用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入>> [複製鏈接]

Re: 05-06年升讀小三的家長(妳

raccoon_dog

我囝囝又冇話煲粥喎, 同同學仔之間都係問功課先會傾, 傾完就收線架喇

咁我自己都會覺得女仔係易教 d, 男仔多數活躍一 d, 我都怕我頂唔住          !  我女需然都係口多多, 做野唔專心, 小脾氣都會有, 但都唔會太駁咀!  不過同輩既影響真係好重要, 阿女讀緊教會學校, conduct 都睇得緊, 也有上主日學, 希望佢可以好好咁成長啦          !

raccoon_dog,

問功課既電話就冇問題, 因為通常都唔會傾太耐; 但若打黎講東講西, 無無謂咁又長氣, 我都會催收線嫁          .

必必,

我有 2 件呀, 一個好字啦.
我同亞仔講升小三比 $2/日做零用
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

阿女間學校有小賣部, 仲有好多零食賣, 有時見同學仔有錢, 佢無, 好似唔係好好. 所以計劃俾些少零用錢佢, 佢聽我提過下, 已經成日問我係唔係俾錢佢. 話想儲錢買文具, 玩具呀!

siulisa,

一個月5元, 會唔會太少?

jazzmama,

我都有一個好字, 不過我係大女, 細仔. 阿囝學校有沒有小賣部? 2元1日都有10元一個星期, 我俾20元一個星期, 會唔會多了些?

Hello hhma,

好耐冇 chat, 仲記唔記得我          ?

係呢, 點解妳會想比仔仔學奧數同 cambridge?  我自己只係諗, 若學習開始出現問題, 而我又幫唔到佢既時候, 就會直接找補習          .

必必 寫道:
siulisa,

一個月5元, 會唔會太少?

必必
我個仔對 $ 無反應, 無要求
因我從來唔比佢隨便買野.
同佢講有 $2, 佢都唔知多定少
祇係諗住比佢自己試下管理 $
睇下佢會唔會亂用.
我同佢講明, 要用先話比我知嫁.
又叫佢自己儲起去留來俸獻用

$20 其實無話多唔多,
小食部 d 野唔會太貴
如果小朋友想買貴 d,
叫佢自己計數儲起用啦
唔使日日都用到盡哂麻

我係咪好孤寒呢
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

醒目開學勳章

我每日給仔$2,一個星期$10.
他學校沒有食物部
所有野都係我買(小息食物,放學茶點,文具)
如果在學校唔見左野,就要用零用錢買番
MELODY

一個月5元零用錢,
代遇都唔好差啦!好過我,我的就不會俾啦!
他們又沒有什麼機會用錢,但去街時都有俾錢他們付款,或者俾錢他們自選零食,當然要找返錢給我.
但測驗,考試100分都有俾錢或到玩具鋪自選玩具,(少一分都冇!)
而且他們的獎學金(比賽,學業獎等)又收唔少,每人一户口儲起,都不用我俾零用錢啦!

raccoon_dog,

嘩! 你的小朋友們有獎學金, 學業獎, 好利害.

你們的學校真係好, 無小食部, 唔駛小朋友受引誘. 我個女無自制能力, 試過祖母俾20玩佢返學校, 佢可以買晒20元, 一個仙都無剩.  所以想訓練下佢, 等佢儲下錢, 唔好大駛.

Mimi_Ma
習作我鐘意買樂思, 尤其係英文.

raccoon_dog
我之前都有叫仔唔好用電話傾甘多其他野.  side晒d時間.

Zoey
點會唔記得你呀....嘿嘿嘿
我想佢讀奧數同 cambridge, 其實係因為我覺得佢地唔同補習.  d 課程都好似同佢地讀開個d唔同, 尤其奧數, 我都唔係甘識教, 所以想佢學lor.  

hhma:
HaHaHa...........原來你响呢度!
奧數????你快d去睇吓我同wwyee嘅對話啦!
我仔四年級開始分班啦!所以今年係緊張年呀!

必必、Zoey:
Hi!    

raccoon_dog
你囡囡學校咁好!我都係得書卷炸

hhma
我唔會比佢學住我怕餘下的半條人命都無埋呀!
你話呀仔常識最低分?你有無同仔仔貼題呀?唔係咁多真係好易唔記得,下之我地貼下題啦!
中文都係呀仔弱項,但我上次大考同佢睇吓幾本習作d題形,係真係睇無咩點做,佢又好似ok,追返十幾分,都算係咁,英文都仲未有作文,但有d 工作紙好似概覽圖咁,寫好句子就成了篇短文,好似係咁上下。

looby
哎呀, 衰鬼比你捉到我tim    
好, 我e+就去睇下先.....
甘你即係會唔會去讀o者...   

wwyee
我見有時d 作業有d題目好似係奧數(即推理)甘既型式.  如果係呢d, 我唔係甘識教呀.  普遍就反而ok lor.  所以我再比佢去學呀...
題外話...見到你個靚女, 真係好想鍚佢一啖既o者...
looby就唔岩啦, 比個背脊人睇就重....  :-x

HELLO, 現在才發現這個TOPIC. 大家可以交流一下同齡的小朋友的行為,真是太好了!

TOUCHWOOD,暫時都仲可以用大聲夾惡來克制她. 但她時常衰態度不好和無禮貌. 總是改不好. 不知是否跟她太自我的性格有關,這樣很影響她的人際關係. 明明很想同人玩, 但是總不能打入人們的圈子, 還要假裝不在乎的樣子

功課方面,其它都OK,最差又是中文. 只有學校給她的功課她才做的甘心,做我給的作業,她便很不服氣似. 話點解要俾咁多野佢做WOR, 我唯有用好堅定的口吻話個個同學仔都要做的. 好彩有表姐做辦.

我買了中,英和數各一本給她做.為怕她又瓜瓜嘈,所以諗左個幾得意的方法做叫佢做, 想唔到佢又受WOR, 現在都很樂意去做. 還一樣一樣咁數給我聽做了什麼.

方法是把叫幫三本作業改個名, 以下是她根據自己的喜好和意思改的:

頭盤:
1)學校給她的兩本作業分別叫餐湯和主菜 - 因為一定要吃的

甜品 (她最愛吃)
2) 數學叫雪糕 - 因為佢最愛數學科, 又最愛吃雪糕
3) 英文叫者里 - 因為她第二愛英文科, 第二愛吃者里
4) 中文叫做布DIN - 因為做到人都DIN WOR

現在問她做完習作未時,會問: 今日食左甜品未呀? 她便會很樂意地數給我聽今天吃了什麼,什麼, 又因為太飽,所以無吃什麼等.... 可以很輕鬆和有趣地問答一些很沉悶和傷感情的功課. 我覺得很好用, 不過唔知你地會不會覺得我們很幼稚哩

looby,

Hi HI           !  我記得妳仔仔好鐘意睇書, 最近追梗乜野書呀          !

Eva,

妳囡囡係未叫 CC   (記性越黎越差 tim        )?  我囡囡其實都唔係幾識同人玩, 同人溝通, 傻傻下又想話事, 所以比人排擠都成日有, 不過或者黎 d 都係佢地成長既一部份, 係不斷碰釘子中學習, 所以我諗我地都只可以從旁引導, take it easy 先得           !  

見妳地咁有心機, 搵 exercises 比小朋友做, 我都好慚愧        , 冇買比阿女做          .

Zoey,

我買了作文起步好幫手(新雅文化), 學林快速作文法(學林)及趣味小學英作指導(海濱圖書公司), 咁妳有冇買練習比小朋友做?
Zoey 寫道:
fion414,

可唔可以介紹下有乜野作文練習可以比小朋友做呀          ?  

fion414,

沒有呀         , 所以要請教下妳地先得              !

looby,

HI   

我個囡都係今年好緊要, 升小四要分班.

我都係鍾意買"樂思", 上次去書展買仲好平.
‹ 上一主題|下一主題