用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 [分享] 鋼琴老師質數高低有何標準?
樓主: fingers_party
go

[分享] 鋼琴老師質數高低有何標準? [複製鏈接]

Re: [分享] 鋼琴老師質數高低有何標準?(二)

kammyman
我好師拉架, 我會諗住一筆過or 俾一筆大少少既down payment, 之後就嘿嘿... 問下有無得減多d囉!!

我2 weeks ago 前幫個學生揀琴, 我今日先知佢媽咪有幾數口精, 一筆過, 仲要唔碌卡, 叫人地減番碌卡條數俾佢, 減埋減埋, 條數即刻靚晒架!!

e+好似好多琴倉都一樣有分期架啦, 同埋, tom lee 既所謂分期好似唔係分期喎, 我個學生係tom lee 買左隻u1, 唔知點解變左分期還款, 係hitachi credits 先借一筆錢俾個學生買琴, 跟住個學生每個月還錢俾hitachi, 又好攪笑, 呢個學生剛剛準備買樓, 就係因為無啦啦多筆貸款, 銀行揭歇個rate 即刻少左, 供樓要俾多d息, 呢筆數先襟計! 仲要再攪笑d, 有一次個學生遲左入數, hitachi 果邊即刻有信到, 仲話再唔入數就會將呢個record 講晒俾銀行知, 等佢個信貸record 花左甘話~~~

giant_japan
唔好客氣! 呢度人多, 有乜問題, 實有人答到你既!

Fingers_party :
多謝你的意見, 我會和老師商談. 另我想請問有什麼方法可以提高孩子對彈琴的興趣.  

該用戶已被刪除

kcarol,
我都係好師奶架,不過數口唔精囉!
如果根據你咁講,好似你學生阿媽咁做,部pleyel124可以去到幾多呢?!
wow...乜tom lee ge 分期咁老土架!:tongue:

簽名被屏蔽

NOKNOKCHUNGCHUNG
我唔會話個老師急進, 不過我會話"勇"左d!!

好似真係快得滯喎, 而且1個星期2堂, 唔好話只係彈琴, 我d學生, 一堂琴, 一堂theory, 佢地見到我時, 好似見到魔鬼甘 :evil:  :evil:  :evil:  :evil:

何況依家仲要係2堂都係琴!!??

仲有, 唔好話我諗得衰, 跟得切個進度既, 點解甘快就要一個星期2堂??? 如果依家係甘, 甘到時考試之前會唔會一個星期3堂呢?!?!

kammyman
買pleyel 既係另一個學生, 我唔知佢買左幾錢呀, 因為我係完全放手俾佢個仔揀琴, 事關佢個仔已經考左8級, 隻耳仔好醒, 都唔需要我去操心, 我都只係交帶佢揀琴要留意呢樣呢樣果樣果樣, 唔好甘樣甘樣~~~ (不過我見pleyel 標價去到$7xxxx 既)

我就係覺得如果有財務問題既, 需要到做按揭之類, tom lee 既然寫得係分期付款, 就唔好變左做分期還款, 我買u1個學生好慘呀, 隻琴係供得輕鬆, 但係供樓就多左好多息囉, 仲要俾左down payment 先同佢甘講, 想退都無得退呀!

helenhhh
可以同老師傾架, 不過最怕係佢之前之後有學生, 甘想傾都無時間傾
該用戶已被刪除

咁又係喎!分期付款, 同分期還款應該有分別架喎!

kcarol 寫道:
kammyman
買pleyel 既係另一個學生, 我唔知佢買左幾錢呀, 因為我係完全放手俾佢個仔揀琴, 事關佢個仔已經考左8級, 隻耳仔好醒, 都唔需要我去操心, 我都只係交帶佢揀琴要留意呢樣呢樣果樣果樣, 唔好甘樣甘樣~~~ (不過我見pleyel 標價去到$7xxxx 既)

我就係覺得如果有財務問題既, 需要到做按揭之類, tom lee 既然寫得係分期付款, 就唔好變左做分期還款, 我買u1個學生好慘呀, 隻琴係供得輕鬆, 但係供樓就多左好多息囉, 仲要俾左down payment 先同佢甘講, 想退都無得退呀!

NOKNOKCHUNGCHUNG
我最近接手左一個學生, 我唔講太多佢既history , 佢媽咪同我講佢老師對佢好"上心", 所以個小朋友好細個, k1開始學琴, 到k3已經考左gd.5, 佢前老師叫佢今年考gd.8, 佢到時應該係一個p1學生, 媽咪唔想小朋友太超前, 好擔心小朋友會無左foundation, 結果第一次我見佢時, d手指係訓係度彈琴, 如果要以一個8級既標準去measure 呢個小朋友既performance, 我會話佢已經好叻, 不過真係未到要有既水準。

有家長會受呢套, 希望係自己有能力時, 盡量供個小朋友, 供得幾多得幾多, 不過我會替小朋友辛苦, 小朋友學得辛苦, 屋企人見到都辛苦, 何苦大家互相折磨!?!?

其實快係好既, 只係呢個"快'係唔係配合到小朋友, 如果小朋友可以跟到呢個"快", 甘一d問題都無, 但係如果老師想小朋友"快"而幫自己揚名立萬既話, 甘就...........      (唔好話我呀, 我都係憑良心講架咋~~)

學得快真係=學得快, 要學要識既都要識, 而唔係快完之後, 要學要識既就無左, 只係有考試要既野

kammyman
假設供一層樓要30年, 點減價都減唔夠俾呢30年既利息!!

簽名被屏蔽

NOKNOKCHUNGCHUNG 寫道:

現在已報了4級考試了(有點兒被迫), 應該10月-11月考, 我是否應該考完試之後換老師呢??

你留意下佢有無教其他歌仔,無既話可以話淨教幾首歌唔得,比d說話佢聽下都好丫......

ming2
仲有個可能係家長見阿乜太個女5歲考8級, 好想自己個女都係甘, 唔係好失威, 所以都會BUY 呢套!

之前有個學生個媽就係甘, 仲要次次見到佢媽, 都係一巴2巴甘扯埋個女度, 我係個女, 我寧願我係智障兒
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題