用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 07年9月LHT小一家長加油站
樓主: 笨笨媽
go

07年9月LHT小一家長加油站 [複製鏈接]

Re: 07年9月LHT小一家長加油站

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:16 編輯 ]

Hi 各位,

昨天到LHT查詢插班事宜, 我準備安排長子於9月到LHT升讀三年級,(表格上列明2007-2008年度的學費是980)但插班通常只有一個位, 比考小一更難, 希望憑實力+妹妹入讀+他可愛討好的笑臉, 順利過闖, 一條龍與妹妹一同升中.

Hi MIHOLO,

按接待處的姨姨說, 每年收生很多人報讀, 主任級面試選小朋友, 有些是有兄姊就讀都不收, 全部按計分, 校長會公平地按分數由後補人選補上, 如是的話, 你要有心理準備.
祝你好運, 大抽獎抽到心儀學校!

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:17 編輯 ]

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:17 編輯 ]

HI HALALA,

LHT每班有ニ位老師, 暫時覺得小女需要有愛心的老師。
至於小兒, 較難說服他轉校, 他認為讀得好好地點解要轉。

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:18 編輯 ]

HALAHA 寫道:
MIHOLO,

如果加$100之內, 我都會好開心. 因為我interview時, 個老師同我講, 如果出年學費加到$12,000, 我有咩睇法, 同埋覺得o不ok? 所以我都預咗佢出年學費係$12,000.

MUMMYSIK,

小朋友好似已經有自己主見咁. 之前interview過播道, 佢又話不中意, 反而優才佢都ok, 但佢就話lht啲老師最nice, 佢最中意lht啲老師. 不過以我interview過咁多間, 我都覺得lht個老師給我個印象最好. 但始終因為個校舍, 所以有啲1516. 但囡囡好似仲有深度過我, 不會咁膚淺淨係睇個表面-校舍, 我老公講ga.     

我的小朋友亦選擇了LHT而放棄優才,因我始終覺得較為傳統敎學比起活動教學會好一些,小朋友太過過分給予自由就比較難控制•我的鄰居兩名小朋友都是讀優才,的確十分活潑,但日常禮儀和行為就太過自由,他們的媽咪都有同感•其實每間學校都各有特色,只不過我都喜歡LHT的老師和校長的身體力行,去了數間的小學面試,亦只有LHT的老師可以正面回答我有關學校對學生和家長的溝通以及敎學問題•

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:18 編輯 ]

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:19 編輯 ]

do i need to find swimming course to my daughter during summer holiday before she study p.1 incoming september ?

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:19 編輯 ]

HALAHA,
sorry late to reply,i plan to apply swimming course in JULY.
I live near TKO MTR station.My wife will bring my daughter to school by mtr.

calvin88wong,

你地無唸過給囡囡搭校車呀? 我覺得地鐵站行過去都有段路.

HALAHA,
you are right.I concern if it is rainning,there is no
cover along the road to school.
Do you know how much for the school bus,thanks!

各位LHT小一家長,

我剛剛問過學校,要到6月尾七日頭才有通知入學事誼.

不知現時收生如何?

如有家長知到其他資料請報料!

我都等緊呀,好心急呀,我是Waitlist,要7 月頭先知

睇咗噚日的星島日報, 見到

LHT 07/08年度小一學額: 已滿額, 但學生仍可報名及面試, 如有學位, 會通知家長.

我有朋友係第一輪自行收之後, 才報名LHT, 收到信係 : WAITING LIST

nora,

我想問下你係幾時報名呀?

我都係第一輪自行收生之後先報名呀!

nora,

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:20 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題