用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

YuYuMother 發表於 22-10-4 14:15
唔好意思,但我想講俾我都會反面。而且讀書係佢讀,最多俾意見話佢知點改,冇理由成篇幫佢改頭換 ...

很同意,真係要學下放手了

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 22-10-4 02:17
明白,謝謝!
請問多声,自修AL的同学是DSE中學幫學生出AL的predicted grade嗎?然後幫該學生在UCAS系统中 ...
我無咁仔細問
我所知嘅自修學生,係早幾年讀培僑嘅,當時培僑未有AL課程,佢得到校方幫助,應該係老師幫手出predicted grades,但點入,真係唔清楚
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

twobirds 發表於 22-10-4 14:27
很可惜,呢位同學係咪應該經non jupas 報大學啊⋯⋯!但係,我曾聽教育顧問講過,如果DSE學生,自修IAL用I ...

係,有d可惜,佢地會再報出年 (2023) 嘅UCAS

我真係唔知,因為身邊聽到嘅都係跳級自修IAL 嘅case,報nonjupus, 無考DSE
恐龍家

twhkleung 發表於 22-10-4 14:41
其实最好就係考到uoft st George 的cs, 但唔知係咪covid引致grade inflation,個分好高, min 今年收到G12 6 ...

純我自己英文閱讀理解, 英國 UCL admission requirement AAA = OSSD 每一科要90%或以上,唔係 overall average 90%。

因為之前我理解錯以為UCL OSSD 係要 6科 average 90%,但上兩星期孩子Geography 成績出咗88%,我再睇清楚UCL 大學網站資料時才醒覺。依家 UCAS 删咗 UCL, 改為 LSE (呢間 OSSD average 5科 93% 我即管博其他科拉上補下)

纯搭嘴無做呢一科資料搜集, Computer Science (CS)唔係 Waterloo 好過 UofT嗎?

Computer Science的話,加拿大的家人都會投Waterloo一票。

twobirds 發表於 22-10-4 14:27
很可惜,呢位同學係咪應該經non jupas 報大學啊⋯⋯!但係,我曾聽教育顧問講過,如果DSE學生,自修IAL用I ...

我孩子今年考DSE 但同時亦會用 OSSD Examination 去報香港嘅大學。

我與孩子一齊昨晚科大 Non Jupus create account 及輸入緊資料報名。我見科大 Non Jupus 網上報名嘅 Exam Results / Forthcoming Examination 嗰版面,我孩子選咗 Canada 嘅 Exam 並輸入咗6科 Grade 12 科目名,而呢嗰版面仲有 British Pattern 及其他國家 Exam 可以選的。所以,如學生用IGCSE/IAS/IAL exam 成績以 Non Jupus 報名,  呢個版面可以輸入之前考獲到嘅科目成績,之後係另一版面 Upload Documents 上载所有自修考獲嘅 IGCSE/IAS/IAL成绩,根本可以唔需要輸入 DSE 成績(我孩子唔會輸入及唔會 upload 文件提供 DSE predicted grade)

所以,教育顧問(Agent)講野,我真喺會多方面 fact check 及求證,唔會信晒Agent 嘅嘢,唔明點解佢會講用 Non Jupus 報名香港嘅大學仍要睇DSE

PS: 幾個月後我再 update 大家香港嘅大學 Non Jupus Conditional Offer 有無 DSE 要求

小時了了 發表於 22-10-4 16:05
我孩子今年考DSE 但同時亦會用 OSSD Examination 去報香港嘅大學。

我與孩子一齊昨晚科大 Non Jupus crea ...

好利害呀,好多資料。
考DSE又用加拿大學歷去報大學,同時間進行,好勁。你們的準備好充足。

twhkleung 發表於 22-10-4 11:49
好煩,唔知点做好,刚刚問完呀囝加拿大間中學,佢地話比唔到predicted grades,唔通我自己幫呀囝填predicte ...

唔好意思,我又英文閱讀理解如下:

樓上#84網友提供 UCAS 官方 predicted grade資料顯示及教路,https://www.ucas.com/advisers/managing-applications/our-adviser-portal/references-and-predicted-grades,其實 UCAS 系统你可以OSSD Grade 12 嗰 6 科全部選 pending 無 predicted grade 都得的,agent 可以係 Buzzword嗰度做。

如果自己申請及輸入6科亦可以選 pending 的

twhkleung 發表於 22-10-4 11:49
好煩,唔知点做好,刚刚問完呀囝加拿大間中學,佢地話比唔到predicted grades,唔通我自己幫呀囝填predicte ...

不如你搵加拿大的ucas registered centre問下應該點做, 我理解ucas centre一般係唔收錢的

https://www.studyin-uk.ca/uk-study-info/ucas/

小時了了 發表於 22-10-4 16:05

我與孩子一齊昨晚科大 Non Jupus crea ...

唔該晒小時了了,多謝你咁仔細描述成個過程。我哋暫時未有報Non Jupas or Jupas經驗,係咪因為填資料時要填埋所讀中學?見到係本地DSE課程中學,冇開IAL課程,便要求睇埋DSE成績呢?咁其實填資料時要唔要填所讀中學及級別呢?

twobirds 發表於 22-10-4 20:14
唔該晒小時了了,多謝你咁仔細描述成個過程。我哋暫時未有報Non Jupas or Jupas經驗,係咪因為填資料時要 ...

其實,如果有時間而又想了解更深入透徹啲,可以 rehearsal 實習 create account (有email 就可以開 account) 入去大學 Non Jupus online 報名 system 裡面睇吓要輸入啲咩野資料
科大
https://w5.ab.ust.hk/cgi-bin/std_nem_cgi.sh/WService=broker_3u_p/prg/ug_func_2f.r?f_func_hdr=ug_ap_func_hdr&f_func_page=ug_ap_creatacct&f_func_cde=AA01

PolyU
https://www38.polyu.edu.hk/eAdmission/login.do

科大要求讀過所有中學都要填

PolyU 上星期孩子已報名,只填 OSSD,完全無需要亦無要求輸入香港讀嘅中學

twobirds    發表於 22-10-5 12:27

回覆樓主:

Deleted

章太郎 發表於 22-10-4 17:31
不如你搵加拿大的ucas registered centre問下應該點做, 我理解ucas centre一般係唔收錢的

https://www.st ...

搵到間响toronto,留左message, 希望佢快d覆我啦

小時了了 發表於 22-10-4 15:10
純我自己英文閱讀理解, 英國 UCL admission requirement AAA = OSSD 每一科要90%或以上,唔係 overall av ...
明白. Thanks!

Radiomama 發表於 22-10-4 15:27
Computer Science的話,加拿大的家人都會投Waterloo一票。
係呀, Waterloo其实幾好嫁, 不过同UofT各有唔同目标.
- Waterloo的CS Co-op Program基本上係度身訂做d同學一畢業就ready 上班, 課程內容好實用性,加上五年課程,有二年時間向IT公司實習, 一畢業巳可claim 自己有两年工作經驗, 再加上大學保正幫你搵公司按排你做兩年, 非常安心.缺点係Waterloo係以d學生出來工作為優先, 科研為次, 所以如果想繼續讀上去, 就可能UofT好啦!  
1. Canada 政府基本上每年> 50% research funding都係比在UofT 同UBC, 其它唔係冇, 但係幾十間爭剩下果不到 50%的fundings,咁想做好d都难, 巧婦難為無米吹... (Waterloo CS dept 4000 undergraduate, 得400 postgraduate)
2. 如果係研究形大學, undergraduate final year 的科好多都係自己dept的最近的研究成果, 好多時會同master學生一同上同一個module, 學果d野會非常update.

所以, 如果學生一心畢业后便出來做野, waterloo會好好多, 但如果霖住讀上去, 以研究工作為事业,咁UofT會好好多, 靜係睇下UofT個類似Co-Op program (佢叫PEY), 係自己信去搵公司收. 就知UofT幾唔重事工作經 验啦.
但UofT講明, 佢係有百分百funding, 如果佢收你讀PhD, 一定唔洗錢. (在undergraduate時已認識d Professor, 或表现好的以比d  Professor收晒, 一定易过向外面申請入來, 再者, UofT個Engineering Sci undergraduate degree, 历年都有好多比MIT收左讀PhD.

係两条唔同指路.

Btw, McGill 就介乎UofT同Waterloo之間
- 出來做野: Waterloo > McGill >= UofT
- 做研究: UofT > McGill >= Waterloo

bbwym    發表於 23-5-8 17:46

twhkleung 發表於 22-10-5 06:30
係呀, Waterloo其实幾好嫁, 不过同UofT各有唔同目标.
- Waterloo的CS Co-op Program基本上係度身訂做d同學 ...

Eng Sci Co-op 的工資最高有 CAD 124k

myjasmine 發表於 22-10-4 23:09
同大家一樣,我女兒都係今年報UCAS.  
見大家講起Non-Jupas,我發現今年HKU Non-Jupas由五個choice變咗三個 ...
Yes, I think so. My son also said that but didn't mention on HKU website.

快刀斬亂麻,今早攞到續期護照,刚刚孩子再三check 清楚 UCAS 資料並親手按 submit 完成報名 UCAS 程序,依家進入下一階段:等 Conditional Offer (如有的話)

祝大家申請順利,大家入到想入的大學

joeyxlma    發表於 22-11-27 14:53
小曳人    發表於 22-10-10 13:20
小豬脾    發表於 22-10-8 22:18
twhkleung    發表於 22-10-8 14:35

小時了了 發表於 22-10-8 14:28
快刀斬亂麻,今早攞到續期護照,刚刚孩子再三check 清楚 UCAS 資料並親手按 submit 完成報名 UCAS 程序,依 ...

我孩子寫PS接近2個月,執完再執又再執再返執,剛剛ok,佢準備明天提交。

祝順利,個個順利。

回覆 twobirds 的帖子

係科大剛睇到這條 link Guide to HKUST Online Application   https://join.hkust.edu.hk/oas/de_guide.pdf,你可以click 入去睇 2023-24 Non JUPAS Online 報名申請嘅每一版面要求填寫學生資料,咁你可以比較清楚了解科大Non JUPAS 報名需要資料。

twobirds    發表於 22-10-13 09:24
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊