用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道幼稚園2008 K1
樓主: FatherJ
go

宣道幼稚園2008 K1 [複製鏈接]

我個仔

hihi ChunYinMa,
我個仔個名都有浚字, 佢叫浚禧, 係一個喊包仔

今朝上車無啦啦喊, 都已經搭左幾日車好地地唔喊, 今日唔知搞乜, 唔知關唔關朝早唔肯起身返學事呢

琴晚姐姐同我講佢冇午睡, 但係我7點返到home 見佢個樣鬼打都冇咁精神, 懷疑佢o係車hup 左一陣所以下午唔肯訓, 到9:30上床又係唔訓, 搞lee 搞lo 到差唔多10:30先訓著, 你地d 小朋友幾點sleep 架, 早上肯唔肯起身 ?

原帖由 ChunYinMa 於 08-9-10 09:01 發表
Edgar媽 , makjac, irene0410:

原來大家都是上B班 - 蘋果組, 大家多些上來交流. 我有部囝上適應班,不過我個係囝,所以見不到makjac & irene0410. Edgar媽,我地可能見過.

我囝囝叫”楊浚翹”. ...

佢每晚都同我地一切睇埋家好月圓先瞓, 都成10:30呀...不過朝早一比枝奶佢食都肯起身, 可能同大家講法一樣, 返學真係好開心! 另外, 我個女呢兩日上校車都有d扭計(3號車), 問過老師有咩問題, 佢話呢個星期好多小朋友都係咁, 係由於過左一個星期六同日, 大家又要再適應的關係, 佢仲話過左個中秋可能情況都會持續, 跟住仲話大家比d時間, 適應期可能要成個9月!! 聽完我都覺得好有道理, 所以係度分享比大家啦, 唔洗擔心HEHEHEHH!!

原帖由 Edgar媽 於 08-9-11 11:54 發表
hihi ChunYinMa,
我個仔個名都有浚字, 佢叫浚禧, 係一個喊包仔

今朝上車無啦啦喊, 都已經搭左幾日車好地地唔喊, 今日唔知搞乜, 唔知關唔關朝早唔肯起身返學事呢

琴晚姐姐同我講佢冇午睡, 但係我7點返到home ...

edgar媽

我可能見過你, 在第二天適應日時, "浚禧"是否都穿了圍裙仔呢? 在排隊去洗手間時, 係都要"痴"住你嗎? 如是, 我們就見過面了.

"浚翹"比較快適應, 可能他見慣哥哥返學, 哥哥以前亦是坐這架車的. 他好喜歡返學呢!

hi ChunYinMa,
咁唔係我了, 第二天適應日著運動服我冇同個仔穿圍裙架

原帖由 ChunYinMa 於 08-9-12 09:52 發表
edgar媽

我可能見過你, 在第二天適應日時, "浚禧"是否都穿了圍裙仔呢? 在排隊去洗手間時, 係都要"痴"住你嗎? 如是, 我們就見過面了.

"浚翹"比較快適應, 可能他見慣哥哥返學, 哥哥以前亦是坐這架車的. 他好喜歡返學 ...

makjac,
嘩, 你女好叻, 咁夜訓都可以早起身, 佢幾點起身 ? 我地都係3號車喎, 青衣07:59上車, 你地o係邊個站幾點上車架 ?

我地係祖堯8:20am上車呀, 放學就12:25pm左右落車!

通常係7:00am叫佢起身, 一比枝奶食咪成個人醒晒lor...kakakak, 因為佢好like食野呀!

原帖由 Edgar媽 於 08-9-12 11:15 發表
makjac,
嘩, 你女好叻, 咁夜訓都可以早起身, 佢幾點起身 ? 我地都係3號車喎, 青衣07:59上車, 你地o係邊個站幾點上車架 ?

原帖由 fskaren2002 於 08-9-9 22:46 發表
Hi Icbaby,

係呀, 頭幾天噃開, 校車d時間有點混亂, 又唔準時; 不過呢2日又正常噃!你囡囡好番d嗎? 好多小朋友等佢玩同學習喎。

fskaren2002 ,
亞囡成個星期冇返學, 知唔知教左D咩呀? 唉, 我囡冇得和同學仔一起玩燈籠喇~~~

嘩, 你地個時間好好呀, 我地青衣上車, 7:59上車, 12:53下車, 但因為係last stop, 成日都遲到架, 我睇下可唔可以改葵芳上落車先

原帖由 makjac 於 08-9-12 13:41 發表
我地係祖堯8:20am上車呀, 放學就12:25pm左右落車!

通常係7:00am叫佢起身, 一比枝奶食咪成個人醒晒lor...kakakak, 因為佢好like食野呀!

醒目開學勳章

Hi Icbaby,

今日亞囡做咗個燈籠回來呀,放學後仲揸住週街行呀!
仲有今日佢都有講在學校做体操同玩單車tim! 佢話好開心呀

原帖由 fskaren2002 於 08-9-13 00:49 發表
Hi Icbaby,

唉, 我今日放工時都見到d小朋友拎住d 手做既燈籠, 好得意, 我都好想睇囡囡做個燈籠拎返屋企呢, 但囡囡missed 左啦呢個機會喇~~ 唯有下年喇

早晨, 今日阿仔依然係一上車就喊

原帖由 Edgar媽 於 08-9-16 12:12 發表

要同佢傾下, 了解佢怕甚麼.

佢唔想同我分離, 我已經出盡法寶又攬又錫又氹佢, 佢亦知我要返工, 放學係姐姐去接佢, 我放工就即刻返home 同佢玩架喇

原帖由 FatherJ 於 08-9-16 22:59 發表

要同佢傾下, 了解佢怕甚麼.

我個女都係呀, 其實呢兩日都已經無上校車, 唯有帶佢返學!! 不過好奇...我一同個女講坐3號車返學, 就咩都無得傾!! 我到依家都唔知咩事, 亦都已經叫左老師幫下手, 睇下佢咩事!

原帖由 Edgar媽 於 08-9-17 12:05 發表
佢唔想同我分離, 我已經出盡法寶又攬又錫又氹佢, 佢亦知我要返工, 放學係姐姐去接佢, 我放工就即刻返home 同佢玩架喇

原帖由 fskaren2002 於 08-9-13 00:49 發表
Hi Icbaby,

hi
fskaren2002,

我囡琴日番返學, 咁我叫保母留意一下校車風口吾好向正個頭仔喇, 因為囡剛病好, 加上之前下車手仔好凍.
但琴日下車時, 囡囡成衫濕曬,好熱咁, 都吾知係咪off 左佢個 air-con 出 口定係全車泠氣細左,  唉點解會咁架?一係太凍, 一係太熱, 其實空氣不流通都唔好架wor, 更何況成身濕, 好易病, 唉好擔心囡囡, 如果我又打去, 保母可能話好煩呢, 唉, 但唔打去....又冇理由咁樣姐.....
fskaren2002, 你小朋友有冇成身濕曬呢???

原帖由 Edgar媽 於 08-9-17 12:05 發表

hi,  Edgar媽,

我囡就未唔肯返學, 可能佢成個星期冇返學, 未開始掛,
但要求我奶奶陪佢返囉(因我要返工), 同埋佢呢排成日話好驚, 好驚, 晚上訓得唔好, 又唔聽話, yai左好多, 成日發皮4, 同平時唔同左,  同奶奶講話有男同學仔蝦佢, 我都想打比老師睇下咩情況~~~

原帖由 Edgar媽 於 08-9-16 12:12 發表

其實保母細唔細心, 同有冇愛心都會影響到小朋友返學既情緒, 唔知亞女的保母係點既呢........

原帖由 ICbaby 於 08-9-17 14:34 發表

其實保母細唔細心, 同有冇愛心都會影響到小朋友返學既情緒, 唔知亞女的保母係點既呢........

如果是第一次返學, 開始時, 難免要適應一排, 我在教會的經驗是: 小朋友兩歲開始自己返主日學(開始時, 家長可陪), 女孩子比較多要到返了兩三個月才穩定下來, 而男孩子(可能是晚熟一點), 一般一個月左右就可以自己返. 都是那一句, 家長一日唔忍心放手, 個細路就唔識自己走.

我囝囝搭了兩年保母車, 唯一一次同保母討論有關坐車情況, 是因為個仔在車上撞到頭, 所以才轉位.

一架車成十幾廿個小朋友, 各有各需要, 有人怕熱, 有人怕凍, 有人要坐窗口, 有人要坐中間, 保母們都係打工, 最怕有人投訴, 一有就可能被炒, 所以一有家長有要求, 她們就必定做到有多無少.

近兩日, 都是熱到死, 一唔開風口, 仲唔被太陽曬到出汗, 保母如果開翻風, 又怕佢吹病, 都幾難為.

有得選, 最好自己帶, 又可以照顧, 又可以親子. 我無得選, 只有放手.

醒目開學勳章

係呀icbaby, 尋日我個囡放學後又係成身濕哂, 工人姐姐話唔係少少濕, 係好濕, 頭髮都濕埋。 我工人問個囡係唔係在車倒潟水定玩水, 囡囡又話咩都冇; 唉, 真係唔知係保母車攪乜鬼!
不過我工人姐姐話尋日架車細咗, 亦好似冇開冷氣!

原帖由 fskaren2002 於 08-9-17 23:48 發表
係呀icbaby, 尋日我個囡放學後又係成身濕哂, 工人姐姐話唔係少少濕, 係好濕, 頭髮都濕埋。 我工人問個囡係唔係在車倒潟水定玩水, 囡囡又話咩都冇; 唉, 真係唔知係保母車攪乜鬼!
不過我工人姐姐話尋日架車細咗, 亦好 ...

咁要問下保母? 成三十幾度都唔開冷氣, 真係好奇怪?!

學校應該已經開始教體操歌, 到旅行時就可以表演.

‹ 上一主題|下一主題