用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

哈, 哈, 唔識普通話, 默書就難攪d (迫不得已咪用廣東話夾普通話lor!) 我都係工聯會水平, 我都唔識讀垃圾/孫悟空/麻雀等等啦......
通常每晚功課, 應該唔多過一個鐘(如果小朋友唔發夢的話)

kookoo
學校好少迫人的 咩課外活動, 比賽, 家長義工, 體藝, 全部都係optional, 鐘意join就join, 唔駛擔心wor

原文章由 minmin 於 08-6-13 01:12 PM 發表
charlottemum & all mammy,

唔該晒. 咁abc都好d, 佢地講英既文係流利d既.
死啦, 我唔識普通話, 點教???
我老公識, 但佢好晚先放工, 點教?
通常每日既工課, 需要做幾長時間 1,2 個鐘?
每班有幾多學生?

請問你知唔 ...

charlotte_mom, kookoo, iwff
有朋友俾咗條link我係有關普通話嘅, http://www.putonghuaonline.com/
嗰度有試用版, 即時發音或拼音等其他有關普通話的資料, 以後有問題就去睇吓可唔可以幫到手.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 16:12 發表
哈, 哈, 唔識普通話, 默書就難攪d (迫不得已咪用廣東話夾普通話lor!) 我都係工聯會水平, 我都唔識讀垃圾/孫悟空/麻雀等等啦......

TSLiu,

多謝你呀, 將來呀仔問我普通話都可以上去條link都睇下d資料。

Charlotte_mom,

你記唔記得你囡囡當年係幾時有小一新生家長會的, 因為我見好多朋友的私校或直資學校都開始註冊了, 我好心急想快些收到學校的信, 早些安排小一入學事宜, 可以安心暑假同仔仔玩了。Thanks.

iwff

原文章由 TSLiu 於 08-6-14 21:18 發表
charlotte_mom, kookoo, iwff
有朋友俾咗條link我係有關普通話嘅, http://www.putonghuaonline.com/
嗰度有試用版, 即時發音或拼音等其他有關普通話的資料, 以後有問題就去睇吓可唔可以幫到手.

...

原文章由 iwff 於 08-6-14 22:39 發表
TSLiu,

多謝你呀, 將來呀仔問我普通話都可以上去條link都睇下d資料。

你記唔記得你囡囡當年係幾時有小一新生家長會的, 因為我見好多朋友的私校或直資學校都開始註冊了, 我好心急想快些收到學校的 ...

iwff, 我同你一樣都係咁諗想知大約幾時有小一新生家長會, 嘻嘻...

TSLiu, 條link真係有用, thank you!!

原文章由 iwff 於 08-6-14 22:39 發表
TSLiu,

你記唔記得你囡囡當年係幾時有小一新生家長會的, 因為我見好多朋友的私校或直資學校都開始註冊了, 我好心急想快些收到學校的 ...

iwff, 我同你一樣都係咁諗想知大約幾時有小一新生家長會, 嘻嘻...

Kookoo, TSLiu,

我終於忍不住了, 剛打了電話問學校幾時會有家長會, 學校說應該係7月5日下午, 家長遲些會收到信的了, 我們可以到時見了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 12:01 發表

原文章由 iwff 於 08-6-16 12:59 發表

我終於忍不住了, 剛打了電話問學校幾時會有家長會, 學校說應該係7月5日下午, 家長遲些會收到信的了, 我們可以到時見了。

iwff

...

真的...咁快 , 可以到時見啦

醒目開學勳章 王國長老

咁早? 我睇返舊年係8月18日wor(網頁有講: http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=15&l=cht&year=2006-2007)
再之前果年都係8月尾wor, 唔通今年有d野改左
原文章由 iwff 於 08-6-16 12:59 PM 發表

iwff

...

醒目開學勳章 王國長老

我見舊年係8月尾wor: http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=15&l=cht&year=2006-2007
之前都係, 唔通今年改左!?
原文章由 iwff 於 08-6-16 12:59 PM 發表

iwff

...

係呀。我之前send email 去學校問冇回覆, 估不到我上午打了電話去問之後, 下午又有一個譚小姐用電話覆我email(用email比佢check到我係那一個家長), 我再問清楚家長日及新生日時間如下:

家長日: 2008年7月5日下午2:30-4:30pm(不用帶小朋友)
新生日: 2008年8月23日(帶埋小朋友返)
校務處的小姐說如冇改變, 很快會出信通知家長了。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-16 15:21 發表
咁早? 我睇返舊年係8月18日wor(網頁有講: http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=15&l=cht&year=2006-2007)
再之前果年都係8月尾wor, 唔通今年有d野改左

原文章由 iwff 於 08-6-16 15:31 發表
係呀。我之前send email 去學校問冇回覆, 估不到我上午打了電話去問之後, 下午又有一個譚小姐用電話覆我email(用email比佢check到我係那一個家長), 我再問清楚家長日及新生日時間如下:

家長日: 2008年7月5日下午2:30-4:30pm(不用帶小朋友)
新生日: 2008年8月23日(帶埋小朋友返)
校務處的小姐說如冇改變, 很快會出信通知家長了。

iwff

7月5日唔帶得小朋友呀, 咁我要搵人幫手睇仔先得啦

Kookoo,

7月5日不是一定不可以帶小朋友, 學校只係建議咋, 因為家長會兩個小時, 主要係比家長聽, 擔心小朋友悶坐不定, 所以可以的話不需要帶小朋友去, 但我相信都會有家長帶的。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 16:07 發表

7月5日唔帶得小朋友呀, 咁我要搵人幫手睇仔先得啦

回覆 #1 iwff 的文章

My friend sent a schedule to me that the three briefing sessions should be 12 July, 23 August and 6 September, all from 2-4pm.  Is the briefing on 5 July confirmed?  How would that be different to the other three?

原文章由 iwff 於 08-6-16 16:17 發表
Kookoo,

7月5日不是一定不可以帶小朋友, 學校只係建議咋, 因為家長會兩個小時, 主要係比家長聽, 擔心小朋友悶坐不定, 所以可以的話不需要帶小朋友去, 但我相信都會有家長帶的。

iwff

...

iwff, 我都明白, 所以都係要搵人幫手睇住兩個鐘, 佢地真係唔會咁有耐性坐係度, 另外, 我岩岩睇開我仔d打針記錄, 小一開學前係咪要打個支 - 混合針(白喉, 破傷風) 加強劑及三型混合小兒痲痺劑加強劑?

zachnana,

我地係2008-2009年度的新生家長, 我地講緊9月小一的新生家長日係7月5日舉行, 不是2009-2010的學校簡介會呀。希望你明白啦。

iwff

原文章由 zachnana 於 08-6-16 16:59 發表
My friend sent a schedule to me that the three briefing sessions should be 12 July, 23 August and 6 September, all from 2-4pm.  Is the briefing on 5 July confirmed?  How would that be different to the ...

kookoo,

我問過朋友, 她說到小一時, 學校會問家長取針咭去打個支混合針的, 不用擔心。我之前都好似你咁以為自已忘記了冇打。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 17:05 發表

iwff, 我都明白, 所以都係要搵人幫手睇住兩個鐘, 佢地真係唔會咁有耐性坐係度, 另外, 我岩岩睇開我仔d打針記錄, 小一開學前係咪要打個支 - 混合針(白喉, 破傷風) 加強劑及三型混合小兒痲痺劑加強劑? ...

原文章由 iwff 於 08-6-16 17:13 發表
kookoo,

我問過朋友, 她說到小一時, 學校會問家長取針咭去打個支混合針的, 不用擔心。我之前都好似你咁以為自已忘記了冇打。

iwff

係呀係呀, 我以為要係開學前打, 原來係開學後打, 咦...係學校安排佢地去打, 定係都係我地自己帶小朋友去健康院打?

kookoo,

我朋友說係學校打的, 有姑娘去學校打, 我擔心我仔仔會喊, 佢都好怕打針的。 , 但係大個仔冇辦法的了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-16 17:39 發表

係呀係呀, 我以為要係開學前打, 原來係開學後打, 咦...係學校安排佢地去打, 定係都係我地自己帶小朋友去健康院打?

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 小學有政府健康檢查, 牙科保健, 打針等, 一開學大把通告睇
原文章由 iwff 於 08-6-16 06:02 PM 發表
kookoo,

我朋友說係學校打的, 有姑娘去學校打, 我擔心我仔仔會喊, 佢都好怕打針的。 , 但係大個仔冇辦法的了。

iwff

原文章由 iwff 於 08-6-16 18:02 發表
kookoo,

iwff

iwff, 可以話真好, 唔使得登帶佢去健康院, 不過學你話齋, 我仔實會喊, 我驚佢甚至會逃走
‹ 上一主題|下一主題