用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DBS vs SPC
樓主: 一一媽814
go

SPCC vs DBS vs SPC   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-5-15 11:23

所以,對於考入/自行既學生,我會揀最高banding而考 ...
再细想, 你的覺度也有導理(如只睇最终成績的某一两項指標). 但其它因素, 可各自再個別考慮.

例如, 名/神校收了, e.g., SPCC, 但估計,或長期中下游, 如到其他1a,可能卻是上游. 再差d, 萬一真係下下游, 官津1a, 3322基本上長期穩定的高, 但直(唔計神直), 強如港同, 这两年才過90%, 其它更是~80%, 70%几都有.

例子二, 我係從呀仔一句除意話中令唔到. 佢响HK時,每年都代表学校出賽, 有次佢話,每次都會碰到果幾間名/神校, (幾年下來), 有d同學仔, 都熟口熟面... 即果幾間名/神校, 其实可能只係最top果幾個同學先有得出去玩(出賽), 而埋d學校都係5班以上, 唔好話下游, 中游什致上游都未必有得出去玩.

twhkleung 發表於 24-5-20 01:08
再细想, 你的覺度也有導理(如只睇最终成績的某一两項指標). 但其它因素, 可各自再個別考慮.

例如, 名/神 ...

多謝你咁認真睇我既回應,你考緊我閱讀理解,我要來回睇我講咗乜嘢?
我想回應,其實人不是數學,不會話入神校墊底,就去1A官津中上遊⋯
一個人讀書成績,要睇好多野:個人鬥心、個人實力。
舉例:有人在津小前列入了卂名直但融入不到,習慣不了不是尖子,而最終轉校到地區名校,結果又再次成為尖子。
另外一個例子:津小尖子入了名校,看到自己的差距(通常是英文),發奮圖強力追差異,最終在中學再次成為尖子(之前有個喇沙學生分享過)。
還有更多:津小尖子入了入了名校而發現了天外有天,接受了自己的平庸,然後積極發展自己的強項(音樂、其他擅長),建立自信,成績不是尖子,但在名直下,一般要入三大也不難,而他在名直既培訓(自信、見識、英語),我相信出來社會會大有用處。
現在兒子的男直(樓主其中一間考慮),成績前列的,是外校生,但不是什麼三私一直,而是津小生。也聽過醫科師兄分享,中一只是一百名外。

所以,我覺得選咩學校,真是要睇自己孩子既特質。

twhkleung    發表於 24-5-21 00:43

例如, 名/神 ...

我估,多元培訓,並不是以可以代表學校出賽為衡量目標,當然係強校係可以出賽既激烈情況係比較強烈,機會亦較細~

視乎家長和學生既個人目標和追求了,我自少經常提自己果位,學嘢係自己既,冇太大付出,何不樣樣試下,學咗可以放入袋,冇需要都可以唔拎出黎,边個知你識既?一旦有用,就係你既傍身技倆,就明白學過既好處。多元,我估就係咁既意思~

佢升中學,我都係咁游說佢,你留原校必定可以正選出賽,面對既係較弱對手。你轉校,我可以近乎肯定,你必為後備既後備,冇機會出賽,但能參與港式大賽,和當中既觀察和培訓,亦對個人視野和體驗有得著。結果,佢接受後者,亦曾經明知結果,亦好努力參與。到今天,我估,佢都算係文武兼備,只係唔叻啫~

其後,佢去玩某項活動,才發覺隊中不少同學都係如是,本身都有一定實力去轉項,並非文弱書生,亦係原主項係實力頗強,佢地留原校必定有份出賽既一份子~

所以,我估,不少人視多元培訓,並非以可以代表學校為終極目標。學到既係自己,用唔用係睇自己,並非為招呼他人為出發點~

twhkleung    發表於 24-5-21 00:43

例如, 名/神 ...

咁你仔咪一樣係每年都係佢代表學校出賽 咁有咩分別

都要你仔一樣係每次去先遇到相同人

呢個 case 只證明係咪名校都相同處理手法

twhkleung    發表於 24-5-21 00:46

Vana 發表於 24-5-20 17:08
咁你仔咪一樣係每年都係佢代表學校出賽  咁有咩分別

都要你仔一樣係每次去先遇到相同人
因為入左間二 线细校先有份,如果係入左,e.g., SPCC, 肯定冇佢份.

一一媽814 發表於 24-5-12 06:53
虛心求教
仔仔高小成績ok,愛奧數及比賽有好成績,音樂體育就無特異功能。
想問 SPCC vs DBS vs SPC 在各方 ...
唔好入SPCC

mcl233 發表於 24-5-20 14:15

我估,多元培訓,並不是以可以代表學校出賽為衡量目標,當然 ...

非常認同,我也是這樣跟孩子這樣解釋,多元智能不表示每個都頂尖,只需要個別特優,其他中間或者中上已經不得了,只要較差的或者弱項不是致命的弱點,我個人認為已經很不錯,跟多元智能接軌。

擴闊或者嘗試著其他興趣,就是一個不以成績量化的指標。很多時出到社會做事,冇人關心你的成績,反而其他的興趣或者非學術的成就反而是亮點及話題。

不知道你是否同意,兒子的心理學家(指導我們多元智能栽培)用橡膠圈做比喻,多元智能正常是一個圓圈,拔尖的時候圓的頂部向上,其他跟不上就會將圓圈變成拉直了的橢圓形。Centre of mass可能有變化,因為多了時間在拔尖,補底欠缺之下,其他智能可以倒退,更加參差。加上Diminishing return,強項去到其一水平,提升個人整體水平有限,最有效可能應該改為補底其他弱項。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

twhkleung 發表於 24-5-21 00:46
因為入左間二 线细校先有份,如果係入左,e.g., SPCC, 肯定冇佢份.

好奇一問,你孩子在這些比賽中,與那些來自名校的,有水平差異嗎?
這些是個人還是團體比賽呢?
如果是團體的話,在組成團體方面,實力與那些名校又有差異嗎?

retriever 發表於 24-5-21 14:05
唔好入SPCC

就這樣拋下一句,沒有任何延伸嗎?

ANChan59 發表於 24-5-21 14:45
非常認同,我也是這樣跟孩子這樣解釋,多元智能不表示每個都頂尖,只需要個別特優,其他中間或者中上已經 ...

我唔考慮呢啲咁高深既說法/論說既人~

我只係覺得對自己果位,可能存在有暗藏既得著,係能力負擔許可下,就做啦,當然一直觀察佢可能既能力和行為和意願,先科水比佢去嘗試,回報?可能total loss ~

都係一個睇法,識左唔會完全消失,用唔用就係睇佢自己日後既想法和際遇~

一一媽814 發表於 24-5-12 06:53
虛心求教
仔仔高小成績ok,愛奧數及比賽有好成績,音樂體育就無特異功能。
想問 SPCC vs DBS vs SPC 在各方 ...

暫不知道你仔仔的奧數程度去度邊,如果係參加普通出面奧數比賽,而且取的吾係特別奬項,而仔仔又希望在中學階段有份代表學校參加比賽,SPCC 似乎不太適合,因為根據我小朋友口中形容,代表SPCC 出賽嘅同學仔,佢係用數學神童去形容,真係好勁,其實班中都有好多同學的數學都好叻,而且在小學階段有玩奧數,但上到SPCC, 就真係比下去了

中學有代表性的奧數比賽,已不分年級,出賽的又只有4-6個,所以SPCC 及DBS, 不是頂級高手,很難有機會代表出賽

看看樓主囝囝對奧數有幾熱愛,能力在哪一個水平,想參與或想攀登頂峰,再選合適學校

liverpool2023 發表於 24-5-21 15:48
好奇一問,你孩子在這些比賽中,與那些來自名校的,有水平差異嗎?
這些是個人還是團體比賽呢?
如果是團 ...

如我有時間, 我通常都会去睇下埋d學介的STEM比 賽, 咁多次所見, 全都是team的.有 冇個人的? 有都唔定, 但我估机会低, 因為一個STEM project, involve好多野, 由一开始定個project theme, 到决定用乜hardware同software, 到做個Prototype 出泥, 到最后prepare個presentation同demo. 一個中學生, 就算叻到乜都識, 都應就唔夠時間,更唔好講年年參加.

致於水平, 因為我只有去d final, 所以各team 的present都 OOkk. 不過我估.
1. 如前述, 我估赢輸同學校的STEM老師的关係大於team學生, 因為stem project唔似Math 或phy, 有syllabus,天書, exercise可操.
2. 各team present得算ok, 相信係有script
3. 但之后我去同d同學仔傾偈, 就發現差別很大, e.g., 問点解用埋粒sensor而唔用果款sensor, 又或 者問用埋款sensor有乜pros and cons之類, 基本上係答晤到, 所以我相信同學仔只係聽老師指示砌出泥.
4. 印像中, SPCS同DGS, 我問既問题, 相對答得正確多d.

所以, 我相信你問"有水平差異嗎?",答案我覺得睇間校用幾多資源响faciliates同認真去請(简)d勁的STEM老師, 而唔係叫d phy chem或math老師去外面上個course后就去教STEM或ICT.

HK STEM同外面差異非常大, 约10年前, 去cambridge玩, 顺便走入佢CS dept (Cam U)參觀, 我通常喜欢睇人地d notice board, e.g., 睇下d professor 有乜seminars 比d 同學和係乜题目, 我記得果次見到個short course比中學生, 其中一個requirements係考做lab, 每個申請人要响n小時內(唔記得左幾內), (1) 用lab提供的hardware 砌部PC出來, (2) 再install 好個Linux, (3) 再config一個service, e.g., firewall, website, mail server, etc.

对一個IT人來講, 唔难, 对一個大學生來都OK, 但到位中學生來講真係一 d都唔易, 更唔好講原來埋個只係申請一個短期 課程的requirements而已, 我真係唔知HK有冇中學生搞得掂.

twhkleung 發表於 24-5-23 11:51
如我有時間, 我通常都会去睇下埋d學介的STEM比 賽, 咁多次所見, 全都是team的.有 冇個人的? 有都唔定, 但 ...

你說一個project輸贏是看學校的老師
又說與參賽的同學傾談後,會看到不同學校的差異

那麼,如果真的想發展的話,不論是否能代表學校出賽,能在這些些氛圍(強勁老師/同學)下學習,應該是很好的提升吧?

這也是我選學校的原則,我兒不是在三私一直那些名小學讀書,他很容易就成為前列者,但我覺得這種感覺並不是最重要,我希望他能透過與優秀的人互動,而開拓眼界、提升自己。我相信這才是他將來要面對的世界!

twhkleung    發表於 24-5-23 23:33

Cmon 發表於 24-5-21 21:28
中學有代表性的奧數比賽,已不分年級,出賽的又只有4-6個,所以SPCC 及DBS, 不是頂級高手,很難有機會代表 ...

呢個問題,和多元嘅討論,我再諗左一陣。

我諗我仔對數學嘅熱愛就無容置疑嘅,能力上我覺得佢係得嘅。不過,我係無idea 名校嘅勁人嘅數學天才係去到咩水平,就係因為我唔知,所以我都唔肯定如果仔有幸入到佢會係同人哋睇齊定係會被比下去。我只係有少少concern,萬一係比左下去,佢會唔會削弱左自信心呢,或者比起在其他學校有份出賽反而少左擴闊眼界嘅機會呢?咁究竟係有得出賽擴闊眼界好啲,定係平日能夠與好勁嘅老師同學一起學習一起進步會好啲呢?所以,問題唔係想唔想登頂(因為我只覺得呢樣嘢係as a result)而係個學習過程。

我都同意多元嘅討論觀點嘅,佢其他方面有啲其實都好有sense 但佢亦有弱項。除奧數外,我哋都有培養佢音樂棋藝嘅,只不過無要求佢係好top;亦有補佢較弱。

cclemon2009 發表於 24-5-21 16:31
暫不知道你仔仔的奧數程度去度邊,如果係參加普通出面奧數比賽,而且取的吾係特別奬項,而仔仔又希望在中 ...

可唔可以講多少少點勁法?謝謝

retriever 發表於 24-5-21 14:05
唔好入SPCC

點解

一一媽814 發表於 24-5-25 06:50

我諗我仔對數學嘅熱愛就無容置疑嘅,能力上我覺得佢係得嘅。不 ...

同勁人一齊學習會鞭策自己,會知自己幾咁渺小,數比賽好閒啫,隨時自己報各大數杯,若果各種數杯仍然未能獲得名次,咪當玩吓囉。

關於數競,我小朋友自細個對數學都有小小興趣,但是我沒有特登推比賽,學校俾機會就參加(小學中學都有代表學校比賽,成績不算好叻),學校俾訓練也參加,不過不會出去搵老師教授比賽的技巧。我希望她有時間循序漸進地學習數學中的基礎科目:線性代數,幾何,微積分,數論和概率。 將來好多理工科專業都會用到這些最基礎的理論,基礎最難最悶也最花時間,如果有興趣我希望她可以繼續堅持學下去

一一媽814 發表於 24-5-25 06:50

我諗我仔對數學嘅熱愛就無容置疑嘅,能力上我覺得佢係得嘅。不 ...

呢樣係睇性格!

我仔在入面,就真是越戰越勇,各科都是,佢鐘意同級頭既人一齊,佢會去不斷提升、挑戰,有自己做、有請教同學。我覺得係比佢在小學稱覇有提升。呢種提升唔止係強項,佢既弱項-英文亦提升咗好多。

不過,我仔係自小有鬥心既人,總是鐘意挑戰上去,小時候因為要贏我而玩足三小時UNO。

我諗,你應該好清楚自己兒子既性格,究竟係越戰越勇?還是會縮?

有人考到QC但選擇去SPC,你亦可以考慮參考呢個方法。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊