用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 07/08 小一家長請進
樓主: abc媽咪
go

07/08 小一家長請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

chingchingmom,

PTA 通告需要交回條,關于能否出席10月尾舉行的會員大會及選舉。

原文章由 chingchingmom 於 07-9-29 11:59 硐表
想請教各位, 周五份PTA通告係關於乜o野事? 要唔要交回條? 因為仔仔唔記得帶返來. 煩麻晒各位!

...

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-29 12:43 編輯 ]

唔該晒你!

原文章由 kittylock 於 07-9-29 12:40 硐表
chingchingmom,

PTA 通告需要交回條,關于能否出席10月尾舉行的會員大會及選舉。

醒目開學勳章

各位,

此小交的表演今天開始售票,我也剛訂了票!

對指揮有興趣又唔嫌荃灣大會堂太遠的話,值得一看!

香港小交響樂團:古典音樂速成─樂團指揮睇真D
日期:2007/11/02 7:30pm
地點:荃灣大會堂 - 荃灣大會堂演奏廳
主辦機構: 香港小交響樂團

指揮 / 主持:葉詠詩

節目詳情:

樂團演奏時為甚麼需要指揮?指揮棒是怎樣來的?是否熟悉一首樂曲便能站上指揮台?就讓香港小交響樂團音樂總監及指揮葉詠詩為您解答以上問題,與您分享有關指揮的點點滴滴,揭開樂團指揮的神秘面紗!透過精挑細選的樂曲,葉詠詩會剖析她的指揮工作。齊來瞭解指揮跟樂團產生的「化學作用」吧!機會難逢,絕不容錯過!

http://www.hksl.org/chi/concerts/programme_overview.aspx

原文章由 beaclem 於 07-9-21 15:19 硐表
Dear Kittylock,

話中學部D師兄真係好勁呀!!!!!!!!!!!!!!

我老公同我囝會係今個星期六睇鼓樂既音樂會, 希望佢會鍾意啦

其他媽咪有無其他介紹呀?

各位:

請問e-class開始未?有甚麽要做?

Lemontrees

醒目開學勳章

我只知明天開始要做"每日一篇"。

Intranet 內只看到英文科有 e-class。

原文章由 lemontrees 於 07-10-2 16:33 硐表
各位:

請問e-class開始未?有甚麽要做?

Lemontrees

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-10-2 16:46 編輯 ]

Kittylock,
Thank you for your reminder!

BTW, have you all buy all the books?  I still have 2 Chinese books for 2nd terms, Maths Book 1D and Copybook 1B outstanding.  The bookstore at Central (Ling Kee) told me today that the printer had not yet sent them the books.  Do you know if any other bookstore has the books?

abc媽咪

[ 本文章最後由 abc媽咪 於 07-10-3 15:16 編輯 ]

Thanks, Kitty.

原文章由 kittylock 於 07-10-2 14:23 硐表
各位,

此小交的表演今天開始售票,我也剛訂了票!

對指揮有興趣又唔嫌荃灣大會堂太遠的話,值得一看!

香港小交響樂團:古典音樂速成─樂團指揮睇真D
日期:2007/11/02 7:30pm地點:荃灣大會堂 - 荃灣大會堂演奏廳主辦機構:  ...

我都係欠2本中文下學期既書, 同埋1B Copybook呀, 如有媽咪知道邊度有得買(最好係港島區), 請通知, thank you.

原文章由 abc媽咪 於 07-10-3 15:14 硐表
Kittylock,

BTW, have you all buy all the books?  I still have 2 Chinese books for 2nd terms, Maths Book 1D and Copybook 1B outstanding.  The bookstore at Central (Ling Ke ...

Dear abc媽咪, amy28

Please check P.M. Thanks a lot

abc媽咪,

我上星期日(14/10)係鰂魚涌吉之島既商務有小一中文下學期既書同作業買, 而家我尚欠copybook 1B, 個售貨員話唔知幾時出喎!

你可以去問下。

原文章由 abc媽咪 於 07-10-3 15:14 硐表
Kittylock,

BTW, have you all buy all the books?  I still have 2 Chinese books for 2nd terms, Maths Book 1D and Copybook 1B outstanding.  The bookstore at Central (Ling Ke ...

Hi! 各位媽咪
我想知道你們的仔仔或囡囡是否有分才考到小一呢?因小女下星期便會面試, 知不知道上年有多少人是沒有分入到小一呀?你們是全職媽媽嗎?我想多啲了解這間小學, 因外間都眾說紛紜, 學費是貴了一點, 但除了學費外其他的支出多嗎?

我個女考到的時候無分的, (我們後來先成為基督徒).  校長話最少30%是收和學校無關係的學生.  我估當Everything being the same, 先會考慮是否有關係.  我是Working Mum.  加油啦!
主佑!

原文章由 hellomabel 於 07-10-16 23:23 硐表
Hi! 各位媽咪
我想知道你們的仔仔或囡囡是否有分才考到小一呢?因小女下星期便會面試, 知不知道上年有多少人是沒有分入到小一呀?你們是全職媽媽嗎?我想多啲了解這間小學, 因外間都眾說紛紜, 學費是貴了一點, 但除了學 ...

thx for yr sharing:

原文章由 abc媽咪 於 07-10-17 09:29 硐表
我個女考到的時候無分的, (我們後來先成為基督徒).  校長話最少30%是收和學校無關係的學生.  我估當Everything being the same, 先會考慮是否有關係.  我是Working Mum.  加油啦!
主佑!

...

sorry to jump in here.  I would like to know how the 2nd interview will be conducted, 'cause my little girl will have it this Friday.
1. will the kid have to take part in the interview? or mainly principal to parents?

2. what shall the parents parpare?

thank you in advance for all your sharings

Maths Training for your kid

I wonder if parents could share with me what kind of Maths training is good for a child's development. Somebody told me that Kumon's repeated pattern of training might boring the child. How about the Olympic Maths, any parents can share? Are your children receiving Kumon or Olympic, or Selin Maths? how's the experience and outcome?

Kumon start at age 3, OlyMath start at age 6 is better

Starter can choose Kumon.

原文章由 motk 於 07-11-2 09:21 硐表

I wonder if parents could share with me what kind of Maths training is good for a child's development. Somebody told me that Kumon's repeated pattern of training might bor ...
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

醒目開學勳章

各位,

你地有冇睇葉詠詩個 show? 我個多星期前睇咗,真係好精彩,又對指揮家的工作知多一點! 不過阿仔下半場太攰頂唔順瞓咗...

有個問題想問好耐 ---> 你地覺得佢地小一的功課多嗎?

我問過好幾個媽咪(剛巧全都是B班),大部份覺得唔多,甚至覺得少,只有少部份跟我看法較接近.... 就是覺得實際比想像中多功課,雖然每科都有少少,但幾科加起來便不算少了! 再加上要做綱上的 exercises and reading,時間都頗為緊逼,但仍屬"可接受"範圍,遲d就未知....

不知個別班級的功課量會否不同?

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-11-12 15:45 編輯 ]

我都覺得功課不是太多, 但溫習多, 所以時間要編排得好fit.
不過亞女都係B班

原文章由 kittylock 於 07-11-12 15:17 硐表
各位,

你地有冇睇葉詠詩個 show? 我個多星期前睇咗,真係好精彩,又對指揮家的工作知多一點! 不過阿仔下半場太攰頂唔順瞓咗...

有個問題想問好耐 ---> 你地覺得佢地小一的功課多嗎?

我問過好幾 ...

醒目開學勳章

Tks abc媽咪!

我反而冇平日乜同阿仔溫習...

我只是跟手冊話幾時默書/溫課文/Revision的前一晚才跟他一起準備....

原文章由 abc媽咪 於 07-11-19 16:45 硐表
我都覺得功課不是太多, 但溫習多, 所以時間要編排得好fit.
不過亞女都係B班

因為小女以前是讀好少默書的中文幼稚園,所以日日要花時間跟手冊Spelling.  還好已適應了.
今天得17度, 亞女上星期好開心甘話可以換季, 現在又話唔得, 真係難為D小朋友.  你仔仔有沒有話凍?

原文章由 kittylock 於 07-11-20 10:00 硐表
Tks abc媽咪!

我反而冇平日乜同阿仔溫習...

我只是跟手冊話幾時默書/溫課文/Revision的前一晚才跟他一起準備....
‹ 上一主題|下一主題