用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

芷芊:
好在唔係尿道炎,如果唔係就麻煩咯...

上星期通訊folder出左張pta旅行通告,我仲以為一定有得去添...

學校上星期派書做"親子閱讀計劃"+"請聽我讀"計劃,
你地同小朋友進度如何?

"親子閱讀計劃"問題不大,本書講"我是姐姐",故仔好貼身,因為囡囡係姐姐,有妹妹,所以我同佢講故仔,問下佢問題,鍾意鍾妹妹,會唔會好似書中姐姐咁...

至於"+"請聽我讀"計劃,同佢講左幾次故仔後,仲係教緊佢講故仔技巧同教佢自己讀出黎,暫時要在旁引導佢講先得...

原文章由 芷芊 於 07-10-15 00:31 硐表
多謝大家關心,其實我囡囡有紅有叫痛,好彩,我同佢睇醫生,驗尿,醫生話佢尿內無菌,不是尿道炎,只係表面皮膚小小發炎,查小小葯膏ok! ,我有問老師,ee有清潔厕板,而小朋友係自己抺pat pat,可能真係抺得唔乾淨,醃得 ...
我家有三寶

芷芊,
個通告袋裡有張通告,通知旅行抽唔到呀!你收唔到,可能係可以去呀!你打電話問下啦!

fostermak,
親子閱讀進行中,而請聽我讀差幾個名就完成了

[ 本文章最後由 vanessa_lee 於 07-10-16 13:37 編輯 ]

hi , 你地好, 有個問題希望你地可唔可以幫到我啦,
我囡囡讀緊k2 pm, 今年先由香港靈糧堂轉過黎, 平時返放學就由我或媽咪接送, 有時我媽咪唔得閒, 我就自己楂車接女, 但係樓下冇位泊車, 如果入荷里活car park又費時, 又費$, 次次入停車場, 我荷包真係慘, 泊街唔到一分鐘就抄牌, 都唔知點解果個位d(黃腳立)咁勤力, 其實星河明居有20分鐘免費, 但係佢地唔俾我入, 話接放學唔俾, 一定要講得出去邊個住宅先俾我入, 果位亞姐真係惡到出汁, 我lee兩個星期放假要全職管接管送, 令我更加煩, 我囡囡雖然k2, 但係最近返學成日喊, 又好想我睇佢早會, 佢今日仲同我講, 佢第日會做一個好媽咪, 我問佢即係點, 佢話佢一定會睇個女早會喎  ,今朝我放低個女俾門口個姐姐帶佢上去, 但係要等個姐姐關閘先, 我個女變幫手一齊關閘囉, 見佢好慘, 放學我會親自接佢, 因為荷里活十月份有free parking, 不過一日得一次, 所以我放學先泊入去, 請問你地知唔知自行駕駛接送之家長可以點?開學有份通告講過, 可以泊入停車場或交給站岡職員, 咁放學又可以點?我問過d老師, 個個都話我知有20分鐘免費, 但係人地唔俾我泊呢

vanessa_lee :
真係好快呀,你囡囡係咪已經響學校搵老師同學講故事o勒?

尋晚囡囡先可以掌握成個說故事技巧,有信心自己講,唔駛我從旁輔助,最初要佢熟讀故仔一個字同意思,之後教佢講故事技巧,先禮貌徵求他人同意,然後讀出書名,再逐版逐句英文讀一次,解釋中文俾爺爺聽,囡囡真係要快馬加鞭咯...

原文章由 vanessa_lee 於 07-10-16 13:30 硐表
芷芊,
個通告袋裡有張通告,通知旅行抽唔到呀!你收唔到,可能係可以去呀!你打電話問下啦!

fostermak,
親子閱讀進行中,而請聽我讀差幾個名就完成了 ...
我家有三寶

fostemak,
'親子閱讀計劃'本書係"今天要打預防針"-我同囡囡講了2次,都ok!
"請聽我讀"本書係分果果,但囡囡前後句子會倒轉eg:爸爸一個橙,--->俾一個橙爸爸.
我終於抽中PTA,可以去啦!

芷芊

原文章由 fostermak 於 07-10-15 13:48 硐表
芷芊:
好在唔係尿道炎,如果唔係就麻煩咯...

上星期通訊folder出左張pta旅行通告,我仲以為一定有得去添...

學校上星期派書做"親子閱讀計劃"+"請聽我讀"計劃,
你地同小朋友進度如何?

"親子閱讀計劃"問題不大,本書講 ...

[ 本文章最後由 芷芊 於 07-10-17 00:27 編輯 ]

阿囡只是同親朋好友和街坊鄰里講咋,尚欠老師同學,這兩日都只是帶左本書返去但未講,可能沒有我陪她,不敢講呀!
原文章由 fostermak 於 07-10-16 18:05 硐表
vanessa_lee :
真係好快呀,你囡囡係咪已經響學校搵老師同學講故事o勒?

尋晚囡囡先可以掌握成個說故事技巧,有信心自己講,唔駛我從旁輔助,最初要佢熟讀故仔一個字同意思,之後教佢講故事技巧,先禮貌徵求他人同意,然後 ...

喧嘩:
我囡囡搭校車返學,不如你上去學校內聯網問下其他家長或職員老師,睇下有冇人可以幫到你...

vanessa_lee  & 芷芊:
可能係中文書真係易講好多,我仲以為大家都係一中一英添

親子閱讀計劃,我囡囡果本係"我是姐姐",佢有個細妹,所以個故事聽落有共鳴...
至於"請聽我讀計劃"係英文書"I love my family",其實句構簡單同重覆,每頁一句,分別係:I love my father/I love my mother/
I love my sister/I love my brother/I love my grandpa/
I love my grandma/But I don't love my grandpa's whisker.
要讀完英文,要用中文解釋,多左一重功夫,但係比純粹學abc更加好,因為學英文學得全面d,唔係單學生字,仲學埋點樣運用...

你就好啦,有得去pta旅行,我地抽唔到,連學校第一個旅行都冇得去,想同其他家長或同學仔熟絡下都唔得,加上囡囡係麻麻帶去搭校車,唔係我自己帶返學,好似同其他家長+學校距離遠左d..

原文章由 vanessa_lee 於 07-10-17 00:50 硐表
阿囡只是同親朋好友和街坊鄰里講咋,尚欠老師同學,這兩日都只是帶左本書返去但未講,可能沒有我陪她,不敢講呀!
我家有三寶

係一中一英,阿囡親子閱讀係Piggy's Playground,而朗讀圖書係我的氣球呢,內容講六種顏色的氣球和氣球飛走了......
原文章由 fostermak 於 07-10-17 13:21 硐表
喧嘩:
我囡囡搭校車返學,不如你上去學校內聯網問下其他家長或職員老師,睇下有冇人可以幫到你...

vanessa_lee  & 芷芊:
可能係中文書真係易講好多,我仲以為大家都係一中一英添

親子閱讀計劃,我囡囡果本係"我是姐姐 ...

芷芊,

好在囡囡無乜事咋! 講開去廁所, 我尋日同卓卓返到學校, 去vv, 見到阿萍嬸嬸響toilet幫小朋友去vv, 因為我拎完手袋同書包, 咁佢就好好人幫卓卓, 點知佢企左好耐都去唔到, 最後我話唔該嬸嬸, 佢應該無vv, 佢一行開, 卓卓就去到vv  哈哈, 怕羞掛!

另外, 呢兩日, 阿卓卓成日都有提住旻恩喎, 因為佢呢排鐘意做老師點名呀!

foster,

aiya, 你抽唔到呀! 見唔到你添!:-|  我隻c6話唔去呀 , 我話佢唔去我就自己同個仔去!

喧嘩,

你收過牛肉乾咩?  我老公朝朝都揸車返學泊響學校門口, 都有好多車泊架喎, 有時佢仲上埋早會添, touchwood, 都無事! 如果你擔心, 可以泊響前少少轉左悅庭軒個停車場, 有半小時泊, 都係幾蚊架咋, 旁邊有條小路一直行番去學校果邊架!

Vanessa,

我仔仔又係讀"我的氣球呢?"呀! 不過佢唔係望住d字讀, 係望住d氣球讀架! 今日佢剛剛簽滿哂d名名囉! 不過佢有個同學仔仲犀利, 要畫多好多好多格仔響空白位, 勁!

[ 本文章最後由 wingtsang 於 07-10-17 15:15 編輯 ]

我想請教各位家長, 這所幼稚園有甚麼優勝之處. 我將會搬入新蒲崗, 想為兒子找幼稚園, 這裏收不收k2插班生?

我都想去參觀一下,唔知有無開放日呢?如果有請通知,thanks!
原文章由 cwaisum 於 07-10-17 15:46 硐表
我想請教各位家長, 這所幼稚園有甚麼優勝之處. 我將會搬入新蒲崗, 想為兒子找幼稚園, 這裏收不收k2插班生?

wingtsang, fostermak,
    多謝你地意見ar, 我未返學之前已經視察過, 仲特登走去問星河明居d食蕉, 平時d人接送可以點, 佢地話泊出面囉, 或者泊入黎囉, 但係我上次想泊就俾人阻止, 我真係試過唔到兩分鐘就中招, 通常都係黃腳立, 成部車車佢地黎掃場, 唔知係唔係你返上午, 冇咁多車呢, 如果我泊出面再睇埋午會, 我諗車頭貼晒$320, 我返下午就真係想(sip)個位都好難, 而且部部車都有人, 全部人都唔夠胆離開部車, 頭先送個女, 我仲要double park, 咁啱校車落人, 我就叫個女sip埋去, 叫姐姐帶埋佢上去, 如果時間許可, 我通常都會泊荷里活, 但係一來時間, 二來金錢, 點可以次次係咁, 有時放工啱啱好接佢, 如果泊埋車就會連個閘都閂埋, 好頭痛, 問學校, 基本上俾唔到答案我, 我新插班, 又未識到同學仔, 如果知道邊個同學仔住星河明居, 都可以借佢地址入停車場, 我有諗過是但up, 但係我又怕喎
我由正校轉過黎, 覺得正校環境會好過lee邊, 地方會大好多, 舊年仲有得游水,(學校內) 玩到個女好開心, 全部小朋友著晒泳衣, 好正, 唔知lee間有冇呢?同埋佢地午會分開年級, 又有得上台做小老師, 不過我覺得lee間老師比舊果間好, 比較nice, 家長又係nice過果邊(需然我仲未識到), 但係見佢地交談, 同埋你地lee度就知啦, 果邊d家長好cool gar(個人觀感)
wingtsang:唔記得問你點接放學tim

我個女都係k2先轉過黎, 不過因為之前讀正校, 唔洗再面試, 有位就可以轉, 不過會較難, 因為得兩班, 走的人又唔多, 不過都可以一試, 睇下你鐘唔鐘意活動教學啦, 同埋我鐘意佢基督教(雖然我唔係), 我原本讀果間正校係好出名, 而且派位派得好好, 所以我去讀, 唔想個女再次適應咁多, 所以選擇返佢的分校, 除左環境細d之外, 暫時覺得都ok
原文章由 cwaisum 於 07-10-17 15:46 硐表

喧嘩:
點解你轉過黎鑽石山分校?其實論派位,銅鑼灣正校應該更好,有更多好選擇...

wingtsang:
點解PTA候選人見唔到你?你冇參選呀?咁星期五你會唔會去投票或做義工?我好似報左名做義工,但仲未有人通知我到時做乜野
我家有三寶

foster,

今次d參選人好多都好pro好有quali架! 好彩無報名咋 我都有報左做義工, 但係又無通知話有乜安排, 我諗佢地夠人掛!

[ 本文章最後由 wingtsang 於 07-10-23 22:48 編輯 ]

wingtsang & all:
咁係咪今日定聽日係服飾日?我驚我記錯添...

原文章由 wingtsang 於 07-10-23 22:44 硐表
foster,

今次d參選人好多都好pro好有quali架! 好彩無報名咋 我都有報左做義工, 但係又無通知話有乜安排, 我諗佢地夠人掛!
我家有三寶

因為我由香港區搬左黎九龍區, 我唔想個女要過海返學咁辛苦, 講真, 正校派位真係派得好好, 叩門簡直係有求必應, 唔知鑽石山以往派成點呢? 雖然你地只係k1, 但係有冇諗定小學?
仲有ar, 星期四才是天父的寶貝, 但係一定唔可以扮鬼, 我打算幫囡囡著花女裙就算, 橫掂佢咁鐘意
原文章由 fostermak 於 07-10-23 21:28 硐表
喧嘩:
點解你轉過黎鑽石山分校?其實論派位,銅鑼灣正校應該更好,有更多好選擇...

wingtsang:
點解PTA候選人見唔到你?你冇參選呀?咁星期五你會唔會去投票或做義工?我好似報左名做義工,但仲未有人通知我到時做乜野 ...

我收到K1 interview信, 唔該各位靈量堂媽咪知唔知大約會用幾多時間interview? 因為我約了2:00pm,但4:00pm 約了第2間幼稚園interview, 唔知夠唔夠時間.
thanks

我收到K1 interview信, 唔該各位靈量堂媽咪知唔知大約會用幾多時間interview? 因為我約了2:00pm,但4:00pm 約了第2間幼稚園interview, 唔知夠唔夠時間.
thanks

Absolutely no problem once your second interview at 16:00. As i remember LLC interview is about 1 hrs la.  So it should be enough time for your transportation to your second destination.

You are welcome.
George
‹ 上一主題|下一主題