用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: emiluihk
go

1月~~準備篇 [複製鏈接]

快喇! 快喇 !
仲有 1week 就全日喇 ! 到時又係一個新既適應期了 。
希望對大家而言都係一個好既轉變

hurray ~~ hurray ~~
今個星期比佢繼續休息吓先 hehehe
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-14 11:19 發表
快喇! 快喇 !
仲有 1week 就全日喇 ! 到時又係一個新既適應期了 。

今個星期比佢繼續休息吓先 hehehe ...

我囡囡都十分期待全日制的到臨!
對我來說,則又要早起多半個鐘,來準備午飯!

Hi,

各位靚媽, 我又嚟啦, 呢個week要train亞女早d訓, 等佢下個week唔好唔知醒就得啦...............

原文章由 emiluihk 於 08-1-14 11:19 發表
快喇! 快喇 !

今個星期比佢繼續休息吓先 hehehe ...

嚘 ~~ 咁快 ?!
我又無諗過喎 hehe 反而希望唔好咁多功課,
等我地可以多番少少親子時間休息番吓 !
尋日終於都享受番個悠閒的星期天 (今次不敢像上次測驗般一吓子放鬆了, 免得又要用一大段功夫收拾心情)

原文章由 WongCW 於 08-1-14 14:11 發表
Hi,

各位靚媽, 我又嚟啦, 呢個week要train亞女早d訓, 等佢下個week唔好唔知醒就得啦...............
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

差不多啦, 你知我地d小姐, 叫吓......嗲吓......咁就一陣啦, 食早餐又慢慢嘆.......點唔早小小叫佢地起身

原文章由 emiluihk 於 08-1-14 16:47 發表
嚘 ~~ 咁快 ?!
我又無諗過喎 hehe 反而希望唔好咁多功課,
等我地可以多番少少親子時間休息番吓 !
尋日終於都享受番個悠閒的星期天 (今次不敢像上次測驗般一吓子放鬆了, 免得又要用一大段功夫收拾心情)

...

雖然早餐是十分重要的,但經驗之談,早上給予一杯朱古力奶加少許朱古力米粒便可,另在食物袋內加茶點食物,以便囡囡在小息時大圍吃,除能增進同學感情外,更可減少時間的虛耗及父母的精力,較之三催四請來得化算.

原文章由 WongCW 於 08-1-14 16:56 發表
差不多啦, 你知我地d小姐, 叫嚇......嗲嚇......咁就一陣啦, 食早餐又慢慢嘆.......點唔早小小叫佢地起身

下星期便是了 ...hehehe 到時起唔到身嗰個可能係我

原文章由 sfcssfcc 於 08-1-14 20:49 發表
雖然早餐是十分重要的,但經驗之談,早上給予一杯朱古力奶加少許朱古力米粒便可,另在食物袋內加茶點食物,以便囡囡在小息時大圍吃,除能增進同學感情外,更可減少時間的虛耗及父母的精力,較之三催四請來得化算.

...

終於都到今日了
今朝6:30am 起床喔 ! but 尋晚同囡囡講好
比佢瞓多陣, 但佢要快手快腳 ... so far 一口即起
手腳就 ... 都叫比平時快左少少既 ... 但似乎都仲未夠

不過唔好睇天氣似暖番, 朝早等車嗰吓都有d 凍喔 !
大家不要掉以輕心冷病她們才好 ...

唔知今日 lunch 會點呢   oh 我女forget 帶番個
table mat 番去添 完全忘記左呢樣野

我个女都係好興奮呀!昨晚原本唸住叫佢早D去睡,点知佢上咗床之後又話睡不到,最後都係跟原本平時的時间去睡。今早一叫就起身了,雙眼仔仲精神過我。一早就話要去等校車了。枱墊不用帶學校會給他們另外一張。

oh 係呀 thx qqmom ...
唔知佢地今日番學番成點呢 ?
等左咁耐都仲未放學    好卦住囡囡添
不過我就好眼瞓喔 ! 卦個女卦到提不起勁做野添
好在老細無留意到啫

原文章由 qqmom 於 08-1-21 13:09 發表
我个女都係好興奮呀!昨晚原本唸住叫佢早D去睡,点知佢上咗床之後又話睡不到,最後都係跟原本平時的時间去睡。今早一叫就起身了,雙眼仔仲精神過我。一早就話要去等校車了。枱墊不用帶學校會給他們另外一張。 ...

終於都放學了 ~~
囡囡話D 飯有D凍,唔好食 加 食唔晒
而家好肚餓

原文章由 emiluihk 於 08-1-21 17:18 發表
終於都放學了 ~~
囡囡話D 飯有D凍,唔好食 加 食唔晒
而家好肚餓

囡囡話,她是第二個快吃完飯的人.
咁我問邊個最快,她說是家長義工.
原來家長義工是一齊吃飯的,是學校供應的.
我囡囡說我煮的飯很好吃,
食到乾乾淨淨,只剩一粒飯咋!
佢仲已經點好明天想吃什麼呢!
(但被我否決了,因為已經買好餸,她想吃的餸的只好留待後天了!)

我都有問囡囡飯壺的飯餸還熱不熱?
她話餸就暖,飯就熱熱地啦!

我囡囡就話今日的肉醬意粉好味,分量啱啱好,總之就非常享受學校的午膳,我估佢係好enjoy咁多人一齊食飯。

原文章由 ttyy 於 08-1-21 21:37 發表
我囡囡就話今日的肉醬意粉好味,分量啱啱好,總之就非常享受學校的午膳,我估佢係好enjoy咁多人一齊食飯。

囡囡要帶飯,仲益埋老公添(佢都帶埋一份)

vanyau 從今開始你咪仲更加賢妻良母 ?!

:loveliness: 好偉大喔 !

原文章由 vanyau 於 08-1-21 22:00 發表

囡囡要帶飯,仲益埋老公添(佢都帶埋一份)

原文章由 cathy-tse 於 08-1-21 21:59 發表
vanyau

Hi!!好似妳女係1C,right??
我係那個義工嬸嬸,..妳女有帶飯??是否帶了星形豬柳那位小朋友?? 其實D飯之溫度係好好,暖而帶熱,熱中可放於口....我真係第一個己食完,急急幫小朋友忙,我更到每組為她們打氣 ...

首先要謝謝你,幫我囡囡她們食午膳,你真偉大啊!
還有,你所講的那個小朋友就是我囡囡了,她吃飯的速度都頗快,是嗎?
如果不是要接囝囝放學和照顧他,我都想回校幫吓手,順便帶飯給她和拿走飯壺,現在書包連飯袋加起來很重.
等囝囝升上小學後,我就可以這樣做了,逢一三五送給囡囡,逢二四送給囝囝,嘩幾perfect!:loveliness:

原文章由 emiluihk 於 08-1-22 11:26 發表
vanyau 從今開始你咪仲更加賢妻良母 ?!

:loveliness: 好偉大喔 !

講真我真係幾偉大,很少有人會生兩個孩子的,仲要辭埋份工,回家湊他們.
就我都覺得working mum 都很偉大,又要返工,回家又要理小朋友的功課和其他大小事情,壓力和體力的支出都很大.
大家努力,加油吧!

原文章由 cathy-tse 於 08-1-22 20:47 發表
嘩!!那小朋友就係你女!!她食飯真係好快!!!妳教得好.:D
媽媽更利害星形豬柳妳做得到好好!!我明天做義工嬸瀋,可否多做小小比我食 !!

你哋就好啦, 我嗰囡已經話下個月唔想訂飯啦, 佢話唔好食喎, 緊係啦一日都係我自己整慣晒, 攪到佢食嘢好嘴饞, 又話嗰樣唔好食, 呢啲唔好食,  佢點都唔肯食, 睇怕要日日煮飯都得啦, 從此我全日比晒佢到得啦.

其實都有其他小朋友都食得好滋味.

原文章由 ELISYEE 於 08-1-23 00:36 發表

你哋就好啦, 我嗰囡已經話下個月唔想訂飯啦, 佢話唔好食喎, 緊係啦一日都係我自己整慣晒, 攪到佢食嘢好嘴饞, 又話嗰樣唔好食, 呢啲唔好食,  佢點都唔肯食, 睇怕要日日煮飯都得啦, 從此我全日比晒佢到得啦. ...

已經煮咗三日飯了,沒有想像中咁辛苦,我只是早起20分鐘(6點起床).
另外,我始終覺得自己煮好似健康啲囉,起碼我知道她食的是什麼,新不新鮮.
我通常都是每朝早買完餸,一回家就洗好晒和切好晒,晚上和第二朝,拿出來就煮得,都很方便!
你睇我依家已經得閒上網八吓嘞!

哎喲 ~~ 好曬喔 !

我女都話d 飯麻麻地 , 佢都好想帶飯
但好可惜佢啊媽我唔識cooking
無你地囡囡咁幸福喔 !

唔知有無人識A 班義工家長呢 ? 啊女話係
我女呢兩日都話食唔晒, 番到嫲嫲到就好似隻餓鬼咁
唔知本身飯盒份量多唔多呢 ? cathytse 可否幫我拜
託吓A班義工家長幫我催個皇帝食快d

原文章由 vanyau 於 08-1-23 10:38 發表

Sorry, 依家才睇到,所以準備唔到你的一份了.
明天,囡囡要食炒飯,最重要是要加提子乾.
我老公都話,明天都要帶飯,他說炒飯是我最拿手的一味.
(炒飯最好~都唔知是讚,還是彈?) ...
‹ 上一主題|下一主題