用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅分享站
樓主: Longman
go

德雅分享站 [複製鏈接]

Re: 德雅分享站

[size=xx-large]早晨呀!起身返學啦!今日正式返學啦!           
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

cppgrace and Longman,

cppgrace 妳囡囡好"近",我囡囡都冇講佢果班既野比我聽, 妳都好呀!Longman淨得妳個囡懵,我就同我個囡都好懵架!妳真係幸福喇!   
cppgrace第時多多關照,照埋隔離果班  

更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

carrai,

學校有水機,不過唔係蒸餾水嗰隻,係好似洗手盤嗰款,你小朋友一年級,可能對佢嚟講難d用到.我個人就不喜歡用啦,始終好似唔衞生,人人放個口埋去,我個女話好少人用架,多數學生要嚟倒水多.不過如有需要,可以到敎員室嗰度載水,敎員室有蒸餾水機.不過當然唔係叫你唔帶水,日日去載啦!冇辨法架啦,要小朋友開始習慣自己帶水壺,佢大個女啦,唔係幼稚園,佢可能仲開心,覺得自己大個女咗.不過就會重少少囉!

carrai 寫道:
Barbie媽媽

妳係到就好喇!今日問少樣野!我諗問妳都得!   

想問妳學校有冇水機架!還是要帶夠全日既水,如果唔夠係咪冇水喝嗎
Barbie媽媽

hi all:

今日好多通告丫

carrai:
我女今日話佢果班多左2個女同學, 30 girls & 7 boys 同你女果班一樣37人。

grace:
我今日嘗試問多d阿女學校情況,佢第一時間就話佢果班有7個男仔,不過唔係幾靚仔而隔離班(甲班)就有個男仔幾靚仔 真係比佢激死

我尋日巳經叫佢今日問下坐佢隔離果位同學叫乜名?放學後問阿女有無問隔離同學名呀?佢話有問,不過依家巳經唔記得左佢個名喎,唉~~~~你地話佢係咪發緊夢 :evil:

[quote]
Barbie媽媽 寫道:
carrai,

學校有水機,不過唔係蒸餾水

Longman & grace:

妳地係咪公教家庭?

另亞囡話下個星期三定四,十二點幾至兩點學校有大食會喎!下星期派通告。

今日校車遲到呀! 亞囡話返到去已經祈緊禱,重笑笑口話佢果班好彩唔係最遲佢,重有一個男同學最遲。
放學後校車EE話下星期要早D,要6:45分上車呀!   
早成十五分鐘, :cry:  :cry:  :cry:

hi, 你們好我的女兒都是讀德雅小一甲班,請問德雅程度是否一般,為何小一只得兩班,常識及數學都是用中文教,其實大部份私小都是用英文常識的,學校又沒有外藉教師,有沒有父母打算替子女轉校

carrai:

請問甚麼是公教家庭?

mikitang:

nice to meet u.

其實替女兒報考時巳知道學校各科的教授語言,又知道學校並沒有外藉教師。這點我巳有心理準備。至於點解得兩班小一我唸是因為學校課室問題掛。暫時我並沒有打算替小女轉校。

其實我看過你之前的forum覺得你對德雅有些少微言,其實身為家長應對自己替小朋友所選的學校有信心,或者你比些少時間看清楚吧。

mikitang 你好!你囡囡同我囡囡一班喎!真高興在此認到你,以後希望大家多多交流。

對我而言—德雅程度已經不錯,德育方面亦都好好;你想知點解小一只得兩班,或者你可問問學校(我都想知 )。我係大抽獎後才報德雅的,所以已經了解過學校沒有外藉教師,亦知道常識及數學都是用中文教,不過我都想常識及數學加D英文教學(不過我見D課程好似幾緊迫噤,都會幾辛苦 )。

我很好奇你說大部份私小都是英文常識和英數,有些還有外藉教師,但點解都會為囡囡報讀德雅而唔讀其他私小呢?

Longman 寫道:
carrai:

請問甚麼是公教家庭?

是一家都是天主教徒囉!

你地訂唔訂MAGAZINE呀!我亞囡話訂喎!我話唔訂啦!冇$$呀!你知啦,比學費又比車費又要飯$$,之後我囡囡話唔訂飯喇!帶飯返學校食喎!留D錢訂MAGAZINE呀!   

carrai,

我囡囡係小六生啦!

[quote]
carrai 寫道:
[quote]
carrai,

學校有水機,不過唔係蒸餾水
Barbie媽媽

mikitang,

恕我直言,德雅唔係津校亦不是官校,所有入嚟讀嘅小朋友都係由家長為其申請報讀.為何到了今天才問學校程度如何?中文學校當然係以中文教學(除英文科).外籍教師一定教得好英文?中國藉老師就教唔好英文架?(連自己人都睇唔起自己人,難怪今時今日仲有外藉人睇唔起中國人,叫我哋做Stupid Chinese!)

選校前不作準備,好像甚麼都不知就去報讀,對學校,對小朋友都係唔公平.認清自己想要嘅係乜嘢,子女係以父母為榜樣,不要令小朋友一開始就對學校產生不悅.

你還是快快想想自己和小朋友所需要嘅係甚麼,否則,你都是快快轉校,不要開學才兩天就鬧着滿腹不滿,影響小朋友學習情緒!!!

mikitang 寫道:
hi, 你們好我的女兒都是讀德雅小一甲班,請問德雅程度是否一般,為何小一只得兩班,常識及數學都是用中文教,其實大部份私小都是用英文常識的,學校又沒有外藉教師,有沒有父母打算替子女轉校
Barbie媽媽

以現今嘅出生率,私校可以開到兩班都算不俗!我有一位朋友,她囡囡也是德雅小一生,佢開學那天問過(31/8),話由於校社地方有限,只可收兩班小一生.
Barbie媽媽

hi barbie媽媽, 其實之前我已在禮賢會交了留位費, 後來我有位親戚話我聽德雅程度好啲,中學派位又有兩間女校英中,於是我便和女兒去考德雅, 但是我現在又後悔放棄禮賢, 因我覺得禮賢有普通話教中文, 有外籍老師, 校舍又新啲, 常識用英文教,轉校又好似好浪費金錢及時間, 德雅今年band1學生只得62%, 而禮賢就有70%, 就算現在想轉校禮賢都沒有位啦!現在已開學了,除非有人轉校啦!希望你可以教我怎樣好,謝謝

carrai 寫道:
[quote]
Longman 寫道:
carrai:

請問甚麼是公教家庭?

是一家都是天主教徒囉![/quote]

我不是。請問你一家人是嗎?

[quote]
mikitang,

恕我直言,德雅唔係津校亦不是官校,所有入嚟讀嘅小朋友都係由家長為其申請報讀.為何到了今天才問學校程度如何?中文學校當然係以中文教學(除英文科).外籍教師一定教得好英文?中國藉老師就教唔好英文架?(連自己人都睇唔起自己人,難怪今時今日仲有外藉人睇唔起中國人,叫我哋做Stupid Chinese!)

選校前不作準備,好像甚麼都不知就去報讀,對學校,對小朋友都係唔公平.認清自己想要嘅係乜嘢,子女係以父母為榜樣,不要令小朋友一開始就對學校產生不悅.

你還是快快想想自己和小朋友所需要嘅係甚麼,否則,你都是快快轉校,不要開學才兩天就鬧着滿腹不滿,影響小朋友學習情緒!!!

[quote]

你講得好好!

mikitang:

我覺得身為家長的我們存在對學校不滿的情緒真的影響到自己的小朋友。我們咁辛苦為小朋友左挑右選都是想小朋友能夠找到一所好學校。

不如你讓小朋友一邊讀住先睇定d再算,或者她得喜歡也未定呢!如果還是覺得德雅不太好不如襯這個時候出去問問有無後補位,有些學校開學後才知有無後補生的。

始終一句,無論讀那間學校也好,家長千萬不要影響小朋友讀書情緒丫,這點好緊要的。

唔好意思,連續兩晚都出

哎呀!我地無得大食會呀 !因為我地未係公教家庭呀!我同阿女都係佢讀間幼稚園上緊道理班咋!

我老公話送女返學時條路好多車,可能第一日開學啦!或者過一排唔使咁早呢!

carrai,

我個女都話要訂,重指明要公主
‹ 上一主題|下一主題