用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔羅定邦中學
樓主: TOMATO1010
go

大埔羅定邦中學 [複製鏈接]

以我個女12月去INTERVIEW所見, 如果你地D仔女成績唔太差, 呢間學校可以擺最後拍門用, 因為佢本身有200個位, 而家只收到130幾人, 根本唔係咁多人報, 同埋以我親眼所見, 老師同學生質素一般, 好似INTERVIEW之後, 家長會去見副校長同一位老師, 可以問問題, 副校長答問題時, 另一位老師竟然響我地面前悶到畫公仔, 攪笑。
跟住問校長D運作上問題, 佢答到好似SALES口吻, 咩都兜到, 不過最嚇人係我老公問佢, 留班比例, 佢竟然搭10-15%, 會唔會太誇張呀? 跟住又話唔想留班可以參加暑假嘅補習班就可以唔駛留, 又好似好兒戲咁。
最後我個女響禮堂等我地果陣, 見到老師同同學傾計, 大家都會講粗口, 嚇到我個女同我地講, 佢收我我都唔讀呀!
咁我地係星期日中午INTERVIEW, 點知星期一就收到電話話收我個女, 跟住仲打好多次電話黎吹我地快D決定, 唔知點解會咁急囉!
呢間學校以我估計BAND2-BAND3一頭都會收, 佢一定唔會係BAND1中學(不過佢校長自稱BAND1)
大家真係要認真考慮, 最後走投無路先好選擇!

仲有一件事, 就係佢開放日果日, 有3個同學出黎介紹學校, 跟住可以比家長問有關學校學習嘅問題, 有個家長用英文問佢嘅MOTHER LANGUAGE係咩, 果3個小朋友得一個答到CANTONESE, 其餘一個答CHINA, 一個唔識答, 咁簡單英文都唔識解, 點樣學西班牙文?
咁有人問校長西班牙文嘅成績係點, 佢都認參差, 出年開始會列入興趣堂, 唔會再計分, 咁有人問係咪因為D學生英文水準差, 佢認係有D人追唔上。

原帖由 ericachung 於 11-3-12 23:53 發表
仲有一件事, 就係佢開放日果日, 有3個同學出黎介紹學校, 跟住可以比家長問有關學校學習嘅問題, 有個家長用英文問佢嘅MOTHER LANGUAGE係咩, 果3個小朋友得一個答到CANTONESE, 其餘一個答CHINA, 一個唔識答, 咁簡單英 ...

請勿亂說話,這裹有很多打手,護盤.

多謝你提供親身的見聞及經歷,讓家長們知道羅定邦一定不是 band 1的。

不過,你說老師與學生以粗口交談,令人意外! 那些會不會是潮語,而非粗口?

原帖由 ericachung 於 11-3-12 23:48 發表
以我個女12月去INTERVIEW所見, 如果你地D仔女成績唔太差, 呢間學校可以擺最後拍門用, 因為佢本身有200個位, 而家只收到130幾人, 根本唔係咁多人報, 同埋以我親眼所見, 老師同學生質素一般, 好似INTERVIEW之後, 家長 ...

我呀仔都有去面試,但感覺不是這麼差,我呀仔都給取錄,我們也沒有註冊,過了註冊限期,它們都有打電話問原因,但沒有打很多次.整體可以接受的. 可能觀點與角度不同.

原帖由 ericachung 於 11-3-12 23:48 發表
以我個女12月去INTERVIEW所見, 如果你地D仔女成績唔太差, 呢間學校可以擺最後拍門用, 因為佢本身有200個位, 而家只收到130幾人, 根本唔係咁多人報, 同埋以我親眼所見, 老師同學生質素一般, 好似INTERVIEW之後, 家長 ...

我都有去簡介會,但我對學校印象好好,學生感覺好乖,老師都好nice,我又吾係好信學生同老師交談會講粗口,就數Band 3 學校學生都吾會敢係老師面前講粗口.
聽聞羅定邦收生吾會係人都收,佢係六月仲有一次收生,所以現在收到130人左右,都是正常.

我無亂講, 12月8日簡介會當日真有其事, 有無其他家長有去, 可以証明佢地唔識答MOTHER LANGUAGE!
我都係考生家長之一, 我都係為我個女搵緊一間好學校, 我只係發表我親身經歷嘅感覺!

原帖由 cckalex 於 11-3-13 01:10 發表

請勿亂說話,這裹有很多打手,護盤.

佢唔係已經收咗130人呀, 我問佢有幾多個學位, 佢答200個, 咁今年F1有幾多學生就讀, 佢答130人, 即係佢未用盡QUOTA, 所以我叫大家可以唔駛咁心急, 就算大抽獎結果出咗先再去報都仲有機會, 如果真係想讀呢間, 唔駛十五十六唔知放唔放棄抽獎好!

原帖由 wai-ma 於 11-3-14 11:26 發表
我都有去簡介會,但我對學校印象好好,學生感覺好乖,老師都好nice,我又吾係好信學生同老師交談會講粗口,就數Band 3 學校學生都吾會敢係老師面前講粗口.
聽聞羅定邦收生吾會係人都收,佢係六月仲有一次收生,所以現在收到 ...

粗口呢樣野因為係我個女聽到唔係我聽到, 可能小朋友對粗口定義唔同, 不過我無問佢聽到果句係咩, 因為佢已經因為聽到佢地嘅對話而同我地講, 唔會讀呢間學校。

原帖由 tictactoe 於 11-3-13 08:29 發表
多謝你提供親身的見聞及經歷,讓家長們知道羅定邦一定不是 band 1的。

不過,你說老師與學生以粗口交談,令人意外! 那些會不會是潮語,而非粗口?

...

呢個就係我地都覺得奇怪嘅事, 唔知係咪我個女表現好出色(我兩公婆都唔覺, 只覺得表現一般)? 但我地過咗期無覆之後, 佢聖誕前, 聖誕後, 農曆年後都有打電話黎問我地仲考唔考慮, 又問其他學校有結果未? (因為我地次次都答佢, 唔考慮住因為好多直資未有結果, 我地想等埋其他先)

原帖由 candyvu 於 11-3-13 23:36 發表
我呀仔都有去面試,但感覺不是這麼差,我呀仔都給取錄,我們也沒有註冊,過了註冊限期,它們都有打電話問原因,但沒有打很多次.整體可以接受的. 可能觀點與角度不同.

...
‹ 上一主題|下一主題