用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! ...
樓主: HCPOON
go

2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! [複製鏈接]

原帖由 loloma 於 08-9-3 11:07 發表

有報到呀,但仲未mark時間姐

如果你時間啱可以夾埋 miffy 都好 wor...有個伴...

loloma, miffy, irisl@m,
就嚟放學啦! 快去湊阿囝阿囡放學

原帖由 filexbbma 於 08-9-3 11:55 發表
loloma, miffy, irisl@m,
就嚟放學啦! 快去湊阿囝阿囡放學

係呀係呀 ...^^

hi,

大家好呀!

我大仔係1A學生呀, 好開心可以係呢度交流下.

今日要帶書返學, 佢地個書包仔重咗好多呀.

我都有報午餐家長義工, 不過諗住一個月幫2-3日, 咁都希望一來幫下手, 二來睇下阿仔食飯食成點.

原帖由 IKMAMA 於 08-9-3 12:08 發表
hi,

大家好呀!

我大仔係1A學生呀, 好開心可以係呢度交流下.

今日要帶書返學, 佢地個書包仔重咗好多呀.

我都有報午餐家長義工, 不過諗住一個月幫2-3日, 咁都希望一來幫下手, 二來睇下阿仔食飯食成點. ...

hihi... ^^
呀女今日要帶 2 本書 (中 & 數) je...都 ok 啦...
不過落雨就煩 d...唔知校車係邊到落人的呢 ? 可能都 dup 到雨....

原帖由 1213 於 08-9-3 13:13 發表

hihi... ^^
呀女今日要帶 2 本書 (中 & 數) je...都 ok 啦...
不過落雨就煩 d...唔知校車係邊到落人的呢 ? 可能都 dup 到雨....

唔怕喎,有好多個ee叔叔會拿住"姐"姐d小朋友入到去有蓋既地方喎

hi 1213,

我今朝送阿仔上校車都有擔心, 不過校車姨姨話小朋友唔駛帶傘,佢地會送小一同學仔上落車到班房.

你地D小朋友認識到同學仔未呀, 我個仔話識到一個坐隔離既男仔, 我聽到都好開心呀.

仲有, 我個仔同我講呢兩日都唔俾佢地小息落去操場, 因為老師話D小朋友唔夠"冷靜"..比佢笑死我, 我咪叫佢要乖D啦, 希望過兩日可以落樓行下啦.

唔知今日有功課做未呢?  

原帖由 1213 於 08-9-3 13:13 發表

hihi... ^^

今早下雨, 已叫他記得開umbrella, 我都唔放心, 因他坐媬姆車, 於是去裝下, 果然他真的沒有開傘, 就跑入學校, 好彩不是很大雨, 及學校門口有2-3個校工有傘.  我都報了名, 只1日lunch義工, 因要上班.

miffy/loloma,
報吓料, 今日有冇功課.

原帖由 loloma 於 08-9-3 13:33 發表

唔怕喎,有好多個ee叔叔會拿住"姐"姐d小朋友入到去有蓋既地方喎

咁就好啦....
多謝你話我知呀 ... 我重鬼咁擔心...俾把遮佢自己拎又論盡...著雨褸又唔係...

ikmama : 我囡囡有個同幼稚園的好朋友派埋同一班...如果唔係都唔知幾時先識到朋友仔, 佢好鬼被動架...
你囝囝講得好好笑..."唔夠冷靜" ....hahaha ...
尋晚問呀女, 佢話佢果班 (1D) 有 33 人...你地幾多人一班呀 ?

siumom : 你返工好近油天 ? 可以去睇下咁好的 ...^^

啱啱去咗學校WEB見到今日功課同通告UPDATED咗啦, 返工既媽咪去睇下啦.

1213,
我仔仔幼稚園得一個下午班同學派到, 佢讀上午, 所以唔識. 因此佢自己要去認識新朋友, 如果唔係無人同佢傾計會悶親佢..不過我都提佢只可以休息時候傾計, 上堂要專心呀!
我無問佢班有幾多人, 今晚返去問下先.

原帖由 1213 於 08-9-3 13:46 發表
ikmama : 我囡囡有個同幼稚園的好朋友派埋同一班...如果唔係都唔知幾時先識到朋友仔, 佢好鬼被動架...
你囝囝講得好好笑..."唔夠冷靜" ....hahaha ...
尋晚問呀女, 佢話佢果班 (1D) 有 33 人...你地幾多人一班呀 ?

...

ikmama : tks....去睇左啦...呀女未有功課住...要帶書 je..^^

1213,
阿仔話佢嗰班1b有30人

loloma
多謝報料, 幾擔心阿仔變落湯雞mouth:" />

Hello, filexbbma, 1213,

我都喺返8:30am !!
其實都好想能參加, 不過要返工, 冇計 !!
好彩大家都好好, 好快就可以報料 !
我都好想知午餐的情況 ! 我囡囡都是慢的 !!

HCPOON

原帖由 filexbbma 於 08-9-3 10:15 發表
1213, 我都喺返8:30am

miffy, 你參加咗家長義工, 喺咪負責午餐? 得閒請報吓料, 因我囝囝食飯食得好慢, 所以想知道佢哋食飯嘅情形, tks
一女一仔萬事足 笑看人生無求欲 :-P :-P :-P

原帖由 filexbbma 於 08-9-3 14:11 發表
1213,

loloma
多謝報料, 幾擔心阿仔變落湯雞mouth:" />mouth:" />

filexbbma

阿仔話(1b)係32個人喎

唔知邊個搞錯呢

1213,
9:00上班, 重趕得切.

miffy/loloma/....
今天帶了兩本數學書回校, 亞仔剛打電話給我說其中一本唔見咗, 唔知係咪交了給老師, 還是留下在課室.  你們case是否一樣?

囡囡話 1C 班有 33人 !!

原帖由 filexbbma 於 08-9-3 14:11 發表
1213,

loloma
多謝報料, 幾擔心阿仔變落湯雞mouth:" />mouth:" />
一女一仔萬事足 笑看人生無求欲 :-P :-P :-P

原帖由 SiuMom 於 08-9-3 14:40 發表
1213,
9:00上班, 重趕得切.

miffy/loloma/....
今天帶了兩本數學書回校, 亞仔剛打電話給我說其中一本唔見咗, 唔知係咪交了給老師, 還是留下在課室.  你們case是否一樣? ...

我今日幫阿仔執咗數學1a既書同wb,我諗老師係收咗本wb勒 阿仔返嚟睇過都係剩番本書响書包

今日阿仔放學時話周老師話要見3個男同學既家長喎
我問佢點解既
阿仔問我" 佢地百厭喎"

係邊個我都唔知,不過係坐响後面既

‹ 上一主題|下一主題