用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍鄭榮之中學
樓主: 靚媽1208
go

大圍鄭榮之中學   [複製鏈接]

DD仔 發表於 23-1-9 22:53
「林大輝2022年33222升至22%」係乜嘢概念?仍是B3?

假如近年成績屬進步中
代表以往多年3322為個位數(B3)
能否位列B2還看今後成績如何

林大輝2022年文憑試成績
-----------------------------------------------------
年份 中文3+ | 英文3+ | 3322
-----------------------------------------------------
2022 37.2% | 39.3% | 22%
2021 16.8% | 29.4% | 9.2%
2020 [?]
2019 +2.8pp | [?] | +4.3pp
2018 +10% | +10.5% | [?]

https://www.ltfc.edu.hk/Website/index.php/about-ltfc/school-plans-reports

https://www.ltfc.edu.hk/Website/index.php/2-uncategorised

DD仔 發表於 23-1-9 13:57
林大輝依家咁勁㗎咩?我仲以為佢仲係校風唔多好嘅B3運動學校。
相對而言,德信應該反而係四正d嘅B2C英中? ...

德信連續三年五科2+低於六成
對比日校考生五科2+約77%
超過四成考生屬日校最後23%(B3B/C)
B3水平畢業生應佔半數以上

德信2022年文憑試成績
年份 五科2+ (人數)
2022 57.4% (66/115)
2021 57.9% (70/121)
2020 56.5% (74/131)
2019 67.4% (93/138)
2018 79.7% (98/123)
2017 69.7% (85/122)
2016 73.9% (85/115)
2015 74.7% (71/95)
2014 75.0% (75/100)
2013 73.4% (102/139)
2012 69.0% (89/129)

https://www.tsss.edu.hk/aboutus/Annual%20School%20Report%202021-22.pdf

Poyau 發表於 23-1-10 15:24
德信連續三年五科2+低於六成
對比日校考生五科2+約77%
超過四成考生屬日校最後23%(B3B/C)

德信2019年後公佈既DSE同JUPAS資料越嚟越少

以前係呢版都有D嘢見到, 但2022年就乜都無:
https://www.tsss.edu.hk/highlights/

再睇番佢2022年份校務報告, P.23話有20人以上會讀應用學習, 証明起碼有1/5學生能力係較弱

再睇番入Local degree, 得番~10%

過往都有30人以上, 2019年已跌到得番26人 (~20%), 如以2022年10%計, 即係得番11人.......

似乎水平近3年已跌到B3水平了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-11 10:17

但校風係咪還可以?

DD仔 發表於 23-1-11 11:23
但校風係咪還可以?

開♥角落

Poyau 發表於 23-1-11 12:12
開♥角落

開❤角落,何止校內盡情玩樂,踏出校門無止境角度。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

但校風係咪還可以?
無乜去過呢間學校, 唔清楚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但校風係咪還可以?
非常好,學生熱衷武術!

mrs.so 發表於 23-1-9 07:47
認同,有機會執雞不過非英中或微調,最大可能係黃翎/楊葛/覺光,最怕連黃畋都派唔入,入尾幾間[名校] ...

假如派入中一擬開三班中學想轉校非易

2023/24學年
沙田區中一擬開三班中學
明愛馬鞍山
潮州會館
樂道
朱敬文
台山商會
曾壁山
東華馮黃鳳翎
邱金元
董之英^

^ 據CHSC 2022/23學年中一兩班

hkpapa852 發表於 23-1-11 10:17

band 3男校其實市場好窄,近年已經有多間男校轉做男女校,例如伍華、余振強、張震興等

Fanny_ma 發表於 23-1-11 20:20
非常好,學生熱衷武術!

我記得好些年前德信仲係一間易入又ok嘅B2英文男校,即是話依家已經變成為另一間武館?可惜…..

Poyau 發表於 23-1-11 21:49
假如派入中一擬開三班中學想轉校非易

2023/24學年

大家心水清既經歷過就會明叩門多麼艱難

公佈自行選校學額已經見到9間沙田區開3班, 還要初步估算欠150個學額,同上年情況相若,上年部份英中還借位予他區,上年家長們唔聽勸,心態以為必入,最後結果非如願,四處叩門,無一間成功。

mrs.so 發表於 23-1-12 07:14
大家心水清既經歷過就會明叩門多麼艱難  

公佈自行選校學額已經見到9間沙田 ...

我都有同沙田區朋友傾,大家都話如果係B3成績,自行同埋甲一乙一都唔好太大想頭,入到一間校風好d嘅B3A已經好好了。沙田B1學校多,但同時武館亦特別多….

DD仔 發表於 23-1-11 22:53
我記得好些年前德信仲係一間易入又ok嘅B2英文男校,即是話依家已經變成為另一間武館?可惜…..
...
係囉, 以前唔係武館, 係間校風唔錯既band 2 直資男校。現在係街見到依間學校既同學, 唔覺得行為差 (可能冇遇到), 反而潮州、曾璧山、董之英真係見唔少

沙田band 3尾打交情況其實唔多,潮州武館嗰啲已經係十多年前嘅情況,同東涌天水圍唔一樣,沙田係收SEN多,學習能力弱,學生人數又少,好容易控制到秩序
明愛馬鞍山唔錯,有宿舍,而家唔多中學有

DD仔 發表於 23-1-12 08:41
我都有同沙田區朋友傾,大家都話如果係B3成績,自行同埋甲一乙一都唔好太大想頭,入到一間校風好d嘅B3A已 ...

沙田區學校多,武館相對多,現在已經改變,只係過去形象深入人心,要時間清洗。

juneforgbb 發表於 23-1-12 08:50
係囉, 以前唔係武館, 係間校風唔錯既band 2 直資男校。現在係街見到依間學校既同學, 唔覺得行為差 (可能冇 ...

呢3間勁名校中名校,以前林大輝、陳楷、邱中加入戰團多麼壯觀。

回覆樓主:

沙田人口開始老化,band 3尾中一收26人已經可以開兩班,佢哋根本唔夠人習武

mrs.so 發表於 23-1-12 09:18
呢3間勁名校中名校,以前林大輝、陳楷、邱中加入戰團多麼壯觀。
馬鞍山呢幾間真系久聞大名。請問馮堯敬相對鄰近的幾間武館系咪會好滴?

hundred100 發表於 23-1-12 10:04
馬鞍山呢幾間真系久聞大名。請問馮堯敬相對鄰近的幾間武館系咪會好滴?

馮堯敬出名八仙嶺山火燒死老師,啲人唔記得其他嘢
同西灣河中國婦女會同一個辦學團體,成績係天與地嘅分別
‹ 上一主題|下一主題