用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
樓主: Jack1020
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 21-10-7 11:44
舊年最初的時候真係訊息好混亂,消息不透明,假訊息不斷,之後慢慢改善。我都等咗11個月才敢上國內,真係 ...
其實國內火車、地鐵既安檢,一直都係唔准帶含有酒精既野。我見啲國內同事用無酒精既離子搓手液,小量既話部機唔響就可以過。

王家爸爸 發表於 21-10-7 11:54
其實國內火車、地鐵既安檢,一直都係唔准帶含有酒精既野。我見啲國內同事用無酒精既離子搓手液,小量既話部 ...

我知道,但小量的搓手液在疫情下應該可以,或者豁免。坐飛機都可以帶一定液體跟身上機。

我上次嘈完,最近幾次都冇事,我同時不將搓手液放在背包出面,眼不見為乾淨!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-7 08:52
你入境試吓咪知囉,14+7係普通常識。

英國回香港因為高風險地區及有大量變異,所以21天,如果澳洲及加拿 ...

呢位家長係親身經歷呀。
我現在正在珠海14+7隔離,這14天內,計埋香港出境做的一次自費檢驗,其7次了,我回去家居的小區亦沒有本地個案,住宅內亦沒有人居住才讓我回去家居隔多7天。
中間所要申請的程序亦好繁複,申請家居隔,資料錯二次巳不批。
英國要入中國境不是只帶回鄉卡就可入,首先有綠碼,再雙檢(pcr+igm)英國收你400幾鎊了,還有天價的機票,落機隔完再回自己省隔(還是不回去好了)
續....

manman333 發表於 21-10-7 12:36
呢位家長係親身經歷呀。
我現在正在珠海14+7隔離,這14天內,計埋香港出境做的一次自費檢驗,其7次了,我 ...

至於英國讀書應該留在英國直至畢業,這話不適用於這幾兩年了,有些只是初中生,又未夠年齡打針,父母也不能飛英,疫情又反覆,真係好理解急切回港的心(雖然我兒子滯留了成個暑假直至開學)但我兒子比較大也沒太思鄉,還好。

manman333 發表於 21-10-7 12:40
至於英國讀書應該留在英國直至畢業,這話不適用於這幾兩年了,有些只是初中生,又未夠年齡打針,父母也不 ...

我讲读大学,不要太在意。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

呢位家長係親身經歷呀。
我現在正在珠海14+7隔離,這14天內,計埋香港出境做的一次自費檢驗,其7次了,我 ...

其實我比你還多一次PCR,因為有菲傭同住未入境做多一次添,我既然要上去公幹,就跟當地遊戲規則,對不對?

申請居家隔離要有條件,例如高齡,孕婦,長期病患,有兒童細於11歲等等,如果不符,申請幾多次冇關係。

如果由英國經國內返香港,我冇一句話困難及容易,真係各取所需,特別情況之下,又要平,又要簡單方便,應該不會吧!這是個人選擇!

呢位家長係親身經歷呀。

想請教珠海隔離的酒店質量如何?我去年問兩個朋友都勸我由深圳灣入國內。

manman333 發表於 21-10-7 12:40
至於英國讀書應該留在英國直至畢業,這話不適用於這幾兩年了,有些只是初中生,又未夠年齡打針,父母也不 ...

我仔仔都係去年7月2號機返唔到。我只有暑假去英國見佢。 剛剛隔離完。 我情願大人辛苦啲 好過小朋友飛來飛去。  21日隔離真係幾辛苦。 依家就係政府唔知點解釋12-17歲1定2針。 真係好煩惱

就算真係一針唔比入,早啲講都好。

王家爸爸 發表於 21-10-4 20:16
最唔明係香港點解仲係強制戴口罩,而唔跟大陸。

如果香港跟大陸行健康碼,自然就好多嘢都可以放鬆啦!

幸福花海 發表於 21-9-26 22:43
係啦,如果驚留學生長假期多人回來染疫,可分批自費包機,回來在險疫中心隔離,唔係唔比人返就算數,搞到學 ...

咪多謝嗰班不知就裡、動不動就亂吠怪罪留學生播毒嘅香港人囉!當然我地政府都唔係好架喇

Band5 發表於 21-10-8 01:33
如果香港跟大陸行健康碼,自然就好多嘢都可以放鬆啦!
同健康碼無太大既關係。

20020116 發表於 21-10-8 06:29
咪多謝嗰班不知就裡、動不動就亂吠怪罪留學生播毒嘅香港人囉!當然我地政府都唔係好架喇
...

完全認同

我想問一下,香港政府現在是否不接受任何沒有打齊針的人入境?無論你從哪個國家來?

LiHing 發表於 21-10-8 13:45
我想問一下,香港政府現在是否不接受任何沒有打齊針的人入境?無論你從哪個國家來?

可以,冇打齊針Group B區回港要隔離21日。

Chole 發表於 21-10-8 15:01
可以,冇打齊針Group B區回港要隔離21日。

明白

有無人收到政府或衛生署回覆?

我曾打過衛生署 佢哋話會電話回覆學生在英國打一針是否可回港 但一直尚未覆

GUI_GUI_NG 發表於 21-10-9 12:29
有無人收到政府或衛生署回覆?

我曾打過衛生署 佢哋話會電話回覆學生在英國打一針是否可回港 但一直尚未覆 ...
已回复,不能

(emoji)oh 我仔一樣暑假時未能回港 剛剛在英國打了第一針 打算聖誕可以早點回來見面

ANChan59 發表於 21-10-7 15:05
想請教珠海隔離的酒店質量如何?我去年問兩個朋友都勸我由深圳灣入國內。
...

我那間酒店不錯呀,第一間派了去藝展,在香洲市區,房間大,有三百幾呎,沒地毯,可開少少窗,可美團外賣,床鋪乾淨和好舒服。 跟住澳門爆發,藝展房間比較多,被政府徵用為密切隔離酒店,在第六日被調去寰庭,房間細啲但亦好乾淨,在市區可美團。
現在集隔完了,巳回朋友家做+7家居隔,我同行沒小孩長者,只和朋友一起來,申請隔的住宅是空置沒人住,就合乎申請家居隔的申請了。
去珠海隔,在等酒店時人員只會問去唔去貴價的曼哈頓,不去的話就要聽當日安排了。
‹ 上一主題|下一主題