用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (更新: 私小收左) 12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣 ...
樓主: Vijoyce
go

(更新: 私小收左) 12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣 [複製鏈接]

wanchaipapa 發表於 15-12-28 11:09
有看dse成績就知道,瑪利曼dse成績3332比聖保祿落後十個百分點,灣仔三大女校,現在以聖保祿帶頭

...
聖保祿中學無公佈過3322率, 你又點知佢比瑪利曼高呢?

而且, 3322率, 只係一個好皮毛既指標, 參考價值有限
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:wanchaipapa+發表於+15-12-28+11:09+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
聖保祿中學無公佈過3322率, 你又點知佢比瑪利曼高呢?

而且, 3322率, 只係一個好皮毛既指標, 參考價值有限
聖保祿確沒有公布3322率, 只公布中英數常3以上比率為~83%, 100%, 9x%, 9x%.

MSS 3322率as shown on school annual report = 77%

NatalieBaby 發表於 15-12-28 11:53
聖保祿確沒有公布3322率, 只公布中英數常3以上比率為~83%, 100%, 9x%, 9x%.

MSS 3322率as shown on schoo ...
只能夠話聖保祿中學既3322率係不高於83%.

而且聖保祿中學升讀local degree比例約61%, 入3大既比例只有(11%+24%+16%)X61%=~31.11%

瑪利曼升讀3大比例有: (22+4+8)/100=34%

咁邊間好呢?

上年瑪利曼既3322率92%, 聖保祿得~82%, 咁又邊間好?

我會認為兩間目前水平只係相約, 根本無一間明顯比另一間好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:NatalieBaby+發表於+15-12-28+11:53+

只能夠話聖保祿中學既3322率係不高於83%.

而且聖保祿中學升讀local degree比例約61%, 入3大既比例只有(11% ...
我都認為2間差不多.

引用:回覆+Rattie+的帖子 小女說,新生中人數較

原帖由 piggy-ma 於 15-12-28 發表
回覆 Rattie 的帖子

小女說,新生中人數較多的是同區一男女校(有一聯屬學校)的學生,她們及一些來自地區名 ...
我聽聞過有同學升中後成績亮麗,該中學之後有收多咗 sppcs 學生,英華係其中之一

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-28+發表

原帖由 NatalieBaby 於 15-12-28 發表
我都認為2間差不多.
我同意中學兩間差不多,不過 SPSS 相對讀得比較吃力,因為好多科兼科科計分。

小學升中去其他名中,mps 係英小,應該比 sppcs 有優勢

純粹私人感覺

Rattie 發表於 15-12-28 12:52
我同意中學兩間差不多,不過 SPSS 相對讀得比較吃力,因為好多科兼科科計分。

小學升中去其他名中,mps 係 ...
英文小學, 係咪一定有優勢呢?

係DSE年度, 可能已經係另一回事.

睇番校務報告, 會見到MPS中一學生既Pre-S1成績, 除咗英文科成績, 其餘中文同數學兩科成績, 都表不少所謂B1英中差.

需知道中英數3科係香港大學學必修科, 要達到指定既332標準. 中文科呢幾年已經令多間名校變做"神校" (神秘學校), 將DSE成績同畢業生去向收收埋埋, 或者玩弄語言偽術.

所以英小係咪一定有優勢, 我睇未必!

簽名被屏蔽

引用:Quote:Rattie+發表於+15-12-28+12:52+我同

我係相信名英小升名英中有優勢的,名英中除咗中文、中史外科科都係用英文教,我見英文好的小學同學在中一時成績普遍都唔錯。
我估 mps spcsps 呢d名英小升中去 dgs 數量亦相對地高。

回覆:12 網 聖保祿 落實出年要搬去柴灣

其實隨著頭兩三年中文死亡之卷,各英中亡羊補牢,家長高度重視,衰在中文卷的%相信會一路改善

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-28+13:52+英

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-28 發表
你說得對,另外,如樓上師姐所言:聖保祿確沒有公布3322率, 只公布中英數常3以上比率為~83%, 100%, 9x%, 9 ...
去到呢類名英中,我想比較嘅%會係 5 或以上,3322嘅合格率我都唔多睇㗎喇

ydoris  AGREE!!!!!!  發表於 15-12-28 15:25

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 15-12-28 13:52

MPS D學生中文程度真係幾弱下....可能又係傳統因素

mcl203 發表於 15-12-28 15:37
MPS D學生中文程度真係幾弱下....可能又係傳統因素
原本中文差D, 真係唔係問題, 我都認為香港教育既中文科其實係廢既.

不過, 鬼叫JUPAS degree要求係中文科要3咩! 咁點都要中文唔可以太差先得

hkpapa852 發表於 15-12-28 15:42
原本中文差D, 真係唔係問題, 我都認為香港教育既中文科其實係廢既.

不過, 鬼叫JUPAS degree要求係中文科要 ...

所以揀學校可以既話....都要留意下學校存在既現況
MSS 由 F1 --> F6.....連續2年DSE...99/100人 Vs F1 144人....得番7成人....海外升學係好普遍
幾大比例係來自MPS....可能....可以睇得到點解MPS D學生中文咁弱
因不少學生係有計劃6年內跳船

引用:Quote:mcl203+發表於+15-12-28+15:37+MPS+D

不過, 鬼叫JUPAS degree要求係中文科要 ...
唔只考大學,申請政府工都好老土地要問會考中文成績。 查實真係唔知有咩用???

ipork 發表於 15-12-28 15:56
唔只考大學,申請政府工都好老土地要問會考中文成績。 查實真係唔知有咩用???

...
咪又係D過時規舉, 中英文能力水平不達標, 有D政府職級既工作無得申請.

到時要考番個CRE攞番個靚仔中英文成績, 先有得報.

回覆:hkpapa852 的帖子

‹ 上一主題|下一主題