用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有first in 結果了!
樓主: 明天更好!
go

王錦輝有first in 結果了!   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

路過搭下嘴.

1. 依間連小息都唔準講粵語的,有啲高年班會私下講.
2. 前兩年走了很多開荒老師,之後好似穩定返少少.
3. 大陸學生不少,交到學費,部分有知識啲,也同時係大陸來港教授,講師為孩子選校的首選之一.
4. 好的交流團只給品學兼優去,其他同學只可返大陸.
5. 有國教內容,課本唔關事都會帶過下,教教下正方型都提下天安門.
6. 高小通識有一個老師會討論下六四,雨革,未必班班有.
7. 樂團,課外活動要求家長配合,可能練到晚上也請配合.

以上內容包括各持分者: 校長演說,老師訪談,家長, 一至六年級學生幾個及學校書本展示.

利申: 無為孩子報,以前或之後也不會.

hongk 發表於 16-10-7 11:16
Interesting... 大陆人没有什么不好的。就如大家如今讲香港人,已经不仅仅如之前一样,是褒义词了。随着时 ...
"曲士不可以語道"呀! 我勸你還是別浪費時間和這些人爭論了. 你和那些思想狹隘的人說大道理, 是沒用的.

hongk  Bingo!  發表於 16-10-7 16:53

hongk 發表於 16-10-7 11:19
是啊,如今10月1日国庆长假期,不见了当年的人头攒动,大家一定开心了吧?哭得应该是那些要关门的商贩吧, ...

個人確是希望香港少點旅客的...

近年香港改變太多, 熟悉的商店或生活方式霎時不見了...

老實說, 本地人在社區找間吃雲吞面的也不容易...

自由行的模式, 旅客都走到了平民社區去購物, 並不是常見那種旅遊區與社區分離的格局..

所以難怪本地人覺得煩擾, 如果是旅業者當然"吃得咸魚低得渴"

本地人近年的反彈, 有不少部份是"梁書記" 盲向傾斜國內政策做成的...

算是連累了在港生活的國內精英了.

retriever 發表於 16-10-7 11:53
個人確是希望香港少點旅客的...

讚同.
主要是影響了大部份人的生活.

以前賺自由行錢的都是暴利, 快錢, 没技術的,
倚賴這些只會令香港越往下滑....

來港時間淺的, 只向錢看的, 是不會理解的.

同時, 盲目去反一類人也是不對, 依行為去反對才是.

有學識, 有禮貌, 有文化, 懂融入社會, 懂尊重本地文化的人, 不管什麼國籍, 我們香港人都歡迎!

Marv 發表於 16-10-7 12:08
讚同.
主要是影響了大部份人的生活.

所以我都係針對那些沒供獻來香港攞教育資源兼在禮堂高談闊論的雙非家長,有人對號入座我也沒辦法

選學校有好多方面0既考慮...普通話只是其中一樣(亦係最討厭, 但冇法子)

如果有更好的選擇, 我一定不會揀英普學校,

只係現在好多學校走錯路, 選了英普教學.

我們家長只能在一箱爛蘋果之中挑一個冇咁爛0既.....

更現實0既情況係...我哋好被動.....係學校揀我哋0既成份多, 而唔係我哋揀學校.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

你地再嘈,版主要閉帖㗎喇!對大家都無好處,無家長再願意花時間打幾隻字出來分享,是你地想要的結果嗎?

hongk 發表於 16-10-7 12:18
非也。等真正地看到香港出生率下降,老年人比率急速上升的时候,再开始考虑接受移民,[看现在香港人的口碑 ...
港英年代的政府決策的確是一流.
現在的香港政府是九流!

有新民是好,
但全世界各國接受移民, 都希望新移民能融入社會, 尊重當地文化的, 有貢獻的.
而不是反過來要當地人接受移民的文化.

去了美國, 你就是美國人, 去了加拿大, 你就是加拿大人,
到了香港, 你就是香港人,

就係咁簡單!

看看好的國家及城市, 是人往外走的? 還是別人都希望/爭著移民過去的?....就會懂那些是好地方.

hongk 發表於 16-10-7 12:18
非也。等真正地看到香港出生率下降,老年人比率急速上升的时候,再开始考虑接受移民,[看现在香港人的口碑 ...

"補充人口" 論在國內討論香港時為一般老百姓朗朗上口的理據.... 就如預設答案填上答題部一樣...

無他, 多得曾特首之前在訪問半說笑式點題過唄...

但如果真是如你所說, 經專家研究過的政策, 就不會是全無限制, 亦完全毫全配套, 譬如: 教育, 醫療, 房屋, 青少年服務, 社福支援....

說到底, 到現在港政對那些幾年突然增加的出生人口, 配套的安排仍然毫無痕跡...

想不明白為何可以相信是"經專家研究過" 的政策...

hongk  政策执行偏执,和研究学者无关。我只能说政府无能。比如旅游业,本来很好的政策,很多国家都限制流量,以保   發表於 16-10-7 16:56

welcome 發表於 16-10-7 12:34
你地再嘈,版主要閉帖㗎喇!對大家都無好處,無家長再願意花時間打幾隻字出來分享,是你地想要的結果嗎? ...
11 號開始有二輪面試, 到時又熱鬧....

二輪啦,,,,我終於開始緊張.......因為要考埋我.....

老婆完全交哂波俾我......

其實有d大陸人真係唔扺幫的!扺鬧! 但都有好多有質素的大陸人(其實大家好多親友都應該有大陸人的)
亦有一D港人太偏激了!

不如大家講番2nd in 啦!

babysoon 發表於 16-10-7 12:57
其實有d大陸人真係唔扺幫的!扺鬧! 但都有好多有質素的大陸人(其實大家好多親友都應該有大陸人的)
亦有一 ...
諗起都頭痛......
要刨學校網頁, BBK爬文, 老作一啲標準答案....

重要記到滾瓜爛熟......

重點係我揹哂飛,,,,,,,衰咗有排受......

引用:路過搭下嘴.1.+依間連小息都唔準講粵語的,

原帖由 Hillkymama 於 16-10-07 發表
路過搭下嘴.

1. 依間連小息都唔準講粵語的,有啲高年班會私下講.

小息絕對可以講粵語,學生自由時間所以可以自由選擇語言,不過學校有獎勵計劃,用鼓勵方式(非禁制方式)令學生自己主動想講英普,但你講粵語係無問題。甚至有一科係用粵語教。

有大陸家長,但我只識一個,相比部分香港人家長,呢位大陸家長更有禮....

好的交流團只給品學兼優去,其他同學只可返大陸 ?
唔清楚好的交流團點定義,但我想講朋友高小,佢小朋友都有去外地交流(非大陸),而大陸團得1-2個。
其實我覺得學校比好多機會學生,就連開放日都唔會淨係比品學兼優既學生出黎表演。

Hillkymama  哈! 咁一定係小一至小三,三個唔同學生分開呃我話唔比講. 前年校長同我講好似國際學校咁只用英,普時,我又聽   發表於 16-10-7 13:46

babysoon 發表於 16-10-7 11:15
請問2nd in 見家長,只有媽媽出席有無影響架?爸爸已經請咗好多假,唔想再請了
...
我都係一個人湊囝囝去IN, 唔會有問題.

反而唔好諗一個家長去有冇影響,

諗住有影響0既話....就會變成真係有影響了...

回覆:jeffreyswd 的帖子

jeffreyswd 發表於 16-10-7 13:22
小息絕對可以講粵語,學生自由時間所以可以自由選擇語言,不過學校有獎勵計劃,用鼓勵方式(非禁制方式)令 ...

係, 我去參觀時,,,,見啲學生基本都係用廣東話交談....

正!

(我都有好多有水準, 有禮貌, 有文化0既內地朋友)
‹ 上一主題|下一主題