2006),我都係要返工的媽咪。但現在就是半全職媽媽,因為我都唔想做全職媽媽,所以要有part time。至於教導女兒的心得,其實冇乜特別,開學時定立做功課的時間和叫她留心上課(其實好多家長都會叫我都唔例外)但當天功課後我會問她有冇留心上課,她答有or冇我都會問她,今天中英數or GS教第幾課,如果中文和英文,我會問完第幾課後,當晚默書。我囡囡通常會全部都默到。因為小一返下午,所以我定8:00開始做功課,所以我在不在家她都會在8:00 or 8:00前開始。如果10:30後還未完成,一律冇得做,放入書包明天交比老師。好彩囡囡未試過。其實小一不太多功課的。

hi bmock,

My daughter also will study in P.1D.

Keep in touch.

Thanks,

Hi Beemama,

很高興認識你,日後有個照應啦 ,希望我們的囡囡可以做好朋友!

Regards

BMock
beemama 寫道:
hi bmock,

My daughter also will study in P.1D.

Keep in touch.

Thanks,
‹ 上一主題|下一主題