用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 張祝珊
樓主: nganc9
go

張祝珊   [複製鏈接]

服務同奬項實際點計分,其實我都唔清楚,只知去年有個申請人有過千張有關證書,最終是否成功考上就唔知啦!

有冇咁誇張呀!成千張,咪要成箱先至得?

我諗呢d係少數,三年獎項200分 = 40個冠軍,每年要有 13 個,唔易 woo!
三年課外活動及服務 100分 = 100 次,每年 33 次,依現時小學制度,服務差不多人人有份,只要玩多少少活動,亦不太難接近d

張祝珊開放日:19/2/2012
時間:9.30am – 3.00pm
到時同我地d學生同家長傾下la

中文份卷個個都話深,請問知唔知同學大部份喺攞幾多分呀?

點解中文卷要深過英文卷咁多呢?

因為新高中學制中文難過英文。

E+小朋友d中文死穴 — 文言文!

最弊小學無咩教過文言文,依家佢哋讀既文章係我中四先讀,以十二、三歲小朋友真係未必理解文中含意。

回覆:zashikibuta 的帖子

乜唔係小五小六開始教少少文言文?我記得我以前讀小學都有教

今時唔同往日,d中文唔係由欣賞出發,而係當第二語文咁讀,學文法結構,無曬樂趣可言,好難提起小朋友d興趣。記得我以前讀詩辭文言,覺得好優美好玩,朗朗上口背誦唔辛苦,但係今日d教學法使到小朋友好抗拒,所以佢地認為難度好高

教育局長官意志強推母語教學,課程,學校及教師未能配合(唔関哂佢地錯),最終苦了孩子。

能否將母語學習變得活潑有趣?如果廣東話都唔掂,唔好講普通話。小兒的普通話老師教得好有趣,兒子興趣大增。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 carson_ma 的帖子

我囡囡間小學只係略教,仲要係齋欣賞個隻,連四字成語都唔教,囡囡識得既成語係外邊普通話老師教咋!
而依家中一學論語、同詩經既修辭技巧、對文章內容分析、其表達既情感、深層道理,我都係中四學文學先作咁深入了解,當時我都唔係完全理解同懂得欣賞,所以我覺得對十二、三歲小朋友應該係深既。

除中國語文外,中國歷史也竟成為當今最難讀,難考的科目。
最攪笑的是越母語教學,中文表達能力,中文思維分析能力越差!

zashikibuta    發表於 12-3-8 19:31
:verycold: :verycold: :verycold:

最慘係小學教既銜接唔到中學課程,中學又要等今年考完文憑試先知點教才可配合新學制,總知咩都摸索中。

F1-f2只係蜜月期,好好享受,多參與話動及多看課外書因一上高中就會好忙,忙到有氣無氣唞,同學閰競爭很大根本無需父母粗心,個個都自動自覺,讀書風氣非常濃厚,老師也很好很盡責及有豐富經驗,張祝珊真是一間非常好的學校

zashikibuta  同意,因為升上嚟大部份都係小學尖子,基本上各自有唔想輸既心。  發表於 12-3-24 14:04

ccspy 發表於 12-3-8 12:14
今時唔同往日,d中文唔係由欣賞出發,而係當第二語文咁讀,學文法結構,無曬樂趣可言,好難提起小朋友d興趣 ...

為左升學, 到處打聽. 聽來的都是說中文/中史難應付.
本來中文中史(我讀書時)一D 都不覺難, 沒高分也不至於難合格.
見妳講這樣教, 想不難都變難了. 是不是中文科變左文學科?

Yanamami  csy_ma, 我想死~~~~  發表於 12-3-23 10:03
csy_ma  基本上,初中已經學以前高中既野,且在試卷既閱讀理解部分,已有一篇課外文言文,跟課內文言文既比較及賞析,高中既課文,應該深過以前既文學  發表於 12-3-21 16:47
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回復 龍舌蘭 的帖子

應該深過我以前中學讀既中國文學,睇埋高中文憑試範圍非常廣泛。

如是這樣, 學校/家長應該怎樣準備好才能幫小朋友呢?
小學都未教文言文, 連課本都只是有一兩首唐詩而已.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

都係個句「鼓勵小朋友多睇不同種類的中文、英文書」,因為語文基礎都係從多閱讀開始,如果仲係小學階段最好能一星期中、英文書各一本,深化語文基礎,升中後未必有時間做。
‹ 上一主題|下一主題