用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁 VS YW
樓主: babytowe18
go

華仁 VS YW   [複製鏈接]

引用:而家究竟係傾小一選校定升中選校架?講真,

原帖由 麟媽媽 於 13-12-22 發表
而家究竟係傾小一選校定升中選校架?講真,英華小學年資尚短,首屆學生好似都未考DSE罷?舊生講幾十年前嘅 ...
👍👍👍我覺得這個post真是愈講愈遠了。
英華和其他小學都有很多不同之處,比較那間好亦很難會有結論。

回覆:華仁 VS YW

尼到好似有好多YW 扛手  和他校忍者

引用:尼到好似有好多YW+扛手++和他校忍者 +

原帖由 bartsimpson0317 於 13-12-22 發表
尼到好似有好多YW 扛手  和他校忍者
喜歡英華便是打手嗎

王國長老

引用:Quote:原帖由+麟媽媽+於+13-12-22+發表而家

原帖由 ASamSam 於 13-12-22 發表
👍👍👍我覺得這個post真是愈講愈遠了。
英華和其他小學都有很多不同之處,比較那間好 ...
呢個post好古怪!問選小學理應問下課程深淺如何?老師教學取向係點?又或者簡單如功課多與少之類啦!呢方面我倒可以提供關於華仁小學嘅情況,但偏偏呢個topic就無人講到英華小學呢方面嘅資料,反而拗英華書院係唔係入名校之列?是否勁過喇記拔記?!有乜好比呢?我成日同個仔講做好自己先咪理人地,人外有人,天外有天啊。

麟媽媽 發表於 13-12-23 00:49
呢個post好古怪!問選小學理應問下課程深淺如何?老師教學取向係點?又或者簡單如功課多與少之類啦!呢方面 ...
我想澄清一點,如果妳仔細看這個post所有的討論,冇人係度曾經拗過話英華仲「勁過」拔記同喇記。只不過先有人離咗題,無端端話「啲60、70後好多都唔知有間英華男校」又無端端攞英華男校同英華女校比較,然後再另有人跟據其主觀感覺認為在70年代英華男校跟本不在名校之列,還要獨裁地一口咬定所有同年代的香港人都一定要和他有相同看法,如有不同看法則盡皆謊言。是這些霸道並且對英華書院含挑釁性的言論逼令到一些在當年已經認識到英華書院位列名校之一的60、70後要提出自己的看法而已。

其實,本人亦認同大家應該尊重樓主的原意,把討論集中番係 WYPS vs. YWPS,而唔係 DBS vs. LS vs. YWC。

Jingle-Bell 發表於 13-12-22 15:02
閣下跟據自己在讀小、中學時(甚至現在)的印象中感覺英華書院不在名校之列(,甚至當年你根本唔知道有英 ...
mk3288仁兄,閣下連我小學老師是誰也不知道,豈可武斷地批評我老師是一個庸碌的老師。正如我連你(mk3288)是誰也不知道,豈可武斷地批評你是一個庸碌的人???

講緊70年代...呢個制度下...政府話左俾你知...有乜好拗~~~

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 8%E8%80%83%E8%A9%A6

王國長老

引用:Quote:麟媽媽+發表於+13-12-23+00:49+呢個p

原帖由 Jingle-Bell 於 13-12-23 發表
我想澄清一點,如果妳仔細看這個post所有的討論,冇人係度曾經拗過話英華仲「勁過」拔記同喇記。只不過先有 ...
不用澄清,我沒有指是你曾拗過,而係仍有其他人舉例公開試成績,什麼公開賽成績等等。我在這𥚃十多年從不翻文對質,只望理性討論,令自己有所得益,別人亦可了解多點罷!要爭論非主題嘅野唔係我興趣,如想再討論兩間小學風格、收生標準、教育課程等,無任歡迎。

Jingle-Bell 發表於 13-12-23 01:34
我想澄清一點,如果妳仔細看這個post所有的討論,冇人係度曾經拗過話英華仲「勁過」拔記同喇記。只不過先有 ...
我一直好consistent咁表達俾樓主聽,並不是target俾某校fans 聽。我亦説不用拗, never argue with success, fans們覺得邊間出名D就出名D, 人生苦短, 我覺得改變majority既印象係好辛苦。樓主出這題目,好明顯不太了解華仁, 所以我就引用多D人認識既LS和DBS, 我一直都係説
WY=LS=DBS , 不=YW

我有我講,你有你説,但每人心中自己有把尺。 當然選校有好多因素,地點, 易入,宗教,使費,直資\津校 etc。但不知樓主既背景下,只可用感覺去答。我不是以上學校fan,没有送犬兒入讀,可能係考唔到也説不定。

王國長老

引用:計我話,最勁係我偶像:林校長

原帖由 小克 於 13-12-23 發表
計我話,最勁係我偶像:林校長
我好多年前係某個電視節目見過佢,佢好鐘意Snoopy架嘛!我都想知多d佢嘅教育理念係點架?

lawsonmoon 發表於 13-12-23 14:36
我一直好consistent咁表達俾樓主聽,並不是target俾某校fans 聽。我亦説不用拗, never argue with success,  ...

(1) 再說一次,你(或者我)自己個人的主觀感覺並不能代表全香港人(或者majority of 香港人)的主觀感覺。

(2) 我尊重你自己的個人的主觀感覺,從來冇話過你呃人。請你也尊重其他跟你的認知不一樣的人,不要一聽到有意見跟你不一樣的人就胡亂話佢(例:我尊敬的小學老師)係呃人。請自重。

Jingle-Bell 發表於 13-12-23 14:54
(1) 再說一次,你(或者我)自己個人的主觀感覺並不能代表全香港人(或者majority of 香港人)的主觀感覺 ...

我没有肯定佢呃你,我是問你, A or B, if B then not A。 你才知道佢當時點表達, 如果佢將當時5個banding概括咁同你講好像現在只分3個banding,咁佢係冇呃你, 三校係收同banding既學生。

最近和小兒幼稚園同學及家長們聚會,他們各自有不同的比較出名的學校錄取了(包括華仁)。從聚會中我感受到,他們都很滿意自己的選擇,分享小朋友在學校開心,辛苦事。他們依然是我以前認識的,負責任、愛但不縱的家長。何需互相批評,路還長著呢,大家背景、小朋友性格、長短處各有不同,只要努力加油,再平凡的學校也能出優秀的學生。
小兒讀英華,功課量正常但不算淺,活動比較多,當然自由選擇參予,可能過兩年會緊張些吧。返學開心,老師有心機,會同家長分享敎書心得方法,大部分家長友善。
眼見的小朋友比較多活潑愛發問,又有一批思考文靜比較成熟型。當然亦有少少不聽指示經常被罰型。

要補充既係,對校長既熱誠,理念,方法我是十分認同及尊重。
能夠在面試中讓我感動的校長並不太多,即管那些學校我也喜歡。

引用:Quote:lawsonmoon+發表於+13-12-23+14:36+

引用:+本帖最後由+杰克+於+13-12-23+16:04+編輯+

原帖由 杰克 於 13-12-23 發表

最近和小兒幼稚園同學及家長們聚會,他們各自有不同的比較出名 ...
同意

lawsonmoon 發表於 13-12-23 15:31
我没有肯定佢呃你,我是問你, A or B, if B then not A。 你才知道佢當時點表達, 如果佢將當時5個banding概 ...
當時我的小學老師的意思是將當時(5個Bands裡)的Band1中學再細分為至少兩個sub-bands,他將拔萃、喇沙和英華定義為 Band1頭,將其他一些九龍塘或何文田的Band 1中學(例如:華英、迦密、黃笏南、銀禧等等)定義為 Band1中或尾。這很明顯跟閣下的看法不符。按你之前(武斷的)說法,他是呃人。

其實,我這個小學老師只是在我小時候的印象中比較深刻的例子而已。在我小學時代的成長環境和認知裡,英華書院雖不至於被認為超越拔萃、喇沙,卻確是被譽為水平相若的傳統名校之一。

其實,本人相當尊重閣下有不同的看法。每一個人自小所經驗的人和事都不一樣,對事物有不一樣的認知,毫不為奇。(舉例,一般來說,小時候居住在香港島的香港人會傾向比較認識位於香港島的名校,而對九龍區的名校會相對認識得比較少。反之亦然。)或許,你自己在小、中學年代的親朋好友真的沒有人在你面前提過英華書院是一間名校,所以你自然不知道。但是,我(和其他一些網友,例如ckcleung)重複想告訴你知的重點是(需然你似乎始終都不明白),請理解和包容我們各人因為有不同的upbringing、背境、小時候所經歷的人和事,而對事物有不同的看法(例如英華書院是否傳統名校之一),而不應該抱著一個唯我獨尊的心態,霸道地認定只有自己的認知才是絕對的真理,或者自己的看法才是真正代表了全香港人的看法。當其他人真誠地提出跟你不同的看法,就在毫無客觀理據支持下的情況去否定之,或索性斥之為謊言。

引用:Quote:原帖由+小克+於+13-12-23+發表計我話

原帖由 麟媽媽 於 13-12-23 發表
我好多年前係某個電視節目見過佢,佢好鐘意Snoopy架嘛!我都想知多d佢嘅教育理念係點架?

...
甘都得

引用:Quote:原帖由+麟媽媽+於+13-12-23+發表我好

原帖由 bartsimpson0317 於 13-12-24 發表
甘都得
有問題嗎?:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題