用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ ...
樓主: kiss'bb
go

有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ [複製鏈接]

有可能如你所講"老師既教學方法比較悶吸引唔到佢"
亦有可能一些經驗尚淺的老師同小朋友講野既時候
會用詞太深/句子太長,令小朋友不明白

上多兩堂都無改善的話 可試試其他老師

原文章由 feifei614 於 08-4-7 16:28 發表
pollychu43

您好呀,呀仔佢上左2堂,發覺佢好似唔係好聽呢個老師講,上課不太專心,是否老師既教學方法比較悶吸引唔到佢?
我應該同佢轉老師,定係上多幾堂睇下點先? ...

pollychu,

我睇過你的回應, 覺得你好熱心教學, 對小朋友亦好有溝通的方法, 我好欣賞你. 其實, 我小朋友都係學緊琴, 都跟緊一個唔錯的琴老師. 不過, 我都想請教下你, 希望你解答.

1. 老師上堂有講好多技巧同音樂分析,都有寫筆記,不過有時小朋友都係唔記得,點算呢.

2. 老師好鼓勵他的學生演奏, 參加音樂會, 但係我做媽媽的又唔識音樂, 唔知點引導小朋友先好. 媽媽係咪都要學琴呢?

3. 我小朋友好鍾意彈琴, 我都希望她可以學快些, 學得好些. 我聽有家長講他有兩位鋼琴老師, 進步都快些. 係咪有需要找多位琴老師呢? 其實我的琴老師好好, 係朋友介紹的, 老師係主修音樂, 鋼琴演奏的, 如果要再找老師, 又應該找個點既老師呢?

還有呢, pollychu 老師你在那裡教. 我有幾個家長朋友問我有無好老師介紹, 不過我的琴老師唔上門, 地區唔岩, 你仲有時間收生嗎?

謝謝解答.

請問你最年幼的學生幾歲學琴而又成功?

囡囡現時上的音樂班用 Bastien's Piano for the Young Beginner-Primier A 一書, 數拍子和學了彈2首歌仔, 下課回家會主動拿電子琴和打開書來練習.

老師建議她可以在3.5歲單對單學琴, 會否過早?

你好, 多謝你的支持. 我自己很喜歡音樂, 所以都希望小朋友學得開心, 享受音樂.

回答你幾個問題:
1. 如果有時間, 家長可以多陪小朋友上課,家長亦可自做筆記.
2. 要看看你有沒有興趣了. 我有個學生的媽媽也跟我學琴, 母女培養一個相同的興趣, 有共同的話題, 也不錯.
3. 我不太建議找兩位老師, 因為不同老師教學可能很不同. 如果你的老師很好, 就相信你的老師吧.

收生學琴的事, 不便在這裡多談, 可PM 我

原文章由 siumanbb 於 08-4-7 23:37 發表
pollychu,

我睇過你的回應, 覺得你好熱心教學, 對小朋友亦好有溝通的方法, 我好欣賞你. 其實, 我小朋友都係學緊琴, 都跟緊一個唔錯的琴老師. 不過, 我都想請教下你, 希望你解答.

1. 老師上堂有講好多技巧同音樂分 ...

[ 本文章最後由 pollychu43 於 08-4-8 14:48 編輯 ]

siumanmama :

我有學生3歲幾開始學琴, 現在也彈達到8級程度.

你女女3.5歲, 都可以試下單對單學琴了, 不過還要看你女女的專注力和手部發展.

希望可以幫到你!

原文章由 siumanmama 於 08-4-8 00:53 發表
請問你最年幼的學生幾歲學琴而又成功?

囡囡現時上的音樂班用 Bastien's Piano for the Young Beginner-Primier A 一書, 數拍子和學了彈2首歌仔, 下課回家會主動拿電子琴和打開書來練習.

老師建議她可以在3. ...

[ 本文章最後由 pollychu43 於 08-4-8 15:12 編輯 ]

pollychu43,

Thx!

囡囡現時未夠3歲, 所以先讓她繼續參加音樂班.

原文章由 pollychu43 於 08-4-8 13:20 發表
我有學生3歲幾開始學琴, 現在也彈到簡單的歌仔及scales. 你女女3.5歲, 都可以試下單對單學琴了, 不過還要看你女女的專注力和手部發展. 一般來講, 4歲可以正式學琴.

...

幾歲適宜開始學鋼琴?

許多人認為學琴的年齡越小越好,這可能是一種誤解。統計在重大國際比賽中獲獎者開始學琴的年齡是3~7歲左右是最好的年齡。因為兒童的生長發育是先由大肌肉活動開始,再到小肌肉的細膩動作,而彈琴需要的是很具技巧性的小肌肉動作,需要相當的耐性.

不過,因為小朋友之間都有不同,每個小朋友身體條件和智力發育情況也不盡相同,因此對於小朋友幾歲開始學鋼琴最為適宜並沒有嚴格界定。

好多家長都會問我:小朋友的手不夠長,適合彈琴嗎?小朋友初學時老師會先看小朋友的手指、手型是否適合學鋼琴,因為手的條件對學琴有一定的影響,但彈鋼琴並不是手指越長越好,只要手掌寬厚就可以。

但是,對學習鋼琴有更大影響的是小朋友的性格、情緒、心理等因素, 因此為小朋友選擇學琴的最佳時機,

大致上家長們觀察的重點有幾項:

* 小朋友的注意力能持續集中10分鐘嗎?
* 寶寶的小肌肉能控制自如嗎?例如握筆時能很正確把握住嗎?
* 他是否表現出喜歡彈琴嗎?eg.自己在琴上摸彈幾個音,或模仿成人演奏時的姿勢邊彈邊唱等。
* 家長能否花功夫陪伴小朋友練琴嗎?

如果以上幾點大部分都可達到,您就可以為小朋友選擇老師了。

Hi,

May I have it too? Can you also e-mail to me [email protected]

Karismum

原文章由 pollychu43 於 08-4-2 21:07 發表
叮噹琴譜當然有啦. 

明天e-mail 比你ar...

Hi  pollychu43 ,

My kid is 5 years old that I want he start to play piano. As a mama, I want to teach him, but may be learn outside. Any comment. Thanks

pollychu43,

想問問:

見坊間有centre話用'鈴木教學法'教小朋友piano...唔知呢種方法係唔係好既呢???我小朋友3歲8個月大...佢concentration都okay, 性格比較quiet, 同埋都好like 音樂...

thank you...

Shing 2000

其實我自己有幾位家長都是鋼琴老師, 她們都覺得教自己小朋友比較吃力. 因為身份不同, 小朋友比較怕老師. 喜歡聽老師的意見.

我自己覺得當然家長是鋼琴老師溝通方面會比較容易. 而且小朋友回家之後家長也會協助練習. 進步當然比夠快.

其實你可以先教教小朋友睇譜CDE, 看看小朋友會否乖乖. 跟你學or 彈. 如果小朋友真係唔聽講, 咁就真係無法... 要找老師啦.....

原文章由 shing2000 於 08-4-8 23:24 發表
Hi  pollychu43 ,

My kid is 5 years old that I want he start to play piano. As a mama, I want to teach him, but may be learn outside. Any comment. Thanks

Dear : Dr.Mickey

鈴木教學法原先只應用在小提琴上之後來推至其他樂器上。
好多人都問我鈴木教學法係咩. 其實
音樂好係語言,要掌握一種語言,(小朋友學英文, 法文, 日文一定比大人容易) 小朋友 最好是從小開始學, 只要小朋友可以稍有掌握其中一種樂器的能力,就可以學。

鈴木教學法都不教他們看樂譜或任何Music Theory,因為那就等如在一個正常的孩子還不會說話之前,便教他寫字和語言文法一樣.

鈴木教學法強調讓小朋友先聽音樂, 小朋友每學一樂曲之前,都必先重複聽其錄音。而聽的方法是,不用全神灌注坐在那裡對著CD聽,是在最放鬆最自然的狀態下聽. (先聽) 讓小朋友在日常生活中,像聽人談話那樣聽他要學習的音樂。但可以想想,如果要小朋友在家裡經常聽到的只是他學習的樂曲,而不是電視機的廣告歌曲、流行曲.
家長真係要合作,不厭其煩地為孩子播放音樂,並且也要犧牲許多時間和娛樂。

所以我知道日本的鈴木教學法對家長的要求可說是頗高如果在香港用鈴木教學法真的是否合適呢。

鈴木教學法其實只係使孩子在下意識間記熟一首樂曲之後,就讓他在老師指導下憑記憶把樂曲在樂器上奏出,完全不用看樂譜或學樂理,(好似電視不停地播的廣告歌一樣. 一段時間後你會記得是某某廣告的歌曲)

當小朋友學那首樂曲的時候,孩子基本上只是學怎樣以最好的方法把腦海中的樂曲奏出,而不是學那首樂曲的本身,故往往事半功倍。

鈴木教學法訓練出來的小朋友程度不一。事實上,不是每個小朋友都能適應鈴木教學法。有不少小朋友費盡腦力也無法把聽了無數遍的樂曲完整記住 . 我覺得鈴木教學法比較合適一些看譜能力較弱的小朋友, 小朋友不用樂譜而先讓孩子多聽所學習的樂曲,可能會有意外的收穫!!!!

如果小朋友想學鋼琴班, 我會建議參加 little mozart.

原文章由 Dr.Mickey 於 08-4-9 09:37 發表
pollychu43,

想問問:

見坊間有centre話用'鈴木教學法'教小朋友piano...唔知呢種方法係唔係好既呢???我小朋友3歲8個月大...佢concentration都okay, 性格比較quiet, 同埋都好like 音樂...

thank you... ...

[ 本文章最後由 pollychu43 於 08-4-9 10:37 編輯 ]

原文章由 pollychu43 於 08-4-9 10:34 發表
Dear : Dr.Mickey

鈴木教學法原先只應用在小提琴上之後來推至其他樂器上。
好多人都問我鈴木教學法係咩. 其實音樂好係語言,要掌握一種語言,(小朋友學英文, 法文, 日文一定比大人容易) 小朋友 最好是從小開始學, 只 ...

thanks alot.

我地之前其實已上左Parons既little mozart了...不過覺得小朋友仲好細個禁...想比佢遲d先真正去學piano...所以想睇睇有冇music courses岩佢地禁lor??? how about Kodaly ????

你個小朋友咁叻. 學完little mozart 啦.
3歲8個月. 學完音樂班. 其實可以繼續學鋼琴班, 小朋友都有一d音樂知識. 如果小朋友完成了little mozart 過一段時間先再學番鋼琴
小朋友一定會將課程內容forget.

kodaly 你想知香港有冇.... or 想知係咩....

原文章由 Dr.Mickey 於 08-4-9 12:23 發表

thanks alot.

我地之前其實已上左Parons既little mozart了...不過覺得小朋友仲好細個禁...想比佢遲d先真正去學piano...所以想睇睇有冇music courses岩佢地禁lor??? how about Kodaly ???? ...

POLLUCHU43

想問下我女女而家未夠3歲,而佢又坐唔定,但我想佢將來學鋼琴,我應該幾歲比佢去學音樂班和學琴呢﹖

piktat

2歲多可以番下playgroup. 玩下先... 如果小朋友對鋼琴有興趣... 我覺得可以係3歲左右比佢番 little mozart. 唱下歌仔. 彈下琴.

原文章由 piktat 於 08-4-9 17:12 發表
POLLUCHU43

想問下我女女而家未夠3歲,而佢又坐唔定,但我想佢將來學鋼琴,我應該幾歲比佢去學音樂班和學琴呢﹖

pollychu43

乜野係little mozart﹖ 我唔識彈琴架,所以唔知係乜,同埋如學呢樣,有無邊間可以介紹下,如柏斯好唔好﹖
thanks

LITTLE MOZART - 係柏斯琴行一個比小朋友的音樂班

課程內容會教小朋友認識 音樂. 拍子. 視譜 (cde 三個音)

柏c 琴行個音樂班好好. 我建議可以去試下

原文章由 piktat 於 08-4-9 17:30 發表
pollychu43

乜野係little mozart﹖ 我唔識彈琴架,所以唔知係乜,同埋如學呢樣,有無邊間可以介紹下,如柏斯好唔好﹖
thanks

我個仔3歲半開始學, 開始時又是每堂30分鐘, 到現在5歲已經去到2級而且在校際音樂節都可以攞到75分, 今年8月還會考2級試, 所以我都好緊張怕佢到時唔合格, 以前剛學嘅`時候都會好聽話, 但到佢大咗就會有少少抗拒, 每日同佢練的好勞氣就會丙佢, 但丙完之後佢又會練得好好, 但自己當然會心痛. 所以各位家長千萬不可放棄, 這是每一個學琴小朋友必經階段.

thanks a lot!!!

原文章由 pollychu43 於 08-4-9 17:37 發表
LITTLE MOZART - 係柏斯琴行一個比小朋友的音樂班

課程內容會教小朋友認識 音樂. 拍子. 視譜 (cde 三個音)

柏c 琴行個音樂班好好. 我建議可以去試下

...
‹ 上一主題|下一主題