用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 訂全港小學排位表- CUT 左 ORDER
樓主: 銘銘媽
go

訂全港小學排位表- CUT 左 ORDER [複製鏈接]

Re: 訂全港小學排位表

daydream:

我好同意你所講, 如果單係話"排名", 由"最好"排起, 一定係浪費時間同金錢的資料. 因為"好"的定義, 個個父母不同, 對每個小朋友亦唔同.

不過, 我入過佢地個網站睇過, 原來係用一D數據來排, 例如佢用學校老師數目, 除開學生總人數, 計師生比例, 然後由最高排到最低; 又或者用學校面積, 除開學生總人數, 計人均面積, 再排名次; 又或者用老師學歷(大學學位) 多少來排; 又或者用有無圖書館來排; 用測驗考試次數來排......有好多好多個排名表, 全部都係用數字來排.

如果家長已經知自己要求, 例如要求小班, 要求校園面積大, 一定要有圖書館之類, 咁呢份資料就會有用. 否則, 睇完都未必知邊間適合自己小朋友.

又若然家長有時間做功課, 了解最心儀小學的資料 (例如在網上或去學校開放日, 簡介會得到), 咁又未必需要. 真係一個個人需要啦.

daydream話:"吾o岩聽就吾好聽囉 !"     

daydream話:"你要全港小學排位, 我比你呀,位位十元, 保証 100% 準, 吾準 十倍原銀奉還,不過你要証明我 o的吾準 "        

父母態度係咁, 真係唔知仔女會學成點?  唉... ...
‹ 上一主題|下一主題