用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: fifi
go

TKO Deborah (Part 6) [複製鏈接]

吓,mug有話分名次o既咩 咁多年來都未聽過話有o既bor 你朋友個仔係咪有成績獎呀,咁佢可能多A啦,我覺得拿成績獎都未必全部會A晒囉,畫畫同寫字斷估都唔容易A o瓜,除非果老師比分太鬆手啦
原文章由 NeoMom 於 07-7-20 13:56 發表
奇怪, 我朋友話佢個仔考第一,
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

原文章由 homingm 於 07-7-20 16:47 發表
吓,mug有話分名次o既咩 咁多年來都未聽過話有o既bor 你朋友個仔係咪有成績獎呀,咁佢可能多A啦,我覺得拿成績獎都未必全部會A晒囉,畫畫同寫字斷估都唔容易A o瓜,除非果老師比分太鬆手啦

咁就真係唔知咩一回事, forget it la, 話時話, 要有幾多個A至可以攞成績獎架?
同埋音樂美術等較為主觀既科目係唔係好少比A

咁又無話過幾多個A先可以有成績獎,只不過係班裡面除術科學科之外,操行分計埋比其他小朋友多A咪會有成績獎囉,你講得無錯,有些主觀性的科目係會較少A,但世事又無絕對o既
原文章由 NeoMom 於 07-7-20 16:55 發表

咁就真係唔知咩一回事, forget it la, 話時話, 要有幾多個A至可以攞成績獎架?
同埋音樂美術等較為主觀既科目係唔係好少比A架
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

呢樣我可以答你地, NC 我個女攞成績獎都係有好多A, 都體育/勞作個D好似係B. 評估卷就100分寫字就B. 但今年其實我見份卷都係差不多, 但就無成績獎. 

原文章由 homingm 於 07-7-20 17:07 發表
咁又無話過幾多個A先可以有成績獎,只不過係班裡面除術科學科之外,操行分計埋比其他小朋友多A咪會有成績獎囉,你講得無錯,有些主觀性的科目係會較少A,但世事又無絕對o既

原文章由 homingm 於 07-7-20 17:07 發表

乜成績獎要睇埋操行架?不過講真操行呢家野都係好主觀,

醒目開學勳章

all

原來"麥當當"都有暑期活動玩架, 我今日剛剛 join 左 小朋友開心打golf 呀, 有麥當努叔叔表演等攤位遊戲架, 有興趣就問下啦~

幾日無上來,Deborah個topic就來唔見o左啦。 好難搵返。

Last Friday去o左ocean park,依加有熊貓夏水禮,都唔算多人,stephanie足足玩o左兩個幾鐘先肯走,不過真係幾好玩,有d十幾嵗都玩得顛曬。如果得閑,值得去下。記得帶衫,毛巾,實濕身。

wing530

你幫阿仔選左邊d樂器學

醒目開學勳章

>fifi
今日超趕呀, 返到黎即刻換衫, 時間o岩o岩好咋, 真係趕到...咳呀!   你呢, 有無收穫呀? 其實我想睇埋3/f 買鞋架, 唔夠時間咋!:(  係咪星期3去 uny 呀? 你知啦, 你唔講定, 我無咁早起身架!

係呀, 我搵到多一張dr. kong coupon呀, 你提我比你啦, 31/7 deadline 呀! 買任何野都得架!

>好e
我想阿仔學長笛架, 不過, 佢鐘意鋼琴呀, 所以, 長笛係第2個意願呀! 你呢, 你鐘意乜野樂器呀?

wing530

你講我鐘意乜
我鐘意古典果d樂器
如果阿女讀就好
胡琴古箏果d

不過呢個係仔
我想唔到
或者打豉 果d

[qu
ote]原文章由 wing530 於 07-7-24 03:07 發表
>fifi
今日超趕呀, 返到黎即刻換衫, 時間o岩o岩好咋, 真係趕到...咳呀!   你呢, 有無收穫呀? 其實我想睇埋3/f 買鞋架, 唔夠時間咋!:(  係咪星期3去 uny 呀? 你知啦, 你唔講定, 我無咁早起身架!  ... [/quote]

wing530,fifi
似乎你地日日都好忙啊,
要買定開學同用品?

wing530
上星期6vanna 見到你同anson, 佢話叫你你聽唔到啊,
我就係入面佢老師話緊佢上堂唔乖囉,
見到你好似拿住幾袋M & S.

wing530,

星期三可能唔去uny啦,因從上星期四開始就好忙o甘,日日係度趕時間,需要透透啊。如果聼日去都會幾趕下,你知我地閑閑地行幾粒鐘啦。

jaisy,

真係放假忙過返學 stephanie就勁多節目,難爲o左我地哩d跟班

醒目開學勳章

>好e
音小好似無打鼓喎! :)  anson都成日同我講想打鼓架, 如果唔係, 我都會報鼓架!

>jaisy
星期6果日, 乜vanna見到我咩? 我真係唔知喎, 你代我同vanna講聲...唔好意思呀, ee 真係聽唔到呀! 加上果日....我趕住返屋企呀, 因為我去左馬莎....買左好多野呀, 趕住收埋佢, 唔比我老公睇到呀!   

係呀, 我都覺得暑假仲忙過返學呀, anson都報左好多活動, 多到我要mark低佢, 驚唔記得呀!

>fifi
聽日去唔到 uny 唔緊要啦, anson 3點都要返到黎游水, 其實都幾趕下架~

醒目開學勳章

all

我係1個topic睇到, 睇下大家o岩唔o岩洗啦, 原來小一要準備咁多野架, 我咩都未攪過呀!

《上學必須品》
黑鞋

白色運動鞋
校服(2/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒(裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁焗 & 可以遮埋個書包雨褸呀,水鞋,雨傘,書包cover)
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打

《午膳用品》
"
"餐塾 (午餐用) 我見過Sanriofoldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從上丟下)
飯盒袋(如自己帶飯)
飯盒(如自己帶飯)

《文具》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名
筆盒(避免鐵筆盒)
鉛筆2盒(雷榮超介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔意斷)
擦膠半打(因很容易遺失)
原子筆
間尺(數把)
木顏色
粉彩
Carl Angel-5
手攪鉛筆刨(刨鉛筆用)
小鉛筆刨(刨木顏色用)
F4
透明folder (小學測驗卷是用F4)
A4
透明folder (通告多數用A4)
超輕包書膠(日本城有售$10一卷)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)
白膠漿/膠水

- 家課套,即透明公文袋型file,裝功課及家課冊用,老師suggest要買,唔使d功課周圍搵 (唔好用單邊開的folder,小一生會成日跌野唔見野)
-
透明File (最好印名在File)Clear Holder 1個入通告 (自己在家keep reference)、織布名字牌釘在外套、頸布、手巾仔等上。
- 我以過來人身份提提︰尤其係男仔,擦膠同間尺,係要一打一打咁買既,信不信由你!

wing530,

多謝啊,arm arm想搵果個topic,照單買。

我都係啊,本diary 密密麻麻都係stephanie的活動,仲唔定時,唔mark低,實唔記得。不過stephanie仲覺得悶,話好想返學哦

聼日會見到你嗎?你會唔會再訓到唔知醒?

WING530
我見你拿住幾袋, 都知你去SHOPPING 啦

FIFI
我都好想請假陪VANNA, 但呢排我老細癲左, 唔敢請假呀.
好想帶佢去長隆水上樂園, 睇左電視好似好正, 連我都想玩埋一份

jaisy,

你老細做o羊發癲啊?vanna你奶奶幫你湊?

長隆我都有唸去,上次去都覺得好‘正’。不過想出去玩多幾日,長隆好似會悶d,仲唸緊。我點都要等到8月低,等stephanie表演,游水,roller全部攪點先。今年好似特別熱。我8月低去旅行會唔會好d呢?

FIFI
我都好想請假陪VANNA, 但呢排我老細癲左, 唔敢請假呀.
好想帶佢去長隆水上樂園, 睇左電視好似好正, 連我都想玩埋一份 [/quote]

wing530

好似有敲x樂

原文章由 wing530 於 07-7-25 01:16 發表
>好e
音小好似無打鼓喎! :)  anson都成日同我講想打鼓架, 如果唔係, 我都會報鼓架!

>jaisy
星期6果日, 乜vanna見到我咩? 我真係唔知喎, 你代我同vanna講聲...唔好意思呀, ee 真係聽唔到呀!   ...

wing530,
又有

醒目開學勳章

>fifi
o岩洗就得啦, 呢個 list 都好詳細呀!

我除左要記 anson 嘅暑期活動之外, 我呢排有好多自己同anson嘅 "身體例行檢查"呀, 仲加埋奶奶嘅覆診呢, 真係超多野呀!   

咁你仲行唔行 太古呀? 如果唔係, 我自己又出動架喇!

聽日anson會上珠心算, 因為星期5買左戲飛, 睇"變形金剛"呀, 唔會轉堂喇!

係呀, 你睇唔睇韓劇呀? 我有呀, 係無日劇咋!

>jaisy
我呢個月個個星期6, 日都去左 shopping, 真開心, 好耐都未試過咁顛喇!   

你想去長隆水上樂園, 問下hinhinmom啦, 佢上星期6先去黎, 有d大6人好攪笑架, 真係笑爆嘴架! :D :D  佢話好曬呀, 曬到...黑皮豬呀!   

>好e
乜有敲擊樂咩? 我見個 list 唔多有喎!

>表妹
你知唔知呀? 個 list 有無架? 係咪我眼花睇漏左呀?

>yi
你無左 d 字喎!

[ 本文章最後由 wing530 於 07-7-26 02:46 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題