用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 9月升小二的家長...
樓主: qkhui
go

9月升小二的家長... [複製鏈接]

我仔話今次既常識問'東亞運動會'係邊到放煙花, 佢選左馬鞍山, 睇嚟都錯梗

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 10-1-15 22:19 發表
終於考完試了! 唔知個囡考成點? 不過點都好,大家都可以鬆口氣了。

係呀, 見星期日都好天, 帶左呀仔去海浪公園玩過山車, 玩到佢high 左, 唔識驚. 我陪佢就嚇死.

醒目開學勳章

下星期又要考試....

一年四次考試真係幾多.

話咁快又考完個試了! 而家等緊放復活節假期的來臨 !

醒目開學勳章

原帖由 elainepekkle 於 10-3-28 01:45 發表
話咁快又考完個試了! 而家等緊放復活節假期的來臨 !

係呀, 返多3日半學又放假, 希望唔好太多假期功課, 比佢放呢個假開心d.

話時話, 佢地考常識真係估佢唔到, 冬季奧運係邊樹舉辦, 真係
下次可能問世博...

係啦! 我和女兒都唔識答!  其實都好難估佢問什麼. 另外個條, 佢都係估滑雪. 佢問我去泰國出事的小孩是玩什麼, 我問佢妳選什麼, 佢話係滑雪. 我就話, 如果係泰國就唔應該係滑雪, 可能滑水. 我再問多次係唔係問韓國呀? 佢就話唔記得了. 唉!
原帖由 km1357 於 10-3-29 10:24 發表

係呀, 返多3日半學又放假, 希望唔好太多假期功課, 比佢放呢個假開心d.

話時話, 佢地考常識真係估佢唔到, 冬季奧運係邊樹舉辦, 真係
下次可能問世博... ...

係, 時事真係無得估佢地出咩, 仔仔唔知真識定撞中, 佢又答岩加拿大wor...
但第二條時事, 佢完全唔記得佐問咩, 不過佢話佢識wor...

原帖由 elainepekkle 於 10-3-29 12:01 發表
係啦! 我和女兒都唔識答!  其實都好難估佢問什麼. 另外個條, 佢都係估滑雪. 佢問我去泰國出事的小孩是玩什麼, 我問佢妳選什麼, 佢話係滑雪. 我就話, 如果係泰國就唔應該係滑雪, 可能滑水. 我再問多次係唔係問 ...

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-3-29 12:56 發表
係, 時事真係無得估佢地出咩, 仔仔唔知真識定撞中, 佢又答岩加拿大wor...
但第二條時事, 佢完全唔記得佐問咩, 不過佢話佢識wor...

呢條呀仔竟然識, 佢仲話記得呢單新聞..

囡囡仍未派回常識卷, 不過佢考完當日都已經講識答兩條問題。
大家覺得今次考試的內容是否易過上次考試呢? 我就覺得是, 但囡囡就因為錯未或漏字,一分一分給老師扣左去,真比佢激死,這惡習都唔知要到幾大個先可以改悼呀!
囡囡媽

係, 我都覺得今次易過上次,不過唔小心O既惡習, 都仲未改到. 不過都比上次好. 可能上次過完X'MAS 考, 個心真係未返到去.  小二仲有一次考試就過... 真係fast

原帖由 囡囡媽 於 10-3-29 22:44 發表
囡囡仍未派回常識卷, 不過佢考完當日都已經講識答兩條問題。
大家覺得今次考試的內容是否易過上次考試呢? 我就覺得是, 但囡囡就因為錯未或漏字,一分一分給老師扣左去,真比佢激死,這惡習都唔知要到幾大個先可以改悼呀! ...

係啦! 眨下眼又好快放暑假, 好快小朋友又要升小三了。
囡囡媽

係, 小三就要分班, 都係覺得唔係太好

原帖由 囡囡媽 於 10-3-30 23:24 發表
係啦! 眨下眼又好快放暑假, 好快小朋友又要升小三了。

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-3-30 13:09 發表
係, 我都覺得今次易過上次,不過唔小心O既惡習, 都仲未改到. 不過都比上次好. 可能上次過完X'MAS 考, 個心真係未返到去.  小二仲有一次考試就過... 真係fast

...

都要接受佢地呢d唔小心, 睇漏,做漏之類
今次呀仔有d科進步左, 有d科就退左步(仲要係成十分),
佢d表現真係估佢唔到

其實大家對今年將英文默書改星期四,有什麼意見呢?
我個人就覺得用平時的默書拉平均分是比較好,但星期二默完中文, 星期四就默英文就好趕了。我想如果改星期一默中文,星期四默英文會好d囉! 你們有什麼意見呢?
囡囡媽

醒目開學勳章

我覺得星期一同星期二分別唔大, 唔駛考黙真係幾好, 用平均分, 壓力少一點.

又放完假lo.

原帖由 km1357 於 10-3-31 22:22 發表
我覺得星期一同星期二分別唔大, 唔駛考黙真係幾好, 用平均分, 壓力少一點.

醒目開學勳章

係呀, 玩到傻哂,今朝唔願起身..
下星期又要見家長, 今次唔知班主任有乜comment??

醒目開學勳章

睇返個通告, 今次家長會要帶埋呀仔去見班主任.

這裡已經有一段時間沒有人發言了。不知大家是否很忙呢?

過多一個星期,小朋友又要考試了。大家努力呀!

唔知禧年的小朋友要不要學寫毛筆字及學牧童笛呢?
囡囡媽

有牧童笛學 gar,  不過就唔知要唔要寫毛筆字 lu.

原帖由 囡囡媽 於 10-5-27 23:04 發表
這裡已經有一段時間沒有人發言了。不知大家是否很忙呢?

過多一個星期,小朋友又要考試了。大家努力呀!

唔知禧年的小朋友要不要學寫毛筆字及學牧童笛呢? ...
‹ 上一主題|下一主題