用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟P.1B班
樓主: 卓楠媽咪
go

聖若瑟P.1B班 [複製鏈接]

Dear BMW0305,

Thanks for your reply.

My son wrote 7 Chinese words.  If one of the 吃月餅is deleted, there is only 6 words.  What is the missing words?  

原帖由 BMW0305 於 5/10/2009 08:07 PM 發表
Hi 懶羊羊,

Pls read the following :-

dear 懶羊羊

應該係....

1.) 吃月餅
2.) 中秋節
3.) 慶團圓
4.) 月亮圓
5.) 會不會
6.) 滿心香甜
7.) 一樣

希望我囝囝無抄錯啦...
原帖由 懶羊羊 於 09-10-5 20:14 發表

Thanks for your reply.

My son wrote 7 Chinese words.  If one of the 吃月餅is deleted, there is only 6 words.  What is the missing words?  

Dear taktakb25,

Thanks a lot.
原帖由 taktakb25 於 5/10/2009 08:35 PM 發表
dear 懶羊羊

應該係....

1.) 吃月餅
2.) 中秋節
3.) 慶團圓
4.) 月亮圓
5.) 會不會
6.) 滿心香甜
7.) 一樣

希望我囝囝無抄錯啦...

Sorry, 以下才對

6. 一樣
7. 滿心香甜

原帖由 懶羊羊 於 09-10-5 20:37 發表
Dear taktakb25,

:wave: :wave:

原帖由 BMW0305 於 5/10/2009 09:07 PM 發表
Sorry, 以下才對

6. 一樣
7. 滿心香甜

各個Mummy,

請問昨天 7/10的工課 ,你們做到幾點? 我兒子做到9:00 跟住問我: "Mummy 點解敢多工課?"  是不是我們做得慢leh?跟住溫書已經zz ZZZ......  請share.

bo121

Hi bo121

昨晚功課不算多啦, 連埋溫習, 11點先去訓
星期一就真係多, 我亞仔做到成12點
因為 Monday 學緊畫畫, 成8點先開始做
中秋的一課好多深字, 亞仔寫字寫得超慢

明天 ECA Fencing, 唔知幾時帶錢買手套

原帖由 bo121 於 09-10-8 08:27 發表
各個Mummy,

請問昨天 7/10的工課 ,你們做到幾點? 我兒子做到9:00 跟住問我: "Mummy 點解敢多工課?"  是不是我們做得慢leh?跟住溫書已經zz ZZZ......  請share.

bo121 ...

Dear bo121,

Yes, P1 school life is very very very ........busy.  

My son usually finishes the homework around 7:00 - 8:00p.m. but many mistakes.  Yesterday, he completed all by 7:30p.m.

After dinner, he has to do i-learner.  It is already 9:00 or 9:30p.m.  So, there is not much time to do revision.  

My son was not choosen to join the school drama team.  So, he has no ECA after school from Mon to Fri.  If your son has not enough time, you may consider cutting his after school ECA.

No leisure time for both him and me at night.

原帖由 bo121 於 8/10/2009 08:27 AM 發表
各個Mummy,

bo121 ...

Dear all mum
昨天晚上...亞囝向我吐苦水... 話好多功課做.....
唉.... 我竟然無體諒佢....
還向他說 : "家陣才小一, 係最小功課的, 你現在話功課多, 咁你有冇想過自己做得慢呀........"
我向完個仔連番訓話之後... 我老公睇唔過眼...都忍唔住話我 : "亞囝現在剛剛升小一, 妳都要俾 d 時間佢......."
俾老公當頭棒喝後... 我都發覺自己俾左亞囝好多壓力....
好內疚呀.....  

原帖由 BMW0305 於 09-10-8 08:59 發表
Hi bo121

昨晚功課不算多啦, 連埋溫習, 11點先去訓
星期一就真係多, 我亞仔做到成12點
因為 Monday 學緊畫畫, 成8點先開始做
中秋的一課好多深字, 亞仔寫字寫得超慢

明天 ECA Fencing, 唔知幾時帶錢買手套

...

BMW0305,

唔使擔心, 聽老師講應該會係上堂後, 啲教練先出通吿買嘅~~

另外, 我個仔一般都係個半小時內完成功課. 係星期五比較多啲.  大致上9:00 前練好琴温好書都可以上床睡覺的.
今日開始就會係5:30 至 7:00 踢波,  希望時間唔會太緊迫啦~

芝麻街

Dear All,

Can anyone share the homework assignments of item 1 & 5 for me?

Hi bo121

My son wrote the following :-

1. 22/10 中默 第4, 6課(pp.30, 31, 43) 加分區普書 ch 1-3

5. CL 15/10 評估

原帖由 bo121 於 09-10-8 18:04 發表
Dear All,

Can anyone share the homework assignments of item 1 & 5 for me?

THANKS YOU!! :loveliness:

BO121

原帖由 BMW0305 於 09-10-8 20:18 發表
Hi bo121

1. 22/10 中默 第4, 6課(pp.30, 31, 43) 加分區普書 ch 1-3

dear all mum,

What is CL 10/15評估? My son gives me his model answer again "I don't know."  Please help.

原帖由 BMW0305 於 8/10/2009 08:18 PM 發表
Hi bo121

Dear 芝麻街,

Your son is super fast.  He can manage to complete so many things within such a short period of time.

原帖由 芝麻街 於 8/10/2009 11:31 AM 發表

BMW0305,

唔使擔心, 聽老師講應該會係上堂後, 啲教練先出通吿買嘅~~

另外, 我個仔一般都係個半小時內完成功課. 係星期五比較多啲.  大致上9:00 前練好琴温好書都可以上床睡覺的.
今日開始就會係5:30 至 7:00 踢 ...

CL = Computer Literacy

They have to draw a house in next lesson - my son just told me, again, don't know this is true or not.

原帖由 懶羊羊 於 09-10-8 21:56 發表
dear all mum,

What is CL 10/15評估? My son gives me his model answer again "I don't know."  Please help.

另外,1a要做網上功課"每日一篇".

唔知1b班要唔要做呢?我怕囝囝抄漏功課.因為無log in and password,我試過入唔到去網頁.

真係要伸口下,唔好話囝囝覺得好多功課,成日同我講佢好tired. 我要返工,放工返到屋企馬上接第二份工----跟囝囝d功課.真係忙到

我只好每次都安撫囝囝,話現在用多小小努力,將來受用不盡.

各位媽咪同囝囝,大家都要加油.

原帖由 BMW0305 於 8/10/2009 10:37 PM 發表
CL = Computer Literacy

They have to draw a house in next lesson - my son just told me, again, don't know this is true or not.

原帖由 懶羊羊 於 09-10-8 22:09 發表
Dear 芝麻街,

Your son is super fast.  He can manage to complete so many things within such a short period of time.

dear 懶羊羊,

可能習慣左啦, 幼稚園時都已經要做三份功課同要默書(一星期中英默書), 做完才可看電視同玩, 咁佢都ok嘅.

不過, 尋日佢未做哂(我唔喺屋企), 5:00 我都要帶佢去踢波, 咁佢返到嚟洗澡食飯後做埋啲功課練琴, 都係9:00 瞓覺~~

係呢, 你仔仔讀邊間幼稚園? 傳統定無功課 ?

芝麻街

Dear 芝麻街,

我Target傳統小學,所以比囝囝讀傳統幼稚園 - St. Johannes. 幼稚園時,每天都有功課和每星期也有默書,但量唔多,好輕鬆.而家每天起碼有5-6樣功課,是以前功課量的一倍以上. 囝囝可能仲未適應口甘忙的生活.

你囝囝係唔係kv畢業生.kv畢業的小朋友久經訓練,做功課考試都快靚正.

原帖由 芝麻街 於 9/10/2009 01:11 PM 發表

dear 懶羊羊,

可能習慣左啦, 幼稚園時都已經要做三份功課同要默書(一星期中英默書), 做完才可看電視同玩, 咁佢都ok嘅.

不過, 尋日佢未做哂(我唔喺屋企), 5:00 我都要帶佢去踢波, 咁佢返到嚟洗澡食飯後做埋啲功 ...

原帖由 懶羊羊 於 09-10-9 14:17 發表
Dear 芝麻街,

我Target傳統小學,所以比囝囝讀傳統幼稚園 - St. Johannes. 幼稚園時,每天都有功課和每星期也有默書,但量唔多,好輕鬆.而家每天起碼有5-6樣功課,是以前功課量的一倍以上. 囝囝可能仲未適應口甘忙的生活 ...

dear 懶羊羊,

st. johannes  = 聖約望幼稚園  ?
我個仔唔係kv , 係 st. nicholas架, 哩間幼稚園都幾好, 起碼上傳統英文小學都應付到, 我想 kv 嘅小朋友應該更得心應手呢 ?
有無 kv 嘅家長可以分享吓 ~~

芝麻街^o^"

‹ 上一主題|下一主題