用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢? ...
樓主: blueblueclub
go

"星級爸爸﹕名校媽媽大控訴" 邊間名校呢?   [複製鏈接]

I think whether a kid likes going to school has nothing to do with the school itself. It more depends on the mindset of the child and his/her parents. Parenting plays a very important part. Students can still be happy in a school with strict discipline. For the kids I know, most of which come from more well-off families with well-educated parents. They all go to a VARIETY of schools.  All of them seem to LOVE going to school no matter which school they go to. Even for my kids who are attending  a relatively traditional school with teachers who would occassionally turn TIGER, they still enjoy school life A LOT.  Every tiny bit plays a part in determining whether a kid likes going to school, including the study environment, the classroom atmosphere, the hardware facilities, the peers, teachers,.... EVERYTHING.... As a good parent, if you instill a positive mindset on the child, no matter what situation he/she faces, he/she could handle it in a positive way.

fanwong29  I like the" positive energy".  發表於 12-1-12 17:30
cornelius  Agreed!  發表於 12-1-12 13:07

如果一間名校話佢學校係"愉快學習" 而家長又相信小朋友入咗去讀係會無壓力好心咁就係家長自己太天真...香港讀書唔谷又點會有成績, 無成績學校又點會出名.

我好討厭d人成日批評香港教育制度所以比自己小朋友去讀國際學校....大佬你估人人可以好你咁比小朋友讀國際學校咩

newnew2005  講得非常好!   發表於 12-1-12 09:49
newnew2005    發表於 12-1-12 09:48

傳統教學都可以愉快, 間間學校都有人歡喜有人愁, 家長唯有多做調查

各位家長可以想一想,甚麼是“愉快地學習”:

1. 沒有考試測驗,功課甚少?(你會怕他畢業後甚麼都不會嗎?)
2. 學習過程愉快,老師令學生有興趣學習,但學生要努力才有好成績?(家長會怕學校“太谷”嗎?)
3. 傳統學校,成績為先,學生透過努力產生成就感?(亦是“太谷”的問題)

回復 thomasha 的帖子

可否是适当的功课/project量,适当的活动,适当的评估/考测?什么是适当?起码令到大部份学生(80:20rule)有足够时间去休息亲子,去消化所学,去阅读,去参与音乐,运动,视艺等等,功课内容是要帮助学生消化学识,不是要为难学生和家长,考测是要让学生知道自己欠缺什么,懂得什么,不是单单要制造ranking。学校的老师是要鼓励自学的兴趣,鼓励动脑筋,多思考,多批判,不是一味谷,操练TSA...
好像老生常谈,好像"imagine"...  为什么这样的情形大多数只在国际学校里才可以找到?难道又是有钱人才可以享受的教育?

各有所需! 大家知唔知, 有唔少國際學校學生要出去補英文? 總之有問題就要取捨, 唔好搞到成家人都唔開心

我個仔都係大家大致上估緊果間學校讀左幾年....
我一d都唔覺得學校似果位家長所講咁辛苦,咁唔愉快...
我仔呢兩年都有做班長,但學校唔係為左紀律而要選幾個班長出黎.而係想每個學生都有個責任..今次你做完班長,下學期就做行長/收功課長..圖書管長等等....
至於一生一體藝,講真,真係好多學校都行緊呢套,鬼叫而家好多中學都要求學生要有呢套咩...
但學校從來無強迫學生入樂團校隊,我仔都有被學校邀請過入合唱團,但因為我呢個亞媽太懶,唔想安排個仔有課外活動,所以都無join,學校亦無再強迫.
功課量我又唔覺好多..但你話程度深....無可否認我都覺學校呢兩年不斷加深中文同英文科...但我唔覺有咩問題..又唔覺學生會追唔到...學校老師都好有心機去教學生...亦成日同學生講唔好同同學之間比較成績分數......當然,學生水準的確幾高,學校有出各科全級排名比家長睇.....8x分可以排得好低.......
可能呢點亦令家長產生壓力...不斷吹谷自己小朋友....
我個仔沒有任何補習,亦沒有參加多餘興趣班,只係學鋼琴同學校所要求既一樣樂器...見佢平時放學返屋企會自動做晒功課,我夜晚7點返去佢已好得閒咁玩緊....每次都係考試前幾日先叫辛苦d溫下書..so far佢都追到進度,亦都每日好開心咁同我講學校既野喎..
所以我唸呢間學校唔係某d家長所講咁架...
最後我想補充多一點,,我好欣賞學校既家校合作...
我同亞仔既英文老師傾,話亞仔唔肯主動睇英文故事書,老師真係好有hard咁幫我一齊鼓勵個仔...今年新學年,亞仔真係被老師感染...而家愛上睇英文書...呢樣我真係好感激老師.

ratafan, well said.

jojoplanet, 學校向家長提出愉快教育時有無說明,暗示,甚至誤導"全無壓力"呢?有丁點壓力,便是"有壓力"和有被壓者。

再想一層,甚麼樣的壓力是有破壞性,怎樣的又會建設性呢?後者有人叫做"推動力". 見賢思齊相信是好學生的推動力。面對升書院的淘汰賽,被迫在班上跟同學拚分數,相信十分不好受。一條龍小學和有連繫小學,兩個世界。

nkpa 發表於 12-1-12 12:23
ratafan, well said.

jojoplanet, 學校向家長提出愉快教育時有無說明,暗示,甚至誤導"全無壓力"呢?有丁 ...

如果家長無計劃或者肯定可以比個小朋友去外國升中或大學的話咁必定要遵守遊戲規則, 即係要求分數令到佢可以入到香港既大學. 要達到一個好既分數咁必定有壓力..但當然過程好似ratafan咁講係好多客觀因素及小朋友個人性格及感受去段定...一班裡面大30人大家年紀差不多老師比既你又係咁多大係面對同一學習環境但呢30個小朋友對壓力既定義同感受都會唔同.

校長話愉快地學習...咁佢音思可能係比一個好既環境你, 唔會主動迫你......但家長門你見到自己仔女既成績同其他小朋友比係差..你會點做? 係咪繼續比佢"愉快地學習"? 你入得名校, 入得傳統名校就現實d.

以前我地讀書係鬥資質同勤力...而家係要鬥家財, 家庭背景, 家住位置, 父母職業....你樣樣階好就多d機會入名校唔想有玏力就可以選擇國際學校 (但我個人認為國際學校既小朋友只係外語speaking好, 亦有其他問題), 脫離呢d遊戲規則. 家長門係度怨自己仔女表現好入唔到名校, 入到個d又話佢地辛苦. 其實你地目標係點呢?

我好現實論家財, 家庭背景, 家住位置, 父母職業我不及人..所以我無怨言因為呢d係現今既遊戲規則.

Chansautung 發表於 12-1-6 10:51
There are also problems for international schools, study in international schools is not the solutio ...

可否講多少少,我都想探討下呢個問題,國際學校係咪就可以解決問題,會唔會有另一d我地忽略左既野﹖

Chansautung 發表於 12-1-6 10:51
There are also problems for international schools, study in international schools is not the solutio ...

我朋友個女讀國際學校(但唔知係咪間間都係咁)佢話教grammar係遲過local school原因係佢地英語己當咗係mother tongue佢地會好似外國high school咁無咁重視grammar, 佢要另外找私人補習. 中文又唔係好得, 又要補,

總之間間學校都唔同, 有不同策略, 環境同教學方法..家長自己選間適合自己小朋友

Chansautung 發表於 12-1-6 10:46
Do not believe what the principal said in the breifing session. "Happy Learning"?!

There are so man ...

我都話我小朋友最緊要快樂同健康,但我d小朋友有咩依郁做得唔對路,我一野就剷到佢上天花板,但你問我教仔個理念係咩,我都會繼續話係最緊要快樂同健康lor。想佢快樂唔代表無要求(我指人格上not學業上,但如果係學習態度唔好都一樣剷),我係要佢好快樂又要有要求,唔可以只達標但苦口苦面做人,所以我慶幸個仔唔係讀yw,有一個咁變態阿媽已經夠。

Kln YW or HK YW?

有兩個朋友,子女讀國際學校,中文及數學都在外面補,因感覺淺,又覺課程寬鬆,孩子空閒時間太多,而且香港的家長總擔心孩子學得不夠,自己都會谷他們,額外加很多課及活動給他們,這是香港的風氣。

我都想送子女讀國際學校,因冇錢,同上原因,國際學校轉回資助學校,子女不能適應,最好成績是英文,但其它就........

mrsjacky, I agree that parents should choose a school right for their kids. No size fits all.

you're not 變態, nor is yw.
^_^

International schools are not the ultimate solution. 1. They're concerned if you can afford 12 years of education. If you have 2 or more kids, then you have to be very rich. 2. Chinese is a problem for them. 3. For int. school like Singapore Int. School, they teach simplified characters. Unless you plan to stay in Mainland or foreign countries after graduation, how can you survive w/o knowing the traditional characters in HK?

醒目開學勳章

其實學校係為名氣定係為學術呢?

回復 920pp 的帖子

朋友兒子數年前小五小六時的英文readers還是用Magic Tree House之類,今年小四的已經是Roald Dahl著作的小說,我想其主因乃學生普遍學術水平提高了。
‹ 上一主題|下一主題