用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

原文章由 sofiema 於 07-10-11 21:47 硐表
jk923
小女冇事啦,星期二仲趕得切返學中默。
係呀!下星期要測驗啦,不過我地都唔想太過比壓力個小朋友,總之假期溫習下就算了。

看見你寫仔仔受傷的情形,同埋學校的處理,令我好放心。你仔仔亦好鎮定,抵讚

你地有冇上網 ...

我仔仔有上中文每日一篇呀!而家佢係全班排第一。 另英文每日一篇就要等我得閒先同到佢上,因為較深,另你可以上朗文個英文網,我覺得幾好,當同佢溫習真係唔錯,有默書,遊戲同我諗測驗會出果d He she we....,但都係抽到時間先上去,另我個仔最鐘意上小校園玩遊戲。而家每日大概會玩半個鐘至9個字。

測驗週開始啦, 大家努力!
唉, 兒子自從上二年級開始, 功課多了, 而我的工作又剛巧在搏殺期, 所以現在亦頗感struggling. 最近亦沒有太多時間上來傾, 不過我也有留意大家的留言, 知道你們的近況。希望大家彼此鼓勵, 一起為小朋友努力。

我已盡左最後努力,最驚佢唔識作句,或者識作唔識寫,而家真係靠佢自己執生!

好緊張呀! 明天開始測第一科, 中文科我已和仔仔温習了三天, 但好像還沒有信心呢!!!:cry:

Hi~

各位你們好, 本人女兒下年上小一. 而我們家住深井, 其實我一直苦惱到底選擇馬基(我很心義, 但擔心不太方便)還是柴天(因女兒現在的同學很多都選, 因較方便但要等到09年).

但當看到各位在這寫的種種, 令我下定决心選馬基.  也希望我女兒有幸能入到.

十分感謝大家在這裡的分享

原文章由 FungKristy 於 07-10-17 13:14 硐表
各位你們好, 本人女兒下年上小一. 而我們家住深井, 其實我一直苦惱到底選擇馬基(我很心義, 但擔心不太方便)還是柴天(因女兒現在的同學很多都選, 因較方便但要等到09年).

但當看到各位在這寫的種種, 令我下定决心選 ...

我覺得呢間學校真係好好,d老師都好關心學生。祝你女女係第一輪派到啦!

尋日出左一份有唔同作句既paper比佢,佢第一題就已經停係度,我就問佢做乜,佢話唔記得左個字點寫,比我發現左有一樣測驗技考一定要教佢,就係遇到唔識就唔理住,做左識果d先。

Thanks!~

我也希望第一輪選到, 那就不用再煩了!

是實上我已到過馬基好幾次,也覺得這學校各人也很親切由其是接觸到的學生都很乖巧,很自願地照顧比較小的孩子 .因此很喜愛這學校.

原文章由 FungKristy 於 07-10-17 14:56 硐表
我也希望第一輪選到, 那就不用再煩了!

是實上我已到過馬基好幾次,也覺得這學校各人也很親切由其是接觸到的學生都很乖巧,很自願地照顧比較小的孩子 .因此很喜愛這學校. ...

你女女有幾多分呀?舊年既經驗20分一定收晒,都有d15分入到,個我個仔無咁好彩,要等第二輪先入到,搞到我條頸都長埋!

各位mami,

我想問下你地有冇人住馬灣架 ? 定係外區入黎返學 ? 我住馬灣的, 小兒出年返k1, 現在啟思讀幼兒班, 我都苦惱緊到底比佢出去其他區讀kinder 定係o係啟思讀完再選基慧, 我心儀o既外區幼稚園/小學有祟真和九龍塘宣道, 這兩間學校都有小學, 雖說不是一定可以直升, 但都有一定機會, 不像派位等運到.

可否給我一點意見呢 ?

Hi~ jk923

原文章由 jk923 於 07-10-17 22:32 硐表

你女女有幾多分呀?舊年既經驗20分一定收晒,都有d15分入到,個我個仔無咁好彩,要等第二輪先入到,搞到我條頸都長埋!

我女女只有15分, 所以我多數都要等第二輪啦!

原文章由 Edgar媽 於 07-10-18 00:41 硐表
各位mami,

我想問下你地有冇人住馬灣架 ? 定係外區入黎返學 ? 我住馬灣的, 小兒出年返k1, 現在啟思讀幼兒班, 我都苦惱緊到底比佢出去其他區讀kinder 定係o係啟思讀完再選基慧, 我心儀o既外區幼稚園/小學有祟真和九 ...

我唔係住馬灣架,只但係馬基真係一間唔錯既學校,比我再揀我都會揀基慧。
如果我住馬灣,我就唔會諗比佢地咁細個就出外面讀kg.  law,因為始終佢地細,有咩事要去湊佢地會煩d(我係全職媽咪)。正等如我都唔會比我細女入馬灣讀啟思。

krusty:
咁又唔洗好灰既,我當時都同自己講,唔中係正常,中左咪當bonus。

[ 本文章最後由 jk923 於 07-10-18 15:33 編輯 ]

我住深井架, 揀馬基主要係希望個女有個好環境讀書同成長, 馬基除了硬件(校園設備)好之外, 軟件(老師教學等)都好好,各方面都符合我地o既要求,而且在我家坐校巴到學校亦不用30分鐘,所以就揀左馬基o羅
到目前為止, 我都覺得這是一所好學校,當然同區亦有好學校,只是這間乎合我們的期望o者。

jk923
你仔仔測驗點呀? 小女最初都有d緊張(我都好緊張呀), 不過測完驗佢就好開心。下星期還有英文同數學,各位家長同學,,,,加油呀

原文章由 jk923 於 07-10-18 15:32 硐表

我唔係住馬灣架,只但係馬基真係一間唔錯既學校,比我再揀我都會揀基慧。
如果我住馬灣,我就唔會諗比佢地咁細個就出外面讀kg.  law,因為始終佢地細,有咩事要去湊佢地會煩d(我係全職媽咪)。正等如我都唔會比我細女入馬灣讀 ...

原文章由 sofiema 於 07-10-18 16:53 硐表
我住深井架, 揀馬基主要係希望個女有個好環境讀書同成長, 馬基除了硬件(校園設備)好之外, 軟件(老師教學等)都好好,各方面都符合我地o既要求,而且在我家坐校巴到學校亦不用30分鐘,所以就揀左馬基o羅
到目前為止,  ...

我唔覺阿仔好緊張,我覺得似我考試多d,佢返黎有話我聽出左咩字為主既作句,佢點作,又有話我聽佢有1、2點不供詞填充諗唔到咩字老師指住佢對鞋比提示佢。
返而英文我無咁緊張,因為我諗唔會要佢地默字出黎掛,我只係自己出左d(he she we , is am are our)呢d比佢做下重有果d 課文同佢溫下咁,數學我就差唔多未溫,因為d數kg.果時都識晒咁滯,係文字題比較大細佢會搞錯law!

過去的長假期幾乎都在幫兒子溫書, 有時連自己都覺悶。
不過, 也有帶他出外逛逛書店和去公園玩, 讓他在緊張之中也有透氣的機會。
jk, 你的兒子很乖, 很自動自覺的曉得溫習和做功課, 其實有很多父母在孩子升小 時, 都會出現小孩不能坐定做功課, 或心散或有認字困難等, 所以, 你真的不用太擔心朗朗的了, 他是個乖巧的孩子。

CSW:
多謝你讚阿仔,佢需然認字或學野都算快,但佢有時都幾粗心大意,岩岩星期五派左中文默書返黎,老師讀默果句句子可以寫少兩個字都唔知。 咁就眼白白無左5分,希望呢個反面教材會令佢下次再小心d啦。

終於測晒驗啦 !而家好緊張呀!想知阿仔測成點。 我知有d班派左卷啦,唔知你地派左未呢?

重咩無人上黎呀?

星期二派卷啦!

回覆 #1 jk923 的文章

jk923

這兩個星期超忙,所以未有回應。
上星期五真係好"驚" . ...因為溫度只有十五六度,但阿女的冬季校服仍未派(聽說7/11派), 幸好有位家長一早打電話到學校問, 說可以穿其他褸返學,這才放心一點點, 但雙腳呢? 所以星期五我即刻去福來村買左套運動校服比阿女,星期六她穿著新運動衫返學校學小型網球都很開心。:loveliness:
今日天氣回暖多了,我都放心d.

係呀,明天派測驗卷啦,不過分數阿女都話晒比我知,我都唔係特別擔心,因為係第一次,我唔想比壓力佢,總之比佢知道測驗是甚麼一回事就得了!

反而阿女做功課的速度越來越慢,就搞到我好忙……我覺得佢有d嘆功課 ,尤其係要填顏色的,可以做好耐…… 之前6點前可以做完功課,而家要我一催再催都要做到6、7點,所以我依家規定佢要做晒其他功課先,再做填色畫圖。
‹ 上一主題|下一主題