用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

my1215sui, 其實我已克服左到時要長時間對住我奶奶架啦, 但係比佢星期日咁嚇我一嚇(話要湊我bb返屋企呢), 我依家好擔心我到時頂佢唔住, 會開口鬧佢呀, 講真, 你話佢衰, 又真係唔係, 不過比較古怪囉, 咁....如果我早一星期生, 佢未放假, 只係放工黎一陣, 我慢慢適應, 好d嘛......
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

my1215sui,
嘻嘻,我因為返得晏而且個仔又要等埋爸爸,所以便遲咗D囉~真失礼!不過都趕得到吃早歺,因為AB組係9:30吃的,今日都見到你個B,但佢今日無等埋就入咗去Lu,唔通佢好肚餓
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

hi all

亞囡聽朝返沙田瀝源健康院打針,順便返黎學校探下大家,唔知我囡重認唔認得d老師呢 ?

winwin815

我覺得通常都會早1week,你bb好快就出世,記住有乜野事上BK同我地講

jsbaggio, 係咪架, 唔好氹我歡喜喎......如果我生左, 我一定會通知大家架
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

jsbaggio 寫道:
hi all

亞囡聽朝返沙田瀝源健康院打針,順便返黎學校探下大家,唔知我囡重認唔認得d老師呢 ?

你幾點會返到學校呀, 睇下見唔見到你先 !!

Namnam05 寫道:
my1215sui,
嘻嘻,我因為返得晏而且個仔又要等埋爸爸,所以便遲咗D囉~真失礼!不過都趕得到吃早歺,因為AB組係9:30吃的,今日都見到你個B,但佢今日無等埋就入咗去Lu,唔通佢好肚餓

e..............嘜大組唔係9:00食早餐咩, 但餐單上好似寫係9:00食喎 (唔知有無記錯 )

因為我仔仔今日吾係咁舒服,可能影響心情啦,
今次佢都咳左好耐,o的藥差吾多食晒都未好,我可能要同佢睇多次醫生,我今日打算中午去接佢,等佢返屋企目訓覺好o的,之後先同佢睇law

係咩,大組咁遲先食早餐呀,好在我仔仔次次起身都要飲支奶奶

win
其實我之前一直都係同奶奶住呀,因為佢幫我湊仔仔,但當中真係有好多問題呀,加上我現在又生多個女,佢幫吾到我湊,又吾夠地方住,佢年紀又大,所以我唯有暫時搬去媽媽到住,等抽屋或者買樓law

我生完之後脾氣差左,個人好忟憎,可能又吾夠目訓,又要湊bb,所以你到時罵你奶奶真係一o的都吾出奇呀

我諗如果我同奶奶住, 一定十分十分多問題, 佢地最近既笑料係.....未熱個時, 廁所唔知邊到漏水, 浸晒成間屋, 佢地係用木地板(因為上一手留低既), 其實木浸完水, 好大鍋架, 有虫, 有白蟻, 但係阿老爺話唔整喎, 原來...拖到依家都未整, 我同姑仔講, 有虫架啦喎, 佢話未有, 不過有塞啫 :s

咁都可以忍受既, 仲話湊我bb返去, 唔好同我玩啦
歡迎參觀『文。穎之家』

>不過有塞啫 :s

虱?

yes, exactly, 就係虱, 仲係會咬人既, 咁都可以忍受到, 好彩我地唔興上去食飯架啫      
歡迎參觀『文。穎之家』

係呀~大組C和D就九點鐘吃早歺,跟住排洗,而AB組就先排洗後吃早歺,所以如果BB早起身記住飲番支milk先呀

my1215sui, 你煲D蘋果水比阿仔飲吓啦,等佢清潤下  
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

winwin815

乜你成日都咁早起身 , 係咪prepare亞b出世後會無覺好訓,而家練定先

到時你真係會有好多問題,如果仲想餵人奶,都可問下我,話唒我囡而家都食左成歲

jsbaggio
你真係勁呀,餵人奶餵到成歲,
但你將o的人奶帶去育嬰院咪好麻煩law

我現在都係全人奶,但我女女十月返學就打算早晚先餵人奶,係學校就食奶粉law,o的人奶餵得幾耐得幾耐,我十月中返工到時再餵就吾方便呀

我昨日中午接左仔仔返屋企目訓左兩個鐘,之後就帶佢去仁安睇醫生,醫生都話佢係一般感冒,只是近排天氣吾係太好,加上佢又返學好多時好番都會再感染喎
昨晚食左藥今日好番好多lu,不過今日返學時都有喊呀

唔敢太早返學,驚d老師忙過頭無時間,不過原先諗住9:30am返到,但mi 麼下,都成10時幾先到,老師帶左佢入去玩一陣,老師話佢好似認得d同學仔及環境,週圍hello

講開又講,今年你地旅行去黃金海岸,你地去唔去呀

hyma 寫道:

點解成日咁早? 因為我呢10個月都唔太好訓, 由早期個胸脹痛到訓唔到, 到後期個肚大到訓唔到囉, 好彩我份工自己咋, 唔係就死得啦....

好緊張呀, 我識個班10月mami(我原先預產期係10月1日), 第一個作動啦(其實之前有一個未足月出世), 佢遲我5日, 同樣係pwh, 所以我都好鄧佢緊張呀, 好似我生咁, 佢sms我, 話等緊, 搞到我又訓唔返, 依家係到執緊bb野, 怕趕唔切呀

jsbaggio, 你放心, 我到時一定會煩死你地 hahhahaa
歡迎參觀『文。穎之家』

我去呀,你係唔係想join "my" 我地一齊玩呀??

jsbaggio 寫道:
唔敢太早返學,驚d老師忙過頭無時間,不過原先諗住9:30am返到,但mi 麼下,都成10時幾先到,老師帶左佢入去玩一陣,老師話佢好似認得d同學仔及環境,週圍hello

講開又講,今年你地旅行去黃金海岸,你地去唔去呀

[quote]
hyma 寫道:
[/quote]

my1215sui

老實講個句,帶人奶俾學校唔煩,煩係煩要泵奶。初時我係日日攞返學,不過老師話可以1次過俾幾日或1個禮拜。因初時佢係學校1日食3餐人奶,故我通常1個禮拜帶2次,每次約9-10餐奶。有時會預多1-2餐係學校,因為要預可能有漏(我用奶袋)或有時唔小心倒瀉。

初初以為學校個雪櫃係好似食肆d咁,係成個大型冰箱,故有時不知不覺會放多左d奶係學校(可能成10幾20餐) ,點知有次參觀學校,先知係普通冰箱size,故唔敢放太多係學校,冇位嘛

我自己覺得對bb好d,加上始終返學點都會容易病d,可以的話咪俾亞b食耐d人奶,抵抗力好d嘛

要考慮下,因爸爸要返工、又太遠、第2日又要1早起身、安排佢成日的野食...好多故慮,雖然真係好吸引

[quote]
hyma 寫道:
我去呀,你係唔係想join "my" 我地一齊玩呀??

‹ 上一主題|下一主題