用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3

哎...都唔知d校工去左邊, 個小朋友自己係班房外哭咁耐都冇人理, 最慘就係d老師竟然唔知少左個小朋友   

總知今年好多事都不可理喻, 一定要反映一下, 如果唔係番風落雨,冬天十二三度點戶外食茶點呀?

Babyruby,
你今年邊班,yoyo今年高望,茶點享課室食,我覺得係門口食茶點無甚麼學到,同新教學法應該無關,點解學校要甘做?

我問過烔因佢都話有喺外面食茶點, 但就冇話要坐地圍圈, 都係坐櫈同有枱, 我覺得既然大家都認為唔妥, 應該send email比校長反映吓我哋意見!

風琴:

d校工要做part-time 老師呀 我問我小朋友你在外面食茶點, 有無老師睇住你地, 佢話每次都係d嬸嬸睇住佢地

Hi,
我係今年k1家長,睇到你地講既情況有點擔心 :-|-->我囝囝末識表達上堂程序及做過什麽   ...

我都同意wyl 所講,可嘗試send email比校長反映意見;我之前有問題,直接send email比校長,佢都好快好詳細回覆我

除此之外,有意見的話,家教會幫到我們嗎

另外,學校有無安排比家長觀課   

All mama,

今天聽到d家長講, 話佢小朋友那班個老師, 可能要帶另外一組的小朋友, 所以另一組就在操場玩, 但玩的時間係由10:05~11:00am 足足玩左一個鐘, 咁究竟佢地還有幾多時間學其它野呢   

HI : balltsang

學校有安排家長觀課的, 但要抽籤, 去年於4-5月觀課(忘記了日期), 名額是去年每級(幼, 低, 高,) 5位, 有2天進行!

但不要期望可以參觀自己小朋友那班, 因為他們說會影響小朋友的!
其實係一家四口子

係播,呢個問題我無諗過添
simsim 寫道:
總知今年好多事都不可理喻, 一定要反映一下, 如果唔係番風落雨,冬天十二三度點戶外食茶點呀?

咁yoyo 個班房好過ruby過,yoyo係116室,ruby係116a,我睇過yoyo個班房係大d架,因為全方位,下午會係個度上課,而ruby個課室,咩都無,琴都無架 咁我問老師佢地咪無唱遊0羅,佢話播cd咋,仲話如果要琴,會去yoyo班share過琴用播 :cry: ,不過simsim你唔駛播心,yoyo今年個班主任ok架, 起碼都會比小朋友係課室內吃茶點 :cry:
simsim 寫道:
Babyruby,
你今年邊班,yoyo今年高望,茶點享課室食,我覺得係門口食茶點無甚麼學到,同新教學法應該無關,點解學校要甘做?

yy13 ,

咁你又唔駛擔心,因為k1&k2我想應無影響,係今年唔知why k3既模式轉左即  
yy13 寫道:
見到大家咁講, 我有d擔心添 :cry:

我同balltsange一樣都係今年k1家長同埋我個仔都係未識表達上堂學過mug. but up till this moment, 我覺得學校好似都無講過上堂模式係點樣, 攪到我每日都唔知阿仔究竟點樣上堂

我個仔今年讀低班, 昨日睇完d家長咁講, 返到屋企問吓個仔上課程況.  佢話食茶點分2批, 1批在課室, 1批在課室外, 坐著吃. 上課時就全部小朋友坐在課室地上聽課, 沒有用地蓆.
寫字時就坐住寫, 你寫完就出返課室, 輪流寫....聽完佢咁講, 我真係火都嚟   有無攪錯, 連d咁基本(木台)椅都無??我地可以點做好呀??????

崇真現在好似一間[走鬼] 學校咁
我現在反而更擔心冬天時, 食茶點時還加料, 食西北風呀!

各位, 想問問佢地咁, 可否到教育署投訴?

醒目開學勳章

Babyruby > 尋日睇完, 今日番學求其問左1個老師(因為佢比較空閒) 老帥話, 係今年轉左小小模式, 會係走廊張台到食下茶點/畫下畫, k1-k3 都會係咁 只不過有某些班未開始, 兼會陸續實行 當我問到走火通道問題時, 老師都戚然

老師冇直接答我, 重話, 如果我地有問題/意見可向班主任反映, 再係班級會議到討論.
(稍後有機會問下班主任先)

亞豬,
向教育署投訴咪仲費時失事, 佢哋要查一大輪之後先開始做嘢架! 如果要快的話, 我建議不如大家一齊聯署封email俾校長, 要求佢改善同正視呢d問題好過啦! 我覺得學校都很願意同家長溝通, 與其我哋喺呢度講, 不如同校長講仲有建設性, right!

不如大家列出一些points係需要學校作出回應同改善先啦!
1. 食茶點要在課室外食
2. 校工唔夠人手
3. 冇枱櫈坐, 要坐地上

Anything else???

嘜完來咁嚴重呀,k1同k2 都係咁,我真係無想過,咁k1咁細真係唔係咁好咁
得意媽 寫道:
Babyruby > 尋日睇完, 今日番學求其問左1個老師(因為佢比較空閒) 老帥話, 係今年轉左小小模式, 會係走廊張台到食下茶點/畫下畫, k1-k3 都會係咁 只不過有某些班未開始, 兼會陸續實行 當我問到走火通道問題時, 老師都戚然

老師冇直接答我, 重話, 如果我地有問題/意見可向班主任反映, 再係班級會議到討論.
(稍後有機會問下班主任先)

係0羅,k1都係咁,真係有d唔係咁好,一定要反映
yy13 寫道:
得意媽

下, 唔係化 k1-k3都係咁 好, 陣間湊仔放學問下老師先 :tongue:

wyl>>我讚成你咁做, 希望有個合理答覆, 我女係幼班, 咁老c 話佢地上堂係坐墊呀, 你地以前係咪咁呀??? 我覺得校工真係唔夠人手, 因為好多細仔仲未曉去廁所搞到日日都濕褲歸家, 好彩我女曉自己著同除咋.   

咁駛5駛我地pm 我地細路個名同班別比你e比校長呀???
wyl 寫道:
亞豬,
向教育署投訴咪仲費時失事, 佢哋要查一大輪之後先開始做嘢架! 如果要快的話, 我建議不如大家一齊聯署封email俾校長, 要求佢改善同正視呢d問題好過啦! 我覺得學校都很願意同家長溝通, 與其我哋喺呢度講, 不如同校長講仲有建設性, right!

2. 校工唔夠人手

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

首先你哋有幾多人贊成聯署先? 定係想各自向校長/班主任反映? 仲有除咗我列出嗰3點外, 仲有冇其它補充呢?

Jennie,
據我所知, 以前當佢哋要一齊聽故事或者上課時(因老師係用大書), 很多時都會坐在地蓆上圍住老師聽佢講嘢, 到要做功課/美勞/食茶點時就會坐回自己位上, 我覺得這個安排沒問題, 但今年唔知係咪都係咁?

Jennie 寫道:
wyl>>我讚成你咁做, 希望有個合理答覆, 我女係幼班, 咁老c 話佢地上堂係坐墊呀, 你地以前係咪咁呀??? 我覺得校工真係唔夠人手, 因為好多細仔仲未曉去廁所搞到日日都濕褲歸家, 好彩我女曉自己著同除咋.   

咁駛5駛我地pm 我地細路個名同班別比你e比校長呀???
[quote]
wyl 寫道:
亞豬,

2. 校工唔夠人手

[/quote]

wyl,
我贊成聯署向校長反映

我今早湊返學,等入學校時都聽到有家長控訴空外茶點一事;上到課室走廊外真係每班門外一張長枱,闊度約佔走廊一半,講真,真係好左地方,小朋友撞到枱角都唔好哪

仲有,幼班班房內得2張長枱,24個小朋友逼埋一齊,頭2日陪課時,眼見根本唔夠空間

點攪?!!!!
‹ 上一主題|下一主題