用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節報喜位
樓主: video_ming
go

校際音樂節報喜位   [複製鏈接]

回覆:Candy925 的帖子

信老師
校際評判唔一定同一個,每人標準唔同。

woodst  同意  發表於 13-3-8 11:52

為了某個評判的意見而臨尾去改自己演奏方式,隨時得不償失。
速度只是其中一環,音樂更重要,有時未必真係速度快,拉起上黎音色唔靚或者都會比人過急的感覺

Thank you!
今晚再同亞女相量一下, 睇下佢覺得點樣舒服d, 始終都係佢拉.

回復 Candy925 的帖子

畀我的話, 我會相信教自己樂器的老師, 即是囡囡小提琴老師點教,  會跟佢教的拉奏方法。
我會要求伴奏老師配合一下。

勝負不是最重要的, 亦不是能控制的;

要享受比賽過程。

出賽才變, 好影响表現, 會好緊張架!

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

做好平時做的就足夠矣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:校際音樂節報喜位

我都覚得享受過程,從中學習到係最重要

醒目開學勳章

今日阿仔彈grade 2 105鋼琴攞第三名,算叻叻豬!

woodst  恭喜 恭喜  發表於 13-3-8 22:47
lojo11    發表於 13-3-8 18:28
MC1128  congrats!  發表於 13-3-8 17:46

小兒GRADE 2 -105--86分但無名次,有家長覺得小兒彈得好過第一果個,所以評判準則真系唔知點評.好失望,下次唔參加.
哲哲寫真 哲哲私相集

引用:小兒GRADE+2+-105--86分但無名次,有家長覺

原帖由 mw7183 於 13-03-08 發表
小兒GRADE 2 -105--86分但無名次,有家長覺得小兒彈得好過第一果個,所以評判準則真系唔知點評.好失望,下次唔 ...
But parent isn't judge.  I guess most of the prize winners lost many times before that get a prize, including my son.  So it's a good chance to teach our kids never give up instead of just escaping from it.  Keep it up and he will make it!!

rogerlam123  亞仔玩足6年先至修成正果!  發表於 13-3-9 01:43
woodst  同意  發表於 13-3-8 22:48

回復 marcuscyrus 的帖子

marcuscyrus : 我都以為自己愛子深切,所以覺得佢彈得好過第一,當其他家長走來同我講,你個仔彈得好好,好過第一,人地都唔明輸咩..所以覺得根本唔公平,下次仲點參加..
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:mw7183 的帖子

But I can say not many parents know music.  If u think he has the ability, u should let him go again to strike hard for a prize!!

回復 marcuscyrus 的帖子

佢已經唔想參加.
哲哲寫真 哲哲私相集

噤... 有冇留意該評批的要求呢?
派分紙之前, 評判會講出他對這首曲的評分要求;又或者是, 他會講出當日參賽者常犯的毛病, 例如哪裡要跳音, 哪裡要柔和.... 等等。
前年我見那位評判, 連坐姿和手形都給予意見—— 應該都算了在分數內吧!

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

回復 jk67jk 的帖子

佢啲英文太快,我唁系好明..
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 henryho4h 的帖子

對,要彈輕快.

henryho4h  謝謝你!  發表於 13-3-8 21:36
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

不過比賽就是這樣的, 始終會有其他天時地利人為因素, 老師告訴我, 排位也有影響, 如果你前面的參賽者個個都好差, 突然到一個不太好的, 只平平的彈完成隻歌, 可能都會令個adjudicator "叮"一聲, 果一刻覺得你好好..., also其他factor like posture, confidence, 笑容都會加分..

think of this another way, 比賽可以比小朋友一個experience面對咁多人彈, 也有機會見下d勁人, 都係好好的experience, 無獎又儉討下, 等下次可以做好d, 也可以比小朋友試下失敗的感覺, 提吓佢, 想下次成功, 就要更加努力..

醒目開學勳章 王國長老

有時家長聽慣左自己小朋友個版本, 聽人地果個就未必岩心水, 但評判心中亦有一把尺, 所以比賽就係咁
以我女去得好幾次, 我會認為, 除左岩唔岩評判心水呢個主觀條件, 客觀地睇就係做唔做足detail位同技巧, 評判好易聽得出參賽者花左幾多時間去finetune隻歌

醒目開學勳章 王國長老

stinkyrabbit111 發表於 13-3-8 20:54
回復 mw7183 的帖子

不過比賽就是這樣的, 始終會有其他天時地利人為因素, 老師告訴我, 排位也有影響, 如 ...

我都叫左我女試下笑, 始終上台表演要享受, 朗誦評判有講過, 你自己都唔享受, 點令觀眾享受呢
但我女話好多野記, 笑唔出wor
‹ 上一主題|下一主題