用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? ...
樓主: 蘇樂B
go

有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? [複製鏈接]

提提大家, 聽日9:00 AM小一講座呀, 校服商同書商都會o黎學校, 記得帶定cash & cheque喇.....

明天見

回復 101# 蘇樂B 的帖子

Hi, 大家好,

我女兒Charlotte都是今年小一讀舊油天, 請多多指教! 她被編在 1D 班.

明天見 :)

原帖由 catbb888 於 11-7-8 17:49 發表
Hi, 大家好,

我女兒Charlotte都是今年小一讀舊油天, 請多多指教! 她被編在 1D 班.

YEAH 又認識多一個同班同學

原帖由 蘇樂B 於 11-7-8 15:32 發表
提提大家, 聽日9:30 AM小一講座呀, 校服商同書商都會o黎學校, 記得帶定cash & cheque喇.....

明天見

係9:00AM 啊 !

Update一下同學仔名單先

(login name - 小朋友名 - 男/女仔)

1A班
beautyshirley: Douglas - 男仔
蘇菲媽媽: Daniel - 男仔

goldylee: Marvin - 男仔
Gracewzf: Ben 男仔

1B班
tzehin: Chris - 男仔

1C班
choychoy1204: Catherine - 女仔

1D班
蘇樂B: Chloe - 女仔
LLK: 呈呈 -女仔
catbb888: Charlotte - 女仔

1E班
fyl: Jason - 男仔

*lokchingbaby囡囡 (未知邊班住)

updated on 9 July 2011

5班齊晒!! 歡迎各位加入一齊傾計^^

嘩....1A班最多人, 有4個喇

原帖由 LLK 於 11-7-8 20:47 發表

係9:00AM 啊 !

係呀係呀!!好彩你提一提我咋, 如果唔係就遲到喇, 呵呵

原帖由 catbb888 於 11-7-8 17:49 發表
Hi, 大家好,

歡迎你呀!!

我囡囡叫Chloe, 都係1D班o架, 連埋呈呈宜家3個1D班都係女孩子^^

1A YUKI 女女~

唔知有冇褓姆車去牛池灣,校車唔到~
http://blog.sina.com.cn/u/1084292630

回覆 3# 蘇樂B 的文章

你們各位對家長會有乜意見呀?

回復 2# 雪9704 的帖子

我諗你可以在開學時留意學校私家小巴的姨姨問!

回復 107# 蘇樂B 的帖子

Chloe媽, 您好! 今天家長會您有否帶Chloe去呢?

回復 4# 雪9704 的帖子

請大家幫忙,有無褓姆車介紹
由九龍塘去油麻地.謝謝..

My son is 1D, named Fiske.

Update一下同學仔名單先

(login name - 小朋友名 - 男/女仔)

1A班
beautyshirley: Douglas - 男仔
蘇菲媽媽: Daniel - 男仔

goldylee: Marvin - 男仔
Gracewzf: Ben 男仔
雪9704: Yuki - 女仔

1B班
tzehin: Chris - 男仔

1C班
choychoy1204: Catherine - 女仔

1D班
蘇樂B: Chloe - 女仔
LLK: 呈呈 -女仔
catbb888: Charlotte - 女仔
vickyyue: Fiske - 男仔

1E班
fyl: Jason - 男仔

*lokchingbaby囡囡 (未知邊班住)

updated on 12 July 2011

5班齊晒!! 歡迎各位加入一齊傾計^^

vickyyue & 雪9704,

welcome!!

Nice to meet u, too!

回復 111# catbb888 的帖子

我聽講座o既時候冇帶Chloe去呀, 因為佢朝早要返學校彩排畢業禮, 之後買校服就由婆婆湊佢過o黎囉, 我係差唔多最後果批買校服呀~

家長會咪派o左份課堂用語o既, 我諗住呢個summer holiday教一教佢先, 等佢適應一下~

其實聽家長會前, 我最擔心係普教中呢一部份, 但聽完之後都安心d, 知道佢地會一步步教, 由最basic o既拼音開始, 原先我想比佢讀多個普通話course, 但宜家我會睇定少少先, 如果小朋友上堂吸收得好, 或者未必要o係出面再讀一個course~

校長強調家長唔好遲到, 我當日已經遲到喇, 真係唔好意思.....佢對家長要求都幾高, 叫人唔好著冇後面(拖鞋款)o既鞋, 我當日所見都好多人著拖鞋 or 人字拖, haha, 不過我都認同家教真係好緊要!

知唔知布校章幾時買呀?? 要自己縫上去o架?? 我以為校服條呔已經有添....

我見有mami問有關校長方面, 當日我買完書同校服出門口見有幾架褓姆車o係度, 只知道有一架去青衣, 另一架去沙田 (但唔知經唔經九龍塘), 果d司機叔叔話我知有一架會去長沙灣ga (但開走o左), 仲有架就周圍都去, 建議我地搵一日放學時間d車齊d再問一次~

我自己都要幫阿囡搵架去長沙灣o既, 因為放學會返婆婆屋企學校校車條線唔o岩路呀, 不過如果真係搵唔到, 我自己可以帶到佢返學, 放工就maid湊佢, 所以都ok o既, 不過搵到就最好, 始終打風落雨都好麻煩

回覆 1# 蘇樂B 的文章

媽咪睇完教科書,覺得深唔深呢?其實有
些高班媽咪話學校D深,但我們畢竟是小一生,只可以幼稚園程度來衡量。(想問問你們的小朋友讀哪間幼稚園),學校家長會上,我感到油天是一所踏實的學校,但我們做家長的角色,是要先放手由學校教導,後再要我們配合。校長、主任和老師見盡小孩和家長百態,或者他們說得對,我們平日太寵孩子了,自理能力是不容忽視的,各位媽咪和小朋友努力呀!

原帖由 蘇樂B 於 11-7-12 10:52 發表
家長會咪派o左份課堂用語o既, 我諗住呢個summer holiday教一教佢先, 等佢適應一下~

其實聽家長會前, 我最擔心係普教中呢一部份, 但聽完之後都安心d, 知道佢地會一步步教, 由最basic o既拼音開始, 原先我想比佢讀多 ...

問了沙田路線,會行西隧,所以要急搵褓姆車,
其實可以工人帶返學,但我擔心雨天.
另外關於買校服,我們去了門市換碼,金綸的人話斷碼,
唔會再有新,同時他話油天轉代理,叫我去新代理買新,
咁這件點算,我致電回校等陳主任回覆.

回復 1# fyl 的帖子

9月學校開始用新代理,唔用金綸.
金綸話可以退錢.
‹ 上一主題|下一主題