用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05 劍鳴 K1 同學仔.
樓主: ianmami
go

05 劍鳴 K1 同學仔. [複製鏈接]

Re: 05 劍鳴 K1 同學仔.

多謝你地!
今日一早入到Disneyland,實在又大風大雨,d職員話好多室外遊戲都唔開,可以比我地退票。我地決定退票,下次先再去。 :cry:

Carson_mum,
希望Carson快d好返哂,爽爽都係有d咳。

Yinyin,
Wish your daughter a Happy Birthday!

Tanny, Carson_mum,
我都想知你地會邊日返義工?

carson_mum, tiffany 我填左個5 weeks 都ok...

carson_mum, 我fly 左係站tim, 嘉諾撒好多你個區的人liki ka 我表姨生佢今年想入去... 佢mami 同佢報... 我睇下佢入左之後點才lum... 因我liki 佢同聖若mon

carson_mum, tiffany, danielboy, tanny

真係好多謝你地的祝福, 好感動     

我沒有入場, 只是住了hk disneyland hotel 一晚, 間酒店又真係好靚,去左食了自助晚餐及早餐,同mickey, minnie, pluto, donald, dasiy, goofy, clip and dale 影晒相, 都影左3筒菲林 , 因佢地會走來同你影相, 同埋去左hollywood hotel 影相.
在酒店買左d 好鐘意的又意想不到的禮物.
住左酒店shuttle bus 遊覽幾圈又落車去左disney 門口影相.
原來亞女好失望.
話說, 我個女在酒店d shop同好多小朋友傾計, 我都冇埋佢, 點知爸爸last call要走, 我走去見到佢同一個小朋友傾計, 佢問人地有冇去disneyland 人地話有,佢同人地講我來了disney hotel 2日都冇入場, 我好不開心.

後來佢又同我講佢同一個小朋友傾計, 講小朋友話明天同學校請了假去disneyland, 我問佢, 你想請假嗎, 佢話唔想.

disneyland hotel 可以加hk$45 切蛋糕,有cake , 有公仔送汽球比你同你唱歌影相, 亞女話佢決定來disneyland hotel 開生日會    , 爸爸同佢講你要請晒你d 朋友同學, 好貴呀, 不過我老公是同room service 預定生日蛋糕, 要hk$160 重佢要搞好耐才可以把蛋糕sent 來餐廳比我地切重冇"公仔送汽球比你同你唱歌影相", 要叫左好耐才有2個staff過來同我地唱生日歌, d service 真係唔店.

今早回公司有同事同我講, 原來這2天如果有入場可以是免費送回一張票比你玩, 是真的嗎, tiffany 你有去嗎???

tanny & tiffany>> 我都係填左5個 weeks 都ok, 到時見

Carson 這個weekend都發燒, 食退燒藥都退唔到, 昨晚仲燒到39C..   , 好在39C之後出咗一身汗就慢慢退咗燒, 由半夜到依家都無咗燒... 唔該唔好再燒la....    

講樣瘀事比大家知.. 我今朝打電話返KM同Carson請病假   校務處話"唔洗請病假啦, 今日停課"  

Yinyin>> 同女女講等disney開多D機動遊戲先入去玩啦!!

yinyin,
我入到門口,撓讓左一輪,退左票啦,太大雨。

Carson_mum & Tanny,
好啦,咁我都填5個星期都ok啦

carson_mum, carson醫生點講. 仲有一般typhoon no.3 唔洗返學ka...

yinyin, 唔該你的報導, 我target 在10 月尾左右去... book左hotel... 你女女真係好想去玩同佢講遲d 再去law...

hi all, 我會5個weeks 都attend... 我地要10月8日再上phonics 同 唱歌班啦..

Carson_mum,
醫生話點解Carson會發燒?Wish Carson a rapid recovery.

Tiffany, Tanny>> 醫生話Carson係病毒感染至喉嚨及鼻莫發炎..所以發燒. 其實Carson讀N班時都試過一樣的病, 上次燒咗4日請咗一個星期假, 今次好彩無上次咁嚴重!!
希望各小朋友唔好再成日病啦!!

Tanny>> 其實我鐘意嘉諾撒的原因係因為我自己由幼稚園至畢業都係讀嘉諾撒教會的學校..所以即使我對嘉諾撒小學認識不深; 它亦是我的2nd choice.  

carson_mum 成個星期都唔好, 你要考慮轉一下醫生.
我個兒科都幾好, 不過醫生好串, 好惡, 冇愛心,但有醫德, 佢開d 藥通常吃1次即2天便好, 紅鋤區--dr, nip 23658133

八一下你小學讀邊區, 我個女都係嘉諾撤教會學校, 校風真係幾好.

tanny 你可以第1天住hotel, swimming, playgroup, dinner buffet, and then 第2天去disney.
不過佢地吃buffet 不是你訂了幾點便有table, 可以說是先到先有, 因此你去要如果冇table, 你可以說要2人table, 叫佢有才轉比你, d 卡通人物是會每一個都去你個位同你影相, 因此不必心急.
hollywood hotel 有快餐, 有魚蛋, 杯noodle, 局飯, 炒noodle, 燒賣 ~~~

Yinyin, thanks for your info.  但我巳試過好多兒科醫生.上次Carson病時巳看過趙x成&霍x中(我相信這2個也是不錯的兒科)但都唔好, 最後Carson姑媽介紹咗另一個兒科, 佢D藥全部係原裝靚藥, 一D都唔"散", 不過超貴; $1200一次..
今次Carson睇咗一次私家後都唔好, 嬲嬲地帶佢去睇政府門診; 都OK wo... 但星期六果朝係我迫Carson老豆6:30去排隊.    佢最初都話我發tin睇乜鬼門診; 但Carson吃完藥有好轉佢就再無ee哦哦..

話說我3歲時去考過你女女間學校(那時仲有幼稚園), 但佢唔收我 , 所以再去考九龍城果間, 咁就讀到畢業!  無可否認, 嘉諾撤教會學校的校風真的不錯

dr. nip 開果d 都是靚藥, 也不"散"的, 成個紅鋤區都算貴
不過都係hk$310.

carson_mum, 無獨有偶我都有去考過個間學校wow... 同你個情況一樣...    

yinyin, 因我依家仲lum 緊會用34區  定係用48 因48 個net ma ma 地... 定係要move 呢. 都好煩 仲有想問下你油天係唔係海泓道個間好d 呢有物大 分別

tannytam 寫道:
carson_mum, 無獨有偶我都有去考過個間學校wow... 同你個情況一樣...    

你會唔會係坐我隔離果個呀?? 因我記得考試果日我同隔離果個小朋友玩到老師叫我哋都唔知... 佢都唔方會收啦      

其實如果男仔做細仔不大好, 我train個女都真係好辛苦, 因此repeat k2 最好.

tanny

48區---李少強, 聖安當
34區-馬頭涌新舊校, 宣小, 千喜馮基, 獻主會小學
因34,35,36合併了

油天--我鐘意舊校, 因小一用普通話教, 不過31區今年比人殺了很多校, 變成重災區.

嘉諾撤小學, 校舍新, 校風好, 要去"倪" 都有位, 都有機會的.

不過有中學果d 學校, 又不用煩多次
carson_mum
你有宗教分, 當然要博喇沙, 我地果年出生都係低, 有機

yinyin, 喇沙如果我住何文田你估有無機. 我無宗教分wow.. 我有lum 過比ian 係p1 才repeat o甘好似去倪 容易d..

你冇宗教分round 1 一定冇機會, 有 冇想過在你仔仔4yrs前你還有機會同佢領洗, 不過你要在這1-2個月內決定.

何文田round 2 去抽喇沙, 即時跨區, 只有10-11個位, 真係都幾難, 不如搬屋機會更大.

p1無端端去repeat 好似不大好, 冇物用

其實好多小一都係在教緊km k2 果d 野.

yinyin, 如果係o甘搬屋機會更大可以lum 下move, 如領洗後係唔係同搬屋個5分一樣ka... 可以pm 個電話no. 傾下嗎

yinyin, 我都係打算博喇沙; 我表姐個仔同Carson一樣的分數, 前2年第1round巳入到喇沙; 不過佢無讀   因我們不打算比Carson在HK讀中學; 所以有冇中學對我不是太大影响. 最重要係想比Carson打好個底.

我係打算round 1 博唔到喇沙; 在round 2 選嘉諾撒. Or 會比Carson讀國際 (我就唔太想; 但Carson老豆的首選就係讀國際) 報小一時; 一定又有排煩

<<其實好多小一都係在教緊km k2 果d 野>> --> 咁KM D野真係幾深wo. 前兩日Carson老豆先同佢個friend講 "如我一早知KM d野咁深就唔會比Carson入, 我以為返去玩下玩下咋. 不過好在Carson暫時都好enojy"  :tongue:

Tanny, 你哋兩公婆係咪教徒? 如不是; 你便要去上慕導班. 如你在Ian 4歲前領洗便可和你一起領洗!

依我所知; 搬屋只對round 2 有幫助; 不用跨區! yinyin, am i right??

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=417878&forum=7&21

你有冇看過以上這個topic
我認為呢好多父母為子女無限付出, 只要不是違法
人地這樣做都只不過是按遊戲規則做一d 野.
你估果d 學校唔知你是借地址嗎??
你認為d 學校見到張領洗紙會真係去lam 咁多野??
問題只是你自已是否可以過自已果關, 及如何去面對自已小朋友???
我自已都唔認為這樣做是對的, 不過~~~

我知好近學校間教堂是4yrs 前可以領洗, 不過你真係要下很大的決心, 如果每星期能帶小朋友一同去聽, 其實都幾好.

我先生是天主教徙不過細個時沒有領先, 以前都是帶了亞女去聽了大半年, 但因為有d 更重要的事要做放棄了. 因此我也沒有宗教分.

每次都是帶了一些小食, 圖書, 畫薄比亞女怕佢悶, 但原來佢好鐘意聽, 有時還會去答嘴, 每一次經過教堂佢都好開心話我個church 呀, 講師有時都會在電視上出現, 因佢有教戲劇的, 之後冇再返時, 亞女都成日問, 點解唔返church, 我好掛住麥叔叔, 每日經過都會問我, 之後佢自己成日都看兒童聖經故事書, 也好鐘意叫你同佢一齊去分享, 佢每一次去酒店住第1時間會去找本聖經, 我記得後來佢第1次上台獨唱, 都係唱聖詩.
佢有時會同媽咪你知不知主耶穌手提幾多號原來係~~因父,及子~~~~佢有時又同我講我發惡夢時只要我祈禱就冇事,
如果我不乖天上的小天使便會扣我d 心心, 我便不可以上天堂.

因此看來返了教會對亞女影響都好大.

例如:喇沙有230位
round 1 是計分-大仔+宗教+適齡---115個位
round 2 只是計41區地址---104個位,跨區11個位
明白嗎???

同埋你真係決定不到你搬去邊, k3下學期3月前搬都可以去教育局改地址.

carson_mum

其實km k2 雖然2,4要默書, 不過是不計分的.

只要你不是求分數的人, 讀得普通的學生, 都好容易去適應小學, 因為學校課程編排今小朋友好容易去記去學.
同埋學校安排好多活動,參觀令小朋友親身體驗, 更容易明白學校課程.

真係讀晒km d 書都不必操任何補充.
‹ 上一主題|下一主題