用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 07 Munsang k1 一齊來傾吓
樓主: ms0665
go

07 Munsang k1 一齊來傾吓 [複製鏈接]

Re: 07 Munsang k1 一齊來傾

其實我不想在這裡講其他媽咪的不是.....但我對有d媽咪話那間幼稚園好,出名,程度深, 好多功課等等...那間差, 唔好, 普通wor!!!
聽到都有d唔開心. 不要比較, 讓他們開開心心過幼稚園生活....

希望媽咪們不要mad at me!

其實我揀民生都係鍾意一條龍,若果唔係都唔去面試啦。但始終聽到d負面訊息都令我心大心細。

我又唔識人d仔女讀呢間,有冇家長可以透露多點幼稚園資料? 例如:嬸嬸、老師友善嗎?校車服務?茶點?課外活動?親子活動......

hin_ma 寫道:
其實我揀民生都係鍾意一條龍,若果唔係都唔去面試啦。但始終聽到d負面訊息都令我心大心細。

我又唔識人d仔女讀呢間,有冇家長可以透露多點幼稚園資料? 例如:嬸嬸、老師友善嗎?校車服務?茶點?課外活動?親子活動......

HI,hin_ma,

我唸妳要想清楚妳的仔女性格是否適合讀活動?傳統?死谷果隻?民生應該不是課程深果隻. 以我所知一條龍的學校課程不會太深(如有錯請糾正), 我有一個朋友的囡囡在另外一間一條龍幼稚園讀(香港區頗出名), 她亦說課程不會太深及沒有書本.

我也有時問吓民幼K3及民生小學P1家長的意見, 我問他們升上小一連接有否問題(因為有些人說民幼淺,民小深) 結果是有些家長回覆升上小一是絕對沒有問題,  亦有些可以去到出面的名校讀小學, 但有些在K2就轉左去第2間. 各有各意見(本人覺得民小也不錯, 校風良好). 我在一本2004年有關介紹全港中學的書說民中的F.5合格率及F.7升上大學的%是不錯的.

另外,民幼的老師是有愛心的, 有一次仔仔是他自己頑皮而令到他受驚一場及哭了一場, 之后老師就打電話給我叫我留意吓他當天回家后的情緒. 還有其他的例子…. 至于嬸嬸只見過一次, 不大清楚.

至于開學時學校指引的確有點不清析, 但不足以影響我對學校的信心. 但我很開心的一點是仔仔自從返民幼后, 變得有禮貌及座定了很多(他原本是百厭星一名). 至於旅行就沒有了. 新年有D課外活動(在學校裡-年宵市場…).
希望資料能幫到妳.

HI, HoiHangBB/Howard_Ho,

不用客氣.

HI, Tammyswl,

不用介懷, 大家只是傾談吓吧!

eee9361
我朋友個囝囝都係讀民生...係佢叫我報ga,仲幫我拎埋表
我直接問個小朋友返學開心嗎?鍾意返學嗎?
老師同學好嗎?...
佢全部都好開心咁答我好ga     
所以我都希望我仔仔可以好開心咁係度讀         

我都希望我個女可以讀得開開心心呀!    
另: 我有朋友話民生校風好.  我亦有睇中學指南, 民中會考成績絕對屬於中上, 2006 整體合格率有95%以上, 最好成績7A1B......將來呀女有咁另就好lu (發夢未有咁早)    

非常同意!     

睇錯眼以為係06 Munsang K1 添  Hi all, 睇到講"識唔識a-z"問題,大家聽番

hi,NELWINYOG,我入錯"07"topic,你又係咩

lkyma
多謝你呀     
咁我地一有唔明ge地方就入黎打攪你地la       

ms0665 寫道:
lkyma
多謝你呀     
咁我地一有唔明ge地方就入黎打攪你地la       

HI,MS0665.

如有時間的話, 妳要花D時間去睇之前POST過批評民幼的民生家長意見, 看看妳自己是否可接受.  希望妳的仔仔在民幼讀得開心

,
ms0665 寫道:
eee9361
我朋友個囝囝都係讀民生...係佢叫我報ga,仲幫我拎埋表
我直接問個小朋友返學開心嗎?鍾意返學嗎?
老師同學好嗎?...
佢全部都好開心咁答我好ga     
所以我都希望我仔仔可以好開心咁係度讀         

你唔好客氣la    有半年經驗都可以做我地呢d家長ge盲公竹la        [quote]
lkyma 寫道:

eee9361
我都係之前有睇過06 k1 topic,對於佢地ge批評我有詳細考慮過...茶點方面我就唔係太在意
反而係希望有多一點親子活動...但係對於佢開學時派書本及書包等混亂就有點擔心low....不過見到其後個個小朋友都係好開心咁返學後呢d問題都唔重要la....但若有改善就更好la           

ms0665
我個女依家讀緊啟思pre-nursery, 初初開學果陣都好混亂, 不過好快就上軌道lu.  e d 問題應該唔大 ge.
我睇過培正媽咪 chatroom, 佢地都話親子活動唔算多, 無mud "customer service".  唔知歷史悠久ge 學校係咪都有e 個問題?      

由 lkyma 於 2007-01-25 13:41:16

hi,NELWINYOG,我入錯"07"topic,你又係咩  

Hello , lkyma ,我無入錯"07"topic, 我只是非常同意你的分析及見證, 希望各位07民生家長, 初開學時給多些時間你們的小朋友悉應, 同時都給多些時間讓學校暸解你們的小朋友, 這樣大家的小朋友必定能讀得很開心.

會咁ge咩       
HoiHangBB 寫道:
我睇過培正媽咪 chatroom, 佢地都話親子活動唔算多, 無mud "customer service".  唔知歷史悠久ge 學校係咪都有e 個問題?      

唔該哂eee9361

我個心定d la。請問那裡找到有關介紹全港中學的書?像幼稚園天書般在書局買到嗎?
幼稚園冇得去旅行嗎?課外活動多嗎?

hi, HoihangBB, ms 0665

你們都決定民生了嗎?我見你們都好鍾意呀。

HI,HIN_MA,

有關介紹全港中學的書, 可在"荷X"(專買嬰兒用品那間)或"X聯"書局買,不過我上次看那本是2004年, 妳要問其他人2006年果本在那裡買(我都想知呀!)

是的,到現在為止K1是沒有旅行的, 課外活動好似有笆雷舞(要比錢). 另外, 小朋友在聖誕節有表演(不過家長是不可以參觀的)及新年有模擬"年宵市場".   

另外, 長氣D都係果句啦, 要花D時候去睇吓K1-K3,P1的POST(尤其是要問那些讀讀吓轉校是什麼原因...). 在去年我也是唸到頭都痛埋讀邊間(有幾間心儀的學校都考到), 但我老公由始至终都是選民生.  妳好似正在唸緊"根德園"OR民生好, 妳喜歡那種教學形式呢?       

hin_ma
我係好想呀仔讀民生ar...
因為我住北區,阿仔又係細仔,之前係我果區報最想讀果間又考5到,另一間就下午班...亦另外報咗一間但隻6又麻麻
本來都係疊埋心讀果間下午班...點知比阿仔考到民生
我kln就淨係報呢間jor...因為係貪佢一條龍,咁難得比佢考到好想佢讀low...但仲要過到老公果關...佢嫌遠       
‹ 上一主題|下一主題