用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

我選擇學校, 離屋企的遠近是主要的考慮因素之一, 相信很多家長都係.

至於中環及分校真係各有各好, 兩間學校的家長亦毋須逐點互相比較。我們應該同心協力, 爭取可在原來的學校好好地學習, 享受空間.

真係唔希望末入去學校讀書就攪到咁唔開心,希望大家今晚可以傾到一個3方面都滿意和合理的解決方法....

Can Central campus parent give us MB campus parent an update tonight? So, we get prepared for tomorrow's school briefing.

Thanks.

某d梅窩人覺得自己高貴d ma......點知要搬入正生wor!咪show哂自己幾掂點能同人一齊.....

我睇咗兩日呢個thread已經唔開心,再睇埋星島ge至忍唔住出聲!我都覺得自己嬲到好無儀態,寫埋呢個post 算嘞!

原帖由 ma90a31 於 09-7-3 13:37 發表
應該講。。中環校小朋友=正生生  

我哋開完會會向大家update資料, 唔該你哋7/4都比番d資料我哋, 多謝。

希望大家都會有好消息。

quote]原帖由 bobo_wong2006 於 09-7-3 15:35 發表
Can Central campus parent give us MB campus parent an update tonight? So, we get prepared for tomorrow's school briefing.

Thanks. [/quote]

校董今晚清楚交代這是純粹搬遷校舍借校舍,跟兩校課程無關,兩校仍然獨立老師/行政,應該沒有大衝突吧!她說會不停update我們進度.
大家都是聖公會幼稚園, 不要自己人罵自己人,外人會笑我們的.

Can you share the meeting??????

其实今晚校方的做法與態度是令人失望的.....可惜...
唉~我都不識點講...
一間咁大既学校做乜要畏畏縮縮..不肯承認錯誤.
今晚校長仲講..校車由寶翠園去到畢拉山係不會加價..大家一定要記住窩...
(同埋校长话.只要25分鐘就可以到了...飛咩?? 25分)
最后见到后面有位家長(新生家長)勇敢企起身問可否原校畢業..估不到校方不理會..竟然走人
真系估不到咁大既学校会做到咁样...全禮堂400人都見到了.唉..我無0野講
不讓家長發言..對家長不尊重
就算以問題紙發問又如何...只識答無關緊要的事.而且兜兜轉轉..根本无確實回答家長真正關心既問題..

同埋.我真係非常之不滿意校方今日安排問題紙發問問題 .點解"發問題紙"一定要寫住家長名同小朋友名.今日入到聖保羅堂既全部都係家長.點解要標籤小朋友...校方想做咩...咁..不寫名不回答嗎??一個真正公開的場所想讓人發問問題都不會要求家長寫名啦! \

開完會啦! 咪收紙仔選擇性答問題(仲要留低小朋友姓名和班別), 一d提問時間都無(有家長問都唔答, 走囉)。

中環校會否搬回原址 (又話要等政府, 又話要等區議會, 又話要解決交通問題)

車程會安排在二十至二十五分鍾內 (例如: 寶翠園 - 畢拉山)(有時搭的士番中環校都要, 畢拉山????? )

中環校會否繼續收生 (又要等十月尾先決定)。

最有建設性咪校車價格不變。(仲話盡量安排shuttle bus 例如o係碼頭, 國金, 地鐵站等)

好似樣樣唔太肯定, 總之就無時間表, 盡量安排。

肯定o既就有:

畢拉山校會加建4間課室, 明年九月隨時準備中環校搬遷。

兩間學校維持各自課程。

Lilo 媽咪寫的最貼切.....

依家中環校家長個個都係雷曼苦主...
尤其是新生家長最慘....好多家長已放棄其他間學校......
不明白校方及不能接受校方處理事情的方式.在我的理解很簡單.你既然收了我.就要讓我們原校原址畢業.校方要發展..我們非常贊成亦可以理解.但是不可以將時間壓後待新生畢業????????????????????????這不是負責任的態度...

今晚有個校董解釋要發展聖公會綜合大樓.那為什麼不去畢拉山發展..既然覺得那邊環境如此優美..綜合大樓應該以那邊為地點才是.....畢拉山空曠..發展那塊土地可以讓許多人有飯食..又可以為附近帶來許多商機....造就許多人...我認為好多人會表示贊同.

原帖由 Lilo 於 09-7-3 01:34 發表

今日收到一個朋友電話問係究竟學校發生乜野事,佢話學校封信唔係寫得好清楚, 佢都唔知個簡介會係咪一定要去.  佢個仔係今年9月會讀中環校上午班.  本來佢除左聖公會外, 仲hold住左銅鑼灣維記,我同佢力薦聖公會, 又叫佢唔好hold住其他幼稚園offer,因為真係有媽咪等後補位等得好辛苦,咁佢就放左維記一心諗住入聖公會, 點知而家搞成咁....佢雖然無怨我,不過就講笑話好似買左雷曼, 當時interview時覺得學校好(如雷曼的宣傳單張),又見街坊(即我)大力推介,係被誤導(若證實有人隱瞞拆校一事)放棄一切(其他offer)訓身入聖公會, 但而家就真.....佢仲笑話要揾甘乃威議員幫幫手(其實甘議員係中西區人,揾佢幫手都合理:D )!我真係二十萬分唔好意思, 雖然係我真心覺得聖公會係好, 而且唔知件事(仲要係唔上bk都唔知),但係真係覺得"老點"左個朋友.  好彩佢兩公婆信我唔知件事,又明事理,唔係真係連朋友都無得做!本來覺得拆校一事唔關我事因小朋友已畢業, 只係覺得呢間歷史咁耐,口碑同成績都咁好的名校要"殺校"實在可惜,但今日呢個朋友的電話令我意識到呢次拆校,我差點連朋友都無埋. 於是我決定聽日遲d都要陪番個朋友去簡介會,希望校方真係拿出誠意同家長傾,真係比到家長見到聖公會幼稚園良好的家校溝通,同埋聖公會呢個辦學團學本著主基督的愛去培育小朋友!!!!

校方有講不會將中環校改成畢拉山課程..

即係"真"既二邊課程係不一樣0既.......(兩邊校本課程.課本從來都不同...)

畢拉山家長, 今日輪到你哋開會, 可否提供資料?

補充資料:
中環搬遷是因為這是政府十大機建項目之一, 能夠創造很多就業機會。

因此惟有影響我哋D小朋友, 特首仲話生三個, 攪到我哋O既小朋友山長水遠去番學, 點照顧???

至於中環校會唔會搬番中環, 亦都要等政府等機構決定, 咁我哋係咪從今以後都係一間o係畢拉山o既中環校, 似乎有d怪???

據我的理解,

• SKH中環校的校址是租用的, 業主是聖公會(教會)
  • 現在是政府以政策支持機建項目, 而項固範圍很廣, 包括現在的校址, 及港中醫院.  業主聖公會(教會)要參與重建及保育計劃.
  • 整項計劃梁校長亦是不久前才知悉, 獲知消息後亦已積極跟教會及校監等相討可行的解决方法
  • 整項計劃要通過多重關卡, 而在未落實以前政府亦不允許校長及校監透露內容
  • 搬去MB上課只是暫時的安排, 待新校落成後便會搬回中環
  • 至於返學放學問題由中半山往返MB需時12-15分鐘, 由地鐵或大道中行上中環校恐怕也要吧, 所以交通時間需長了, 但應該是可以接受吧?

我是MB的家長, 和梁校長相處2年, 覺得她是一很好的校長, 十分喜愛小朋友, 亦明白家長的須要. 2年多帶領學校進步, 看得見這兩年很多小朋友都能入到心儀的小學(無論是私校, DSS, 或叩門偕是).

選了這間學校一定對學校的教學質素己投了信心的一票吧?! 校長也有她的苦處............ 搬遷既不影响課程亦不影响老師的教學, 可以從容點面對吧?!

原帖由 tungb 於 09-7-4 12:46 發表
補充資料:
中環是因為這是政府十大機建項目之一, 能夠創造很多就業機會。

因此惟有影響我哋D小朋友, 特首仲話生三個, 攪到我哋O既小朋友山長水遠去番學, 點照顧???

至於中環校會唔會搬番中環, 亦都要等政府等 ...

非常不認同學校既態度, 佢地都無比機會家長發言, 即使最後有位家長問可否待K1畢業才搬, 佢地連睬都無睬過, 基本禮貌都無, 我知道佢地之前有說過呢點, 但可能人地遲來*鬼叫佢地6:00就開始, 學校都可以答下人, 同人講佢地已講左呢個問題.
非常失望, 尤其校監的態度, 答覆又官方...
不過我都會盡我能力去爭取...努力

其實我哋要求都唔係太複習,希望今年k1學生可以原校畢業, 既然個項目咁大形, 我哋隔離有兩個要保護o既建築物, 相信分段進行而令到大家原校畢業唔係難事。
另外要求保持中環校繼續收生和搬回原址, 我們是真心希望中環校可以延續, 維持在中環建立多年o既地位。

家長覺得校監閃縮同埋官腔... 話好失望...
但呢個校監同時係ST. paul co-ed 小學既校監, 又係st. paul co-ed 中學既校長...
大家講到佢咁差... 咁唔理學生同家長既感受...

請問你地仲會唔會幫小朋友報讀 st. paul co-ed 呢??????

我認為校監都無奈,
因為,聖公會咁大不係校監一人可以話事既。但係,令家長失望,系事實

講的o岩,強烈要求原校畢業。  

原帖由 tungb 於 09-7-4 18:54 發表
其實我哋要求都唔係太複習,希望今年k1學生可以原校畢業, 既然個項目咁大形, 我哋隔離有兩個要保護o既建築物, 相信分段進行而令到大家原校畢業唔係難事。
另外要求保持中環校繼續收生和搬回原址, 我們是真心希望中環 ...

舊年報讀幼稚園時,校方話只可以揀一間報讀面試,唔可以同時考二間,即係中環校同畢拉山只可以揀一,好啦!依呀考到中環校又要叫我們去畢拉山返學,玩o野咩?

‹ 上一主題|下一主題