用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 2007-08 Munsang K1升K2 來聚聚呀!!
樓主: Esseniti
go

2007-08 Munsang K1升K2 來聚聚呀!! [複製鏈接]

原文章由 lkyma 於 07-10-18 14:07 硐表

咁多同學仔一齊玩,一齊跑,一齊吹泡泡,加上任佢跑,任佢玩,佢梗係玩到唔捨得走添,而我也好開心,但第二日無野既====>隻腳好好痛呀............:

唉..今日又派通告下月7日高班去旅行...我個k1仔又要放假la
起碼要等到出年先有得去親子旅行....唔制呀

原文章由 ritaor66 於 07-10-18 15:06 硐表

唉..今日又派通告下月7日高班去旅行...我個k1仔又要放假la
起碼要等到出年先有得去親子旅行....唔制呀

relex......好快到你啦,上年我都好似你咁

醒目開學勳章

原文章由 lkyma 於 07-10-19 02:37 硐表

relex......好快到你啦,上年我都好似你咁

囡囡今日返嚟話學校有得去參觀 pizza hut 呀,佢勁開心呀

另外想問下你地,關於閱讀報告,你地係咪帶小朋友去圖書館借英文圖書呢!通告話一個學期 80本,到底係一個學期定係一年呀

我每隔一個星期就帶囡囡去圖書館借英文圖書,一借就12本。(我和老公兩個張圖書證加埋)。但有時囡囡會簡中文書借,所以未必一次過借12本英文圖書。已經借左兩次喇!不過唔知會否keep兩星期帶囡囡去一次,或者有時我自己借埋比佢睇啦!我囡囡好鍾意睇書及聽我地講故事的。
本book report最尾頁有寫,應該係一年(分12次交)。

原文章由 abbytang 於 07-10-27 01:44 AM 硐表

囡囡今日返嚟話學校有得去參觀 pizza hut 呀,佢勁開心呀

另外想問下你地,關於閱讀報告,你地係咪帶小朋友去圖書館借英文圖書呢!通告話一個學期 80本,到底係一個學期定係一年呀 ...

[ 本文章最後由 suzuko 於 07-10-28 15:24 編輯 ]

各位K2民生媽媽,

我昨天幫仔仔報了明年k2插班, 有無今年是k2插班生的家長呀? 可否分享一下面試會問什麼問題呢?  仔仔會單獨面試我真的很擔心因他是一個很慢熱的人,到時哭泣又唔入課室點算好, 今年有70個位,是否每年都是一樣嗎?  仲有一個問題喺是否民生會較喜歡父母是公務員呢?  請幫忙, 謝謝!

大家好, 我哋係K2E 睿睿的家長! 大家多啲指教!

各位K2民生媽媽,

以我所知k2係40幾人一班,請問老師會唔會照顧唔哂所有學生呢? 我有些擔心這點, 請告知,
Tks.

原文章由 jojoalex 於 07-11-9 18:19 硐表
各位K2民生媽媽,

以我所知k2係40幾人一班,請問老師會唔會照顧唔哂所有學生呢? 我有些擔心這點, 請告知,
Tks.

唔會咁誇張吖!老師咪會照顧小朋友好辛苦?!

原文章由 jojoalex 於 07-11-9 18:19 硐表
各位K2民生媽媽,

Tks.

Now"k2"係30幾人一班

原文章由 lkyma 於 07-11-12 02:00 硐表

Now"k2"係30幾人一班

lkyma,

會有幾多位老師呢? Tks.

原文章由 jojoalex 於 07-11-12 19:00 硐表

lkyma,

會有幾多位老師呢? Tks.

一班三位,但其中一位係睇幾班的,另額外有國語&英文老師,再加個嬸嬸!唔使太擔心,我則覺得足夠了~

Dear All parent,

Tomorrow my kid's class will visit Pizza Hut. How about other class? Had been there already?

今日同班小朋友一齊逛超級市場, 真係一個很好的體驗, 從中還可以找到今次專題研習的東西.

K2B-專題研討竟然係~~情緒!

各位家長..

相信晌K1時大家都參與過專題研習.

但今次真係有D考起... 主題竟然係 "情緒" .

好抽象呀.....

呢幾日都淨係聽到囡囡話要帶開心同唔開心公仔 或 圖書.

Mabby,

專題研習係 "情緒",又真係幾抽象,我就覺得 "情緒"係代表"喜怒哀樂",咁樣會唔會容易d呀!

原文章由 Mabby 於 07-11-15 13:27 硐表
各位家長..

相信晌K1時大家都參與過專題研習.

但今次真係有D考起... 主題竟然係 "情緒" .

好抽象呀.....

呢幾日都淨係聽到囡囡話要帶開心同唔開心公仔 或 圖書. ...

hello yuiyuipama

我兒子也是讀K2E 叫馬修勤.   多多指教.  你小朋友叫甚麼名字?

原文章由 yuiyuipama 於 07-11-2 19:25 硐表
大家好, 我哋係K2E 睿睿的家長! 大家多啲指教!

係呀.. 老師都係叫小朋友帶各情緒代表d野返去...
但係專為小朋友而設d書籍, 玩具都以開心為主, 又點搵d代表唔開心嘅公仔同書喎...頭暈呀!

原文章由 joeysimon 於 07-11-16 23:04 硐表
Mabby,

專題研習係 "情緒",又真係幾抽象,我就覺得 "情緒"係代表"喜怒哀樂",咁樣會唔會容易d呀!

你吔會唔會買林慕德套cd啊?

原文章由 hongcheong 於 07-12-4 16:10 發表
你吔會唔會買林慕德套cd啊?

本來我打算購買的, 但是最後我發現原來是CD, 不是VCD, 好似吸引小朋友興趣低了些, 因為只是聽, 無得一便聽一便看, 我仔仔應該興趣不大, 所以我決定唔買了.
‹ 上一主題|下一主題