用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 返緊 海逸學之園 N1 , 入離傾下
樓主: siumeikwok
go

返緊 海逸學之園 N1 , 入離傾下 [複製鏈接]

siumeikwok,

多謝正正讚佢呀!
正正好番未?  
阿囡食緊霍禮成d藥, 霍醫生話佢氣管敏感.

原文章由 siumeikwok 於 08-4-17 17:34 發表
Masako  : 我諗成班同學仔都好like marco 我仔又係 ,  成日都話同Marco 玩, 但我問佢 邊個朋友靚   (我亞仔叫d 同學做朋友) , 佢就話係 niko 靚.  

正正 琴日 中午同今日中午都差唔多一點到, 都燒到 39度 .  而家就 ...

[ 本文章最後由 Masako 於 08-4-19 10:58 編輯 ]

我都同亞囡講不如唔好返學啦, 不過佢唔肯, 寧願帶口罩都要返, 佢真係好鐘意學校...
我覺得只要唔好發燒, 其他的就無mug問題, 正如你所講世界變哂.....

原文章由 evelynwong 於 08-4-18 01:36 發表
係呀!佢咳咳呀!不過依家無事!咪比佢休息1日囉。

有時都好矛盾,依家D小朋友有幾聲咳,但無發燒,仲好鬼精神都要唔比佢返學,呀女知無得返學果日好失望架!世界真係變哂!

...

原文章由 siumeikwok 於 08-4-17 10:59 發表
sleepyBB :  咁就約定 9:30 a.m.  5月3日 海逸麥記見啦.  我pm 比個手機 number 你呀.

亞仔 睇佢o.k.  家,  d 藥都好夾 ,
但而家上年到今年都 加左2次價,  睇一次都 $250 .  

亞仔重未退燒, 食住藥都係 38.3 度  ...

正正mnami:

正正好d未ar!我都好擔心佢ar!
另外,唔該晒你,我之前天兒打針係吳天柱,而我屋企人就帶佢去王錫偉,最初都ok,不過又係退唔到燒,有次我睇完佢,天兒仲燒成40.6度呼吸時有聲,咪又睇佢,點知佢開番之前d藥只係加抗生素,前後睇左5分鐘就出黎,最後個晚我帶女去法國,入到e院,d姑娘已經好驚,即刻可以唔駛排隊睇e生,先知係流感,仲好彩送得切,我諗連姑娘都知嚴重,反而身為醫生就冇事,所以我唔會去睇佢架喇!之後天兒發燒,最後要去番元朗個兒科醫生先ok,個個真係超好,又細心又溫柔,同你傾好多小朋友病既成因,原因個次天兒流感後,氣官會好易敏感,叫我唔駛驚,而且每次睇症都要睇10-15分鐘,仲要好多人睇佢,都可以咁有耐性,至慘而家我搬左,要去元朗睇太遠,所以咪問下有冇其他醫生。

另外,5月3日個日ok,我pm埋我電話俾係呀!

原文章由 Masako 於 08-4-19 11:03 發表
我都同亞囡講不如唔好返學啦, 不過佢唔肯, 寧願帶口罩都要返, 佢真係好鐘意學校...
我覺得只要唔好發燒, 其他的就無mug問題, 正如你所講世界變哂.....

...

Masako:

我個女都好似你個女咁,好鐘意返學,成日問今日著咩衫ar!一話唔係返學,佢說扁晒咀咁,好好笑。

近日天兒俾小朋友整親,一次被人咬面,一次被人刮損,我覺得小朋係之間係咁,好易互相整親,冇咩野,而係兩次都有同我講番係邊個做,老師點處理,都有主動同老師講,我覺得好開心,因為老師俾刑安全感佢,等佢有事可以搵佢地,而且天兒好似又大個左喇!

正正琴日朝早已經退晒燒,  家陣淨番鼻涕未收.  我同佢睇番 尹錦明兒科醫生,  專科真係好好多. 正如 sleepyBB 講,  細心好多.  有咩事都解釋得好詳細,  我地做父母聽到都會安心晒.   

sleepyBB  :  我收到你個 pm  啦.

係呀, 我都賜到通告話 5月1日轉黃校長,  唔知好唔好呀.

原文章由 siumeikwok 於 08-4-19 15:59 發表
正正琴日朝早已經退晒燒,  家陣淨番鼻涕未收.  我同佢睇番 尹錦明兒科醫生,  專科真係好好多. 正如 sleepyBB 講,  細心好多.  有咩事都解釋得好詳細,  我地做父母聽到都會安心晒.   

sleepyBB  :  我收到你個 pm   ...

咁就好喇!冇事。
我都知校長走左,唔知新校長點呢?

From other topics on LH, the new principle come from other KG.  I likes the current principle very much as she answered all our questions patiently during the interview.  And I can feel her passion at teaching the kids.

hi,

大家好, 我第一次上來這裡的, 我見你們講到呢間學校咁好, 我都好想囡囡可以好似其他小朋友一樣咁仲意返學..
我約了今星期三去interview(想9月返學),唔知到到時要留意什麼?
又有好多問題問,PN班是多少個小朋友一班, 平均一個老師要照顧多少個小朋友, 是否好細心照顧小朋友?
但見你們講會轉校長, 到時又會點呢?

原文章由 elizatyy 於 08-4-19 22:23 發表
From other topics on LH, the new principle come from other KG.  I likes the current principle very much as she answered all our questions patiently during the interview.  And I can feel her passion at ...
:-? :weapon:

sleepy,

小朋友的反應最直接, 佢地話鐘意返學, 即係佢地得到開心...老師好, 同學好....

楊老師都曾經幾次好緊張打來回報亞女係學校趺親, 同同學撞親....實在在所難免....校方都好在意...   

原文章由 sleepyBB 於 08-4-19 11:42 發表

Masako:

我個女都好似你個女咁,好鐘意返學,成日問今日著咩衫ar!一話唔係返學,佢說扁晒咀咁,好好笑。

近日天兒俾小朋友整親,一次被人咬面,一次被人刮損,我覺得小朋係之間係咁,好易互相整親,冇咩野,而係兩次都有同我講番係 ...

poohngai,

都係圍繞小朋友日常生活的問題....
師生比例都係跟教育處, 1: 1x
每班有1位中國籍老師, 1位外籍老師

原文章由 poohngai 於 08-4-21 23:32 發表
hi,

大家好, 我第一次上來這裡的, 我見你們講到呢間學校咁好, 我都好想囡囡可以好似其他小朋友一樣咁仲意返學..
我約了今星期三去interview(想9月返學),唔知到到時要留意什麼?
又有好多問題問,PN班是多少個小朋友一 ...

HI,

謝謝你的資料, 不過見其他人說會轉校長, 不知道到時又怎樣!!
你的意思是每班有2個導師,
那如果是1:1x個學生, 那是否是每班有2x個學生, 對嗎?
原文章由 Masako 於 08-4-22 12:04 發表
poohngai,

都係圍繞小朋友日常生活的問題....
師生比例都係跟教育處, 1: 1x
每班有1位中國籍老師, 1位外籍老師

poohngai,

新校長處事如何....無人知!
就算每班學生不足十人, 都有2位老師, 亞囡去年十月讀下午班, 全班得六人, 都係兩位老師, 好正, 依家廿幾人啦!  那時學方通知我, 上午班有位, 我緊持不轉

原文章由 poohngai 於 08-4-22 12:17 發表
HI,

謝謝你的資料, 不過見其他人說會轉校長, 不知道到時又怎樣!!
你的意思是每班有2個導師,
那如果是1:1x個學生, 那是否是每班有2x個學生, 對嗎?

[ 本文章最後由 Masako 於 08-4-22 14:46 編輯 ]

Masako:

我都覺得佢地表現反映老師對佢地好好,所以我會俾天兒係度讀上去。

各位mami:

其實我知道政府比例係1:14至15,係已受訓老師1:14至15。所以佢地2個老師即係可以收28至30個學生架!
至於校長方面,我諗老師可能仲擔心過我地

係呀, 我都鐘意 亞仔 返下奏班多d  ,  一來佢唔係太早起身,  2來 下奏班的同學人數少好多.   老師照顧得多一d .  琴日 盧老師都打電話比我問下正正 病好番未, 因為我想佢 斗夠晒 .  今日先比佢返學.  

亞仔近排 不停唱 a-z 歌 , 又唱 twinkle twinkle little  star , how I wonder what you are...  都唱到4句 ,  自己玩緊玩具又哼歌 .

上次去觀課 ,  Miss  Nikki 教緊 個 R 英文字母 ,  佢地係用letterland phonics 教英文 ,  我有同學校買隻 letterland song CD 比亞仔聽,  我上網去再睇番 letterland 的資料 ,  原來係好有趣 ,  每個英文字都有人物代表.  有歌仔唱,  好似 R = Reb robot,  我 而家 是旦 抽一個 英文字母的英文字 好似 jumping 佢已經識 接住講 Jumping Jim , golden girl ,  noisy nick.

Some BK mama said the turnover of the NET is very high in LH, is that true?

hi,

我今天interview左, in我地個係ms.梁in的,好nice, 地方好干淨, 好舒服, 校長也都係好肯回應問題...
但係, 我覺得師生比例真的高, 每班有28個學生, 一中一西,仲有一個助教, 我有點懷疑能否照顧咁多學生呢?
而且學費真的貴, 要成3xxx, 但在黃埔區有沒有太多選擇..真的頭痛

回覆 #117 poohngai 的文章

Hi, May I know when did you hand in your application please?

我大概寄出了2WEEK左右..
他們收後, 就會打電話同你CONF.
原文章由 winwin3 於 08-4-24 17:28 發表
Hi, May I know when did you hand in your application please?

HI~
大家好呀~
原來這裡有PNC班家長...
我仔仔叫 一彥~(剪了個斜陰頭...
佢好鍾意返學呀~
佢成日提起既同學仔有: MARCO, 正正, 健健

佢非常喜愛楊老師...(不過楊老師放產假...我仔有點悶悶不樂)
都鍾意羅老師...
不過就對NIKKI麻麻地...
嘻...因為有幾次NIKKI一叫佢或拖佢..佢都好似有點驚咁...XDDD

你地會唔會出席運動會啊???
而家每日都響屋企同仔仔一齊跳果三隻舞~
到時一定好好玩呀~

[ 本文章最後由 siuyi 於 08-4-25 12:19 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題