用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK見親都收?
樓主: Wingmum
go

YORK見親都收? [複製鏈接]

Re: YORK見親都收?

del

我今日都帶o左小朋友去in,佢地話兩個星期內有信通知.今日見到校內設施(有車,校內及操場都有滑梯)都 ok,but 唔知學校係因為 for in 新生至 show d 好o野出o黎,定平日學校都會提供d咁o既設施俾小朋友用o既呢?

dhc 寫道:
我今日都帶o左小朋友去in,佢地話兩個星期內有信通知.今日見到校內設施(有車,校內及操場都有滑梯)都 ok,but 唔知學校係因為 for in 新生至 show d 好o野出o黎,定平日學校都會提供d咁o既設施俾小朋友用o既呢?

d設施一向都係放係度架......邊得閒將咁大舊野搬來搬去呀~~~

我仔果時都報左3間,york,迦南同啟思,反而果時最尾先in york喎....迦南同啟思一早就話收我仔,我仲去迦南交埋留位費,我地一心諗住讀york,但york就未有消息,所以就交左迦南既留位費先,york一收我地就會讀york,點知最後york都收左我仔,咁就讀左york啦~~~
咁多間都收我仔,咁d學校係咪全部都唔好呀?????

[quote]
joannespapa 寫道:
因為我和阿仔是天主教徒,所以最初希望讀天主教幼稚園,報了St Teresa和德信,只有德信收下午班,首先我們已不太願意讓阿仔讀下午班,後來聽朋友說德信並不太著重語文方面(英語與普通話老師比例偏低),所以最後沒有選

撇除以上因素,德信也有好的一面,有直升小學,校風良好,學生成積也不錯(我有一個中學同學是德信舊生,會考有8A,HKU first hon!)

我仔今年都係york畢業,叩門入左德信   

由 dhc 於 2005-11-06 01:11:05

我個囝都報左YORK,
放心校內設施是供小朋友玩的,
因我交留名費時(同個囝一齊去)是返學時間,
我個囝要玩老師都給,仲可乘機問老師問題......

Hi Visa & Tungtung B,

竟然比我找到有人同我一樣囝囡讀緊張祝山!我個囝日日都哭著回校,而家幫佢找緊學校轉k1,希望好似visa咁轉去根德園啦, 有無心得可以分亨呢?

我覺得我個仔個班主任就一般,我個仔日日放學都有傷痕,可能比小朋友"正"傷,次次問老師都話唔知,又話放學都無架! 唔同我"鬱"你咩!所以我個仔日日都話唔返學校!問老師又話佢响學校好開心,都唔知點解!?

Hi,

Can someone tell me the school fee of York?
Any misc fee?

Thanks.

Hon 寫道:
Hi,

Can someone tell me the school fee of York?
Any misc fee?

Thanks.

sch fee $2350 x 11 months
mis: $660 / for 6 month
tea: $220 / month

mis是什麼?

mis = miscellaneous

yoko1 寫道:
mis是什麼?

恭喜!我希望Joannes也能升讀天主教小學:  :

toby豆 寫道:
[quote]
joannespapa 寫道:
因為我和阿仔是天主教徒,所以最初希望讀天主教幼稚園,報了St Teresa和德信,只有德信收下午班,首先我們已不太願意讓阿仔讀下午班,後來聽朋友說德信並不太著重語文方面(英語與普通話老師比例偏低),所以最後沒有選

撇除以上因素,德信也有好的一面,有直升小學,校風良好,學生成積也不錯(我有一個中學同學是德信舊生,會考有8A,HKU first hon!)

我仔今年都係york畢業,叩門入左德信   
:  :

我想問吓York大概 in 幾耐嫁?  因我囝囝11/12撞正3個interview

9:30am - St. Catherine
10:30am - York
11:45am - Kentville

我最心儀係York, 但又吾想miss咗根德園, 最衰根德又吾比改時間, 真頭痕!

MIS 是雜費

我囝囝都撞正3個interview on 26/11

Morning - Keen Mind
2:45 pm - York
4:00 pm - 創價

我都想問吓York大概 in 幾耐嫁?

hi, joeyjoeycheng,

York你可以打電話改時間, in

收到York通知收了囝囝入上午班,並須交留位費$660。請問留位費有没有上限?另外請問York上午班上課時間?

$660? Last year 上限只係$550, 乜今年加咁多!!

Hon 寫道:
收到York通知收了囝囝入上午班,並須交留位費$660。請問留位費有没有上限?另外請問York上午班上課時間?

Hon
york am class 的上課時間是上午9:00至下午12:00

係咪啱啱改o左呀     我上個月交留位費都係 $550 咋喎~~

BBSing,
我女女都係11/12 in 左同你一樣的三間學校,
York in 的時間真係好快,
我老公聽個講座聽聽下一半就走左,
因為要趕去 in SC
但你尋日 in 完 SC 去 York 咪好趕囉,
SC 要等好耐喎
‹ 上一主題|下一主題