用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2) [複製鏈接]

Re: 05-06~升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

siulisa,
影響好大,都好多年喇!以前大囡剛返幼稚園每晚半夜都起身哭和發脾氣,嘜都驚.後來去幼稚園裝佢,先知發生咩事,之後變了好愛哭(好彩妹妹唔似佢).
至於咩事就唔講啦,返正當時個副教比人抄咗.

Re: 05-06~升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

raccoon_dog

最緊要囡囡依家冇事, 開開心心, 過佐去的事吾好諗佢

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

raccoon_dog 寫道:
wwyee,
同校?可能掛!
你係咪講緊嗰本My pals are Here!English for Hong Kong呀?
頂到我儍,温習放面,叫我阿妹幫佢溫,我冇本事理,合格已經滿足,勁多九唔搭八的習作,我上學期已經大包圍所有樂思出的英文習作,一條類似都冇,今個學期唔買喇!間校冇實力就唔好轉咁深麻.成個分比英文拉低晒,個老師話要多D時間識應.

raccoon_dog
係呀!溫到我頭都大晒,我比左以前仔仔d卷,今年小一的朋友,佢地測得都唔錯,接近9 字頭,個小朋友媽咪都話,好彩比佢look下如果唔係實唔會高分,有d小朋友仲唔合格,
以前,我都會好似你咁買好多,但而家真係唔駛喇!
你地都好仲係小一,的地小三喇!你好似好唔滿意咁喎?可能你幾個小朋友唔同校有比較?

siulisa,
唔係咁啱,係好攪嘢,剛剛睇wwyee的網站,佢囡囡的幼稚園老師正是大囡以前的幼稚園老師,我囡囡讀咗冇幾來就轉校唔讀.當年就係佢和副教(呢個衰D)困囡囡入......!一言難盡.

raccoon_dog
真係咁攪野,係咪果個姓盧呀?
今年,呢個比人炒左喇!

另一方面,呢間學校圍捕晒村內幼稚園生,連你樓下那間都做埋呢個學期後,所有仔都比我囡囡果間收返喇!出生率低呀!

Re: 05-06年升讀小三的家長, 請進入(Part 2)

wwyee,
係小二嗰個呀!以前p.1英文(朗文)都有9x分架.上學期測驗和考試,冇多冇少剛剛合格,囝囝班好多人都唔合格,最叻嗰個聽聞8字頭.
雖然唔同校,但我冇俾囡囡的習作給囝囝用,咁做會亂.
如果真係比較,囡囡(p.3)校程度好很多,囡囡平時四,五點左右做晒功課連溫習之後去玩,看電視,有時會幫吓我手和細佬對功課,我就上網找料(成日做專題),有時囝囝作句作唔掂,囡囡就作一句比佢參考,通常囝囝六點半前攪掂功課,如果有默書就遲少少.

wwyee,
係嗰個呀,就算唔抄拒,拒都要湊仔啦!冇記錯都年尾升小.
你又知我住哪裹?
救xx嗰間D人唔係去華富救xx咩?

raccoon_dog
妳三個小朋友都吾同校呀? 甘接送   

Hi各位 mummy,
好耐無上黎傾啦,乜開左新版. 唉!咁鬼快就黎又考試啦,諗起都驚.   你地開始準備未呀? 我未呀. 唔知點解,今次考試完全提不起勁同阿女準備.

raccoon_dog

係,唔好意思記錯小二(你仔仔的姓係咪TAKE手邊呀?),你仔仔都好叻仔喎,咁咪A班,升中有望呀!其實D野唔係太深,係佢地操練少,唔知點應付,

係呀!你囡囡轉走左都仲記鬼人地有個仔
我好記性呀!
我都係聽校長講炸!

你地班 c9 呀, 我上晝無入黎
你地已經傾左咁多話題

下學期 d 常識好深
亞仔話無信心
c 啦.. 英文又唔掂
無眼睇  
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama 寫道:
你地班 c9 呀, 我上晝無入黎
你地已經傾左咁多話題

下學期 d 常識好深
亞仔話無信心
c 啦.. 英文又唔掂
無眼睇  

係呀,我今日先多野講左,因為個細囡病左,上午唔駛返工先打多兩隻字仔囉!

下學期常識深的意思唔係真係深,係D生字深難入腦,你問我答,你仔仔一定識晒,如果叫佢寫返出黎,佢實話深喇!

Dear all,

香港迪士尼樂園推出兩項優惠措施,吸引本港居民和內地客入場。港人持身分證買票入場,可以玩兩日。
迪士尼針對港人的優惠,是由今日起至六月廿八日,市民持身分證購買一張平日門票,第二次可於平日入場;指定門票,可於指定日子或平日入場,但特別日子門票無優惠。新措施亦適用於今日之前購買但未使用的門票。但入場前,須持身分證及有效門票,換領相關門票。

尋日問亞仔測驗有無信心
佢話常識好多生字
又多思考題
佢話自己唔識思考
咁亞媽平時問你多d 問題
你肯用腦咪得囉
你唔思想... 點去考呀....
激c 我
佢激我時就真係唔洗思考啦
因為祂顧念你們

wwyee,
我緊係記得佢有個仔啦!
好衰唔衰,佢個仔選了入阿囡轉咗嗰間園,同阿囡去接囝囝放學撞到正!!!當時佢去面試.
佢第一句,嘜你轉咗呢度到呀,唔係移民咩(當年作退學信作原因係移民(唔通話因為佢和副教咩)).

我阿仔邊有咁叻呀!包尾就有佢份,D字恐怖到嚇人,成日倒轉D字寫,大細偕唔識分,作句又短,我和我個妹懷疑佢有讀寫障礙,課程唔深但勁多操練,有時做到佢哭,尤其評估,現在每星期都有中英數小三評估試卷各一,和大量工作紙和習作,難為阿囡校小三評估谷都未谷過.
至於姓嘜係秘密!

fion414 寫道:
Dear all,

香港迪士尼樂園推出兩項優惠措施,吸引本港居民和內地客入場。港人持身分證買票入場,可以玩兩日。
迪士尼針對港人的優惠,是由今日起至六月廿八日,市民持身分證購買一張平日門票,第二次可於平日入場;指定門票,可於指定日子或平日入場,但特別日子門票無優惠。新措施亦適用於今日之前購買但未使用的門票。但入場前,須持身分證及有效門票,換領相關門票。

好正噃... 咁你今次去, 下次我咪可以唔洗 $ 囉
你計劃左未呀   
因為祂顧念你們

fion414,
正!好介紹!
但嗰次去一日都玩晒遊戲,再去都唔好玩.

raccoon_dog
真係比你笑死,真係又會咁巧合!

死喇!你仔囡多,我都唔知你個仔係P3定P2呀?
如果P3咪有可能係同學仔囉!
無錯P3評估試卷各一真係好惡頂,由其係英交,唔理佢唔掂,數學都好忙,開學初真係一日三課個補充加書上練習,問你死未,而家好似無咩,我估測完又會係一樣咁多數要做。

姓咩唔緊要,因為有兩姐弟成日畫畫攞獎,我都係估吓姐

1)持身份証的意思係比佢睇吓你係港人?
2)定係要用身份証號登記呀?

如果係1)咁咪可以今日我去完,聽日比朋友去?
如果係2)咁就唔可以今日我去完,聽日比朋友去?  

jazzmama,
妳係唔係做會計, 咁鬼好數口!
[quote]
jazzmama 寫道:
好正

raccoon_dog,
我就想等到佢有3款新遊戲落成先去!
[quote]
fion414,
正!好介紹!
‹ 上一主題|下一主題