用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2008-2009小一交流下?
樓主: katelam
go

2008-2009小一交流下? [複製鏈接]

關於聖默,我的理解是應該只是默派回來的金句,若默書的內容,好像多了一點

至於英默,我都想合是否需要默埋頁下的phonics,miss 暫時好像未教

聖默我理解都係只派回來的金句.

而英默我諗我會溫埋PHONICS 果部份.

我睇報紙公民有2星期試讀, 想比小朋友讀的話就快點報名啦

Hi~~
一勇班好似唔覺有派過 "金句". 內容是否就是書本上的金句 ?
阿女未試過中默, 見到話唔準睇,又要寫晒D字出來就大叫 :唔係嘩~

kkkylie,
唔該晒 ~~

網上閱讀計劃, 大家有何心得, 會join嗎, 哪一間 ?

回覆 # 的文章

藍藍媽媽,

我上星期已收了一張聖經金句紙, 10月2日默"天父造天地", 您搵唔到, 我FAX比您啦, OR 問MRS ORH.

READING, 我地小朋友應該今日先上READING, 所以未有READING 默生字資料, 書在校, 同步讀係學校.

我個囡上星期同背面同學換掉了本數學書都唔知, 我都無問佢了, 佢多數答我是, 唔知同知記得.

各姊妹,

英默P.4好似好多生字, 唔知有無人知是否要全頁都默, 真係一次過好多字記, 佢地都好困難記的.

回覆 # 的文章

各位各位,

我問左老師啦, 金句只係默紙內嗰句啫,例:天父造天地.
英文默書p.4 [ 無需 ]默PHONICS 果部份呀.

thank you!
我前幾日已經開始同個仔溫習串英文,今日背咗,明天又唔記得,真係暈低!

原帖由 kkkylie 於 08-9-16 16:54 發表
各位各位,

回覆 # 的文章

Save,

Thanks for info...

Mandy1205,
Me too....只係溫"good morning / good evening"都溫了4日, 都唔知點算, 日日洗腦咁, 好驚呀.

Cindy

Hi Cindy,
如果金句紙係指貼在書內頁的"聖默日期及範圍表", 我都收到了, 唔該晒~

如果默書內容就只是所列的句子 :天父造天地
咁都冇咁驚~

今天又收到一些網上閱讀計劃, 一想到連串字都未搞得好時, 真係邊有咁多時間做這些練習, 其實我都好想佢可以應付, 不過佢食飯真係好慢..

要上網果 d ...... 我地全部都唔參加, 因為 mama 唔想佢咁快就要成日睇電腦.

kkkylie ~ thanks!
原帖由 kkkylie 於 08-9-16 16:54 發表
各位各位,

回覆 # 的文章

Hi 各位,

kkkylie, Thank You!

我都開始同亞仔溫默書, 平日無時間溫, 我放工返到屋企都成 7:00, 同佢對功課執埋書包都無幾多時間淨, 8:00 多就要訓覺, 維有星期六、日溫, 開學後都無得去咁多街. 今個中秋節比佢玩咗 2 日, 佢好開心.

我買咗塊 white board, 同亞仔溫書時用, 都幾好, 有時比佢寫吓, 佢仲出番 d 題目比我答, 無咁悶.

各位吾好客氣啦.

想問各位信班家長:

噚日你地小朋友在手冊上有無寫數學w.s及中文紙改3呢兩樣功課呀??
上網有寫要交,但呀囝死都話老師無寫落黑板,好委屈咁喊哂口

謝謝

我同呀囝每日溫一句英文囉.
前日 What is your name ?
噚日 My name is Ben Wong .
後日 ....

吾想一次過溫得太密,驚嚇怕佢.

我未決定網上閱讀計劃呢家野,每晚大約六點九食飯,再睇功課,溫習,10點前訓覺,完全無哂時間,真係好吾夠時間用.

我見佢手冊有寫呢兩樣功課喎,寫漏咗唔出奇,我個仔成日都係咁啦!

原帖由 kkkylie 於 08-9-17 14:46 發表
各位吾好客氣啦.

想問各位信班家長:

噚日你地小朋友在手冊上有無寫數學w.s及中文紙改3呢兩樣功課呀??

謝謝 ...

同意....

原帖由 YYLLBaBa 於 08-9-17 10:03 發表
要上網果 d ...... 我地全部都唔參加, 因為 mama 唔想佢咁快就要成日睇電腦.

數學w.s 同中文紙改3 亞囡都有寫...不過, 我印象中數學寫得唔多清楚要我問亞囡係咩功課先知.

原帖由 kkkylie 於 08-9-17 14:46 發表
各位吾好客氣啦.

想問各位信班家長:

謝謝 ...

save  ,  mandy1205

吾該哂,我知道點樣對付佢架啦

kkkylie,

你仔仔係咪叫張梓x呀?因為你話你住喺鑽石山,我就住喺牛池灣,應該同一部車,我仔仔叫黎仕樑呀!

各位家長好!我囡囡都係讀一信班呀, 佢好鐘意返學,仲好開心添,話小學仲好玩過幼稚園好多,真係安樂哂!你地的仔仔囡囡開心嗎?

回覆 # 的文章

mandy1205

係呀係呀 校巴內佢地一齊坐架.
我每朝都同你囝囝揮手架,有時仕樑主動同我揮手,好有禮貌呀.
‹ 上一主題|下一主題