用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔太谷的1C中學
樓主: ada_fung
go

唔太谷的1C中學   [複製鏈接]

協和?

fatman69 發表於 20-10-15 14:16
每年EK都會有好多呢類自願降Brand帖討論,眾多jm都會默默祝福樓主早日降Brand成功,尤以那些放棄神校位,回 ...
降BAND既人又有,死博爛博想升BAND既又有。各人有各人諗法,甲之熊掌乙之砒霜,唔洗太陰謀論去睇既。
頭盔利伸︰兩個仔女都上中學,大既都準備考大學了。純路過見到有D亂UP 24數據先忍唔住手痕留意,平時已好少睇呢版了

IloveJJ 發表於 20-10-15 15:30
唔止B1, B2都係,唔谷邊有好成績?無好成績點keep B1/升B1!?

認同,係得B1英中,多多少少都有"谷"的部份。但,個人認為,當入嚟嘅"材料"係好嘅話,未必需要谷都可以keep得住B1地位。

IloveJJ 發表於 20-10-15 16:50
點謂之「谷」?好多功課?好多quiz?我接受後者
如果兩者都無,有邊間有好成績?我都想知
...

我明白"谷"的定義可從多角度理解,但個人認為"材料"好,無論應付多功課、多小測或多補課都應該應接得來的,才認為這類人縱然去到一所完全唔做嘢的中學,結果好大機會仍然能夠keep得住B1水平呢!

我兒子一向係全級第10~15名,老師話係b1A,但我仔去完長天開放日就好儀,因為多活動,同可行返學,但因為係b1C校,自行好大機會收,我都猶疑緊按仔意願,比佢入長天,keep住做級頭那班,還是搏跨區b1AB好,我仔算乖,亦自律肯温書的

christse1314 發表於 20-10-15 17:12
我兒子一向係全級第10~15名,老師話係b1A,但我仔去完長天開放日就好儀,因為多活動,同可行返學,但因為 ...

子女的意願十分重要,自己喜歡嘅中學對讀書路有著"事半功倍"的效益。不過,若然你不咁心,反而做下功課尋找一些B1a或B1b的中學也是有他喜歡的活動咪可以囉!唔知"旅港"是否他杯茶呢?!因為旅港的運動類也是出名的。

christse1314 發表於 20-10-15 17:12
我兒子一向係全級第10~15名,老師話係b1A,但我仔去完長天開放日就好儀,因為多活動,同可行返學,但因為 ...

如果認為開放日所見所聞,就是日後所得所學,若喜歡便報讀啦!

九華~~~

回覆 YmOra 的帖子

我仔就是讀旅小,自行可以說是9成入, 因為往年頭20名校長都會有推薦信 ,但我仔偏好男校,九華我也愛,但我知道級頭有三名都報九華,就有些猶疑了, 我都好想知道旅港開平有啲乜嘢課外活動可以參加, 我而家等緊旅港開平中學嘅資訊日同個仔去,希望佢都鍾意啦, 咁就可能揀旅港開平中學就算,

IloveJJ 發表於 20-10-15 17:25
去到中學,怎樣謂之keep住B1水平呢?

我估計應該同你定義嘅"...唔止B1, B2都係,唔谷邊有好成績..."裏頭嘅keep住B1水平差不多呢!

christse1314 發表於 20-10-15 17:29

旅港田徑係D1組別~~~

christse1314 發表於 20-10-15 17:29

你囝囝係喜愛"田徑類"嗎?你知啦!"旅港"田徑出名,响學校過條馬路就到嘅"巴富街運動場"係旅港D運動員經常到訪的場地,係有DD佔盡地利。

參考資料:緣路向下行,响右手邊便見到籃球場、足球瑒和巴富街運動場
https://www.google.com.hk/maps/@22.3196308,114.1808589,3a,75y,272.3h,87.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sy1WJSzOzATcebLCGKFkW1A!2e0!7i16384!8i8192?hl=zh-TW

有冇諗過直資SPC?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

另外,如果囝囝不是一定一定要男校不可嗰種人,其實"旅港"應該幾啱佢。而且,個人認為"男女校"有她的好處,嘗試多向孩子推薦,去到真係要選的時候可能會改變諗法。

IloveJJ 發表於 20-10-15 18:01
咁其實有邊間中學係?SPCC, DBS, QC係嗎?

你係咪"lloveJJ"呀?!lloveJJ仍然被受尊重,但這種討論小妹不感興趣,請見諒。

我個仔唔係鍾意田俓㗎,佢鍾意打籃球, 同埋佢鍾意長天係因為佢鍾意多課外活動同學會, 佢見到介紹有潛水班同航拍學會,同埋鍾意 STEM,我仔電腦叻,亦一心讀理科
‹ 上一主題|下一主題