用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果係Band 2頭,可以在九龍城區有什麼選擇,請指教 ...
樓主: Cheungaoi
go

如果係Band 2頭,可以在九龍城區有什麼選擇,請指教   [複製鏈接]

soscho 發表於 19-2-19 15:07
我只係舉例, 比如, 真的是比如, 書院坊間評為B1, 教育局有邊度可以睇到佢真係B1? 相反, 另一校被坊 ...
中學本身並沒有官方既banding, 中學之後係入大學, 咁, 你只可以睇各校既成績, 嚟衡量佢既表現, 你覺得適合, 就OK了。過去幾年學童少, 有B1校input到B2生, 但output仍然係穩企B1既成績, 咁, 你話output重唔重要? 香港資助院校入學率得15-18%, 點樣去評一間學校既成績, 家長自己好清楚。各中學有自己既特色, 我哋唔會盲目叫B2/B3既同學去考B1既中學, 最緊要啱自己就得。

soscho 發表於 19-2-19 15:07
我只係舉例, 比如, 真的是比如, 書院坊間評為B1, 教育局有邊度可以睇到佢真係B1? 相反, 另一校被坊 ...
睇到嗎, little_yolky 講解得好詳細了

soscho 發表於 19-2-19 15:10
但學校外套係咪夠暖?
我個次去聽迦密, 校長話唔俾帶電話添.
d女去到中學, 有咁少就著得咁少
你阻佢唔到, 亦勸佢唔到,
因為要有型, 棉褸都唔想著

little_yolky 發表於 19-2-19 15:18
中學本身並沒有官方既banding, 中學之後係入大學, 咁, 你只可以睇各校既成績, 嚟衡量佢既表現, 你覺得適合, ...
依個正正係我大女, 當年係b2生input b1校直中,
佢係第一屆dse 7萬几日校生中, 佢最后攞到個學位, 嬴在終點綫

TwinWong 發表於 19-2-19 15:28
d女去到中學, 有咁少就著得咁少
你阻佢唔到, 亦勸佢唔到,
因為要有型, 棉褸都唔想著
係街見到D少女著得咁少, 我就著到隻糭, 真係見到都凍, 唉, 病左咪自己辛苦

TwinWong 發表於 19-2-19 15:32
依個正正係我大女, 當年係b2生input b1校直中,
佢係第一屆dse 7萬几日校生中, 佢最后攞到個學位, 嬴在終點 ...
希望我女女都可以笑到最後。 不過, 佢近排青春期, 我好心煩。C6多咗好多白頭髮。 你當年點樣捱過的?

soscho 發表於 19-2-19 15:34
係街見到D少女著得咁少, 我就著到隻糭, 真係見到都凍, 唉, 病左咪自己辛苦

只要有夠运動量唔怕冬,
我囡由中二到中五都係長期打波,
真係成個冬天2-3衫就夠, 我以為佢凍,
但佢对手真係暖过我

soscho 發表於 19-2-19 15:34
我反而懷疑係咪我哋老咗, 身體虛咗唔耐寒? 我著住樽領時, 真係見過街度有妹妹仔著吊帶、迷你裙, 我見到佢都凍。 C6話, 你自己虛啫。

little_yolky 發表於 19-2-19 15:12
sort list 咗自己本區手儀既學校出嚟, 然後上網睇下佢哋既校務報告, 睇下佢哋學校公布既DSE成績, 同其他資 ...
但校務報告五花八門, 水份參差, 有D學校講D唔講D, 我唔係高手, 有時真係唔係好識睇

little_yolky 發表於 19-2-19 15:34
希望我女女都可以笑到最後。 不過, 佢近排青春期, 我好心煩。C6多咗好多白頭髮。  你當 ...

佢兩個手抱就跟嫲嫲住, 因為近返學, 佢兩就唔洗咁早起身咁辛苦
我星期一至五收工去探佢地, 傾下計, 初小會睇下功課, 等佢兩上床我至回家,
星期六日, 淨係陪佢地出出入入學野, 补習, 同玩
家姐到小二停补習, 啊妹小三至开始补中文同數, 功課温習就佢地自己搞掂
到細妹升中一我才接回家跟我住, 當然要時間礳合適應生活方式
(我重點係話啊媽係咩都唔識, 佢兩個咪唔會靠我, 等我返去至做功課/温書)

soscho 發表於 19-2-19 15:43
但校務報告五花八門, 水份參差, 有D學校講D唔講D, 我唔係高手, 有時真係唔係好識睇 ...
大家努力。

TwinWong 發表於 19-2-19 15:46
佢兩個手抱就跟嫲嫲住, 因為近返學, 佢兩就唔洗咁早起身咁辛苦
我星期一至五收工去探佢地, 傾下計, 初小會 ...
嫲嫲真係唔話得, 辛苦晒佢。你都好辛苦, 兩頭撲。工人姐姐帶既小朋友就真係差好遠。阿妹依家P4都仲好似個BB咁, 好痴身。

little_yolky 發表於 19-2-19 16:08
嫲嫲真係唔話得, 辛苦晒佢。你都好辛苦, 兩頭撲。工人姐姐帶既小朋友就真係差好遠。阿妹依家P4都仲好似個BB ...

係嫲嫲超級好,

成日同兩個囡落藥, 話媽咪都要早D回家, 所以要快手快腳做晒野去瞓

依到無床比媽咪瞓, 所以咩都唔可以等媽咪返泥至做

TwinWong 發表於 19-2-19 16:16
係嫲嫲超級好, 成日同兩個囡落藥, 話媽咪都要早D回家, 所以要快手快腳做晒野去瞓依到無床比媽咪瞓, 所以咩 ...
你真係好福氣, 真係百世修來同船渡, 千世修來共枕眠, 萬世難修好99。

TwinWong    發表於 19-2-19 17:27

little_yolky 發表於 19-2-18 11:45
B3入聖羅撒我睇佢唔捱得幾耐。
阿女話書院有個女仔17歲仲讀緊F2, 好似話小學repeat咗一年,書院repeat咗兩年,可能就係本身B2 - B3生。其實呢D學生,學校純粹等佢自己轉校。我估唔係净係書院有,好多有直系or一條龍都有呢D學生。

Cheungaoi 發表於 19-2-12 16:36
如果係Band 2頭,可以在九龍城區有什麼選擇,請指教

可考慮文理,已轉九龍城網,我前年去過簡介會,當時他成績屬band2A, 到呈一約band 1c, 呈埋呈二已band 1b, 可能你個到時揾band 1都未定

cf1126 發表於 19-2-23 17:22

文理書院我上網睇重係2A喎

In2c68 發表於 19-2-24 03:34
文理書院我上網睇重係2A喎

Sorry, 那個他是我兒子

cf1126 發表於 19-2-24 08:12
Sorry, 那個他是我兒子

sorry 原來我理解錯左
‹ 上一主題|下一主題