用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! ...
樓主: hay03
go

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下! [複製鏈接]

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

簽名被屏蔽

Re: 06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!

簽名被屏蔽

candy_kent,

睇幼稚園天書就話呢間學校被教署的視學報告評為優質學校, 朋友個姪仔喺度讀, 評語亦唔錯, 但有關升小一前途就要再八下先可報料啦!  anyway, 我都有報呢間幼稚園, 已開始接受報名。

好架 !
我有同事個女讀都唔錯, 個女好乖, 呢間學校作風較為嚴同傳統, 視學報告亦評得好好, 曾得傑出學校獎 !
http://www.lkpfkg.edu.hk/all.php

candy_kent 寫道:
想問下呂郭碧鳳好唔好架 ?  請大家報下料啦........thanks !

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

如果我無攪錯, 大坑真光係一班收5個男仔
上下午4班, 即係共20個
男仔都可以直升小學架, 不過中學就無份喇

Charlotte_mom,

咁真光 D 英文程度係唔係好淺架?

醒目開學勳章 王國長老

哎, 你問得咁直接, 我都答得直接d喇....係
k2完晒, 都只係寫過26個字母(有d學生都識唔晒), 其他都只係唱下兒歌唸下詩(念口黃唔駛識果隻), 而家k3, 終於有i am a girl喇
所以雖然佢其他方面真係好好, 我都會同佢轉小學lor
hay03 寫道:

咁真光 D 英文程度係唔係好淺架?

謝謝妳!

希望妳唔會怪我問得咁直呀!   

醒目開學勳章 王國長老

唔介意, 知己知彼, 百戰百勝嘛
我都係有果句講果句姐
(題外話:哎, 好多人話真光好, 問我做咩唔直升, 我都唔知係我太過份驚青:其實真相係中小學真係好掂, 定係我唸野有問題喇, 總之而家咁, 我真係好擔心lor)

我有個朋友

peggyhoho:
你可唔可以明天面試完畢, 話比我知係點架, 我個仔下星期四面試呀! thx
Jessica

醒目開學勳章

蕭夫人信箱 寫道:
我識得有d mami真係同個小朋友報成10間kinders架, 問你驚5驚  

我依家有d緊張, 因為燒買下個月要interview, 5g間野點攪 ...

蕭夫人:
我都諗住報5間度,當做後備嘛!

我都好緊張喇,好鬼快就到喇!聽聞Cannan問既野好鬼深喎,我驚彤彤到時唔識答啊!唉,佢仲係一舊飯咁!

各位,唔好意思,我都想知多d關於st.stephen girl收生既情況, 係咪真係要睇下家長個background架?你地有冇朋友個仔女真係讀緊架?
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

我個囡都係細囡, 打算報寶血, 仲有無邊間係適合較活躍的小朋友?

醒目開學勳章 王國長老

ingerha
有關ssg既小學討論, 一定要睇:
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=420142&forum=7&start=15&26

cyrus, 你仔仔是細仔?我仔仔有31個月,咩都識講,重會駁咀.但見到怕生人就唔出聲,我驚佢到時問咩都唔出聲就慘啦!
Cyrus 寫道:
peggyhoho, 我聽日都去救恩交form,唔知interview難唔難呢?我個仔得21個月大,仲講緊BB話,我都唔知佢點考試!

jessica,
ok,有問題
jessicayin 寫道:
peggyhoho:
你可唔可以明天面試完畢, 話比我知係點架, 我個仔下星期四面試呀! thx
Jessica

Dear jessicayin, peggyhoho & Cyrus:

救恩面試過程如下:

1. 大堂報到
2. 填寫二頁問卷, 如想讀上午或下午班, 分享教育心到得 - open question, 最好準備定答案
3. 時候到, 全部家長與孩子一起去二樓
4. 成班家長與小朋友入一個課室, 約2至3個小朋友一張檯,
5. 觀看介紹學校的短片
6..老師會行埋黎個別咁問小朋友問題, 問下佢檯面玩既玩具係乜呀, 乜顏色咁, 傾下計, 媽咪可以坐係隔離一直倍住 (只可以一個家長). 10 分鐘左右
7.最後就會一齊參觀學校幼稚園部同其他 設施

希望大家順順利利.
Good luck to you all!
AHKC
‹ 上一主題|下一主題