用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長你地會點排位呀?
樓主: cmts
go

95區家長你地會點排位呀? [複製鏈接]

Re: 95區家長你地會點排位呀?

alkyng

我沒有填晒 又是19間, 因往西貢的好像01,03之學校沒填呀.

因我有想過如不理想便往官塘叩門的. (當然是最好不要啦)   試試
況且中學是官塘區比較好些   

alkyng

為何我看不到別人填什麼的, 而妳與YEELI 也可以
可能昨天多人而今天比較少 ,  想八吓也不成

MIHOLO 寫道:
YEELI

噢相片問題明白了

我都係
1,馮晴,因自行填開c跟
2,循理,呢個就...都係博           
3,東華,唔好彩叩門好睇dd咁囉
宜家都唔驚得咁多,等到6月2日先啦

我都係填咗19間,又係無填西頁個二間.
祝大家好運,心想事成

Dear All,

我依家已打算遂少遂少咁去做份profile, 萬一6月2日唔得即時走去隔離將天叩門, 加上我想份profile多d比個女去參與, 所以得閒就叫個女做下..畫下..寫下.., 咁就可以慢工出細貨. :
~只要有夢想,凡事可成真~

alkyng
我想問將天....我看妳很喜他, 妳是否教友 ?
另外可否介紹吓 ? 因我只知他是好學校但我也知有很多家長也怕他多功課多測驗等, 妳不怕 ?    
可能妳奇怪我以在才問, 因我現選天主教作二 及 三也想多聽.

另外, 妳從現在做profile當然是好, 我也準備只是未知如何入手 及    我想新年后才做.
放心 我想妳一定入將天的.

yeeli

妳是否也住在廣明苑附近呢 ?
因看妳選學校地點. 妳選的也是我最喜歡的, 只是一些問題影響我之決定. 有時我都想下自己是否有問題

大家都辛苦晒..哈那可安心過新年.
得閒談談呀 因我很喜歡可認識一些同一地區之家長談話.

MIHOLO:

因我個女本身讀個間幼稚園都幾深及傳統(德寶英文幼稚園), k1已開始寫字, k2就開始有記憶練習(默書), 而且仲一年四次評估(兩測兩考), 仲要真係有份卷做的, 一日兩至三份工課, 星期五就會再多少少, 所以我兩公婆就想搵番d一樣咁傳統0既小學比個女, 反正佢一開始已接觸壓力, 所以唔想搵間輕鬆的, 加上早幾年搬入黎tko時已知有這間小學, 而且聽番來除左多工課外, 整體上ok, 測驗多我反而唔太驚, 密密測但範圍自然又會少d.

再加上將天所有有關升小一0既講座及課堂試範我都有去, 而且正負校長同各科主任都會出席, 所以比我感覺佢地好有熱誠, 加上介紹學校都好清晰, 令到我都好了解學校d情況, 因此我就揀呢間.

alky

MIHOLO
我唔係住廣明,不過都係附近囉,你估下 你呢又係住附近
你地有無比工作紙小朋友做下,我有架,不過今年重會比囝囝做多d,希望佢上咗小學會習慣d, 我都會過年後同囝囝一齊做profile.

alkyng,MIHOLO

你地要唔要profile sample呢?我問另一個bk媽咪攞咗,要就send比你地. :wink:

Dear all, 您們好!!!
我囝囝舊年大抽獎入o左將天,這確實是一所不錯的學校啊!!學校方面對每事都很積極處理,家長絕對可以放心。其實,功課方面也不算太多,反而默書、測驗、考試比較緊張;最近還加插了"英數"以提高勁爭力,再配合一科science.....若小朋友可以應付,將來也不用煩惱了!!!

alkyng 寫道:
MIHOLO:

因我個女本身讀個間幼稚園都幾深及傳統(德寶英文幼稚園), k1已開始寫字, k2就開始有記憶練習(默書), 而且仲一年四次評估(兩測兩考), 仲要真係有份卷做的, 一日兩至三份工課, 星期五就會再多少少, 所以我兩公婆就想搵番d一樣咁傳統0既小學比個女, 反正佢一開始已接觸壓力, 所以唔想搵間輕鬆的, 加上早幾年搬入黎tko時已知有這間小學, 而且聽番來除左多工課外, 整體上ok, 測驗多我反而唔太驚, 密密測但範圍自然又會少d.

再加上將天所有有關升小一0既講座及課堂試範我都有去, 而且正負校長同各科主任都會出席, 所以比我感覺佢地好有熱誠, 加上介紹學校都好清晰, 令到我都好了解學校d情況, 因此我就揀呢間.

alky

Yeeli:

都好喎, 你send比我丫, 等我參考下, thanks.

alkyng

收到 ! 很利害(妳們及女兒)   我真的佩服及明白.
我也曾聽人說小朋友根本不清楚什麼是辛苦,他也是聽人說便學, 只要她一直接受此形式及她沒有問題便很好了!

妳們真幸福

q太朗媽咪:

聽到你咁講, 我真係放心好多, 另外想知"英數"唔係高年級先有咩, 低年級已經有拿.

miholo:

我唔係特別幸福姐, 只係咁好彩搵左間傳統幼稚園, 所以先可以接得上, 其實當年我仲以為德寶係一間活動幼稚園, 點知讀左先知自己攪錯 , 本來我有想過轉過間的, 但我老公鍾意傳統, 所以就繼續讀落去.

yeeli

當然要profile sample啦...多謝先.

我沒有給予..因我希望多些親子
其實是仔仔功課以外已加多公民數每天做, 故已沒有及星期三晚上學音樂....
妳仔仔真好, 我仔仔很好動的.

Q太郎媽咪

請問是第一或第二選擇而進入 ?

miholo:

我個女都有學公文數喎(舊年6月份開始學), 我響新都城三期個間, 依家準備升加六咋.

alkyng

good ! 都說我喜歡同一區家長談話啦 .
小女子想問 是否新搬往的.... 好像姓蔡..的公民數呀!
因小兒剛在9或10月份起步現學加2 在新寶城地下...但不辛地他在12月說資詢搬遷(但根本不是資詢而是告知) 說明搬往寶盈花苑 (即tko MTL出口)..唉對我來說不知幾頭痛二月便在新校舍 , 因我不喜歡此地點 一) 多馬路 二) 同一層有綱吧
:tongue:
現請問她教得好嗎 ? 因我曾同老公說想改往新都城三期的.
‹ 上一主題|下一主題