用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀?? ...
樓主: Evolution6
go

各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀?? [複製鏈接]

Re: 各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀??

me3 啦     

Re: 各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀??

簽名被屏蔽

係囉.
大家good luck..
抱住平常心, 壓力無咁大.可能會順利d 添bor

大口仔BB 寫道:

雖然死緊, 但都祝我地good luck啦       

[quote]
fat 寫道:
me 2       [quote]
大口仔BB 寫道:
咁又係...... 莫非來自名校welcome好多   
咁我死緊啦
[/quote][/quote]

我答你,父母讀邊間學校一定無關!因我係過來人!
而我個小朋友又係細B,我屋企全廣東話,舊年SC都收咗!現讀緊K1,所以話唔駛驚

份表要填父母學校,當然是有分計啦!如果父母已由名校出來,他們子女日後報這小學是有分加,那st c就可以保証日後的出產會去到好小學,對他們來說是有著數!

放鬆d啦,我今日int時可能學校都幾大,加上步步有老師同小朋友講good afternoon,我覺我小朋友很緊張及陌生,好似佢都感到好大壓力,所以媽媽切勿都緊張,更要幫小朋友放鬆,令他感覺良好及有安全感,來學校只是看看及玩,不喜歡就走啦,佢答唔到問題自己都要表現得寬容d,怕影響佢,我今日都是這樣同我仔講,否則緊張起來,十問九唔應咪重表現不出狀態!

這是我的心得!

sundae, 真開心,多謝你回應。

你小朋友讀緊,你認為這間學校如何?老師好唔好?小朋友讀得開唔開心?最重要係學校與家長的溝通是否良好?

Hi anitabbangel

我都覺得今年好多人考ar.... 學校門口企滿人, 上年好似冇咁多人in... 今年in 的小朋友比上年多(可能今屆出生率比上屆多, 所以多人in... 我估我囝囝都係唔得多過得, 因為老師問他叫咩名和幾多歲都唔答miss, 成日要搶miss 支筆和 paper 來drawing, 攪到miss 都好無奈....

開心,梗開心嫁!老師好唔好?好難講,我同佢唔係好熟,不過~我本人覺得SC家校溝通的確唔錯,佢哋每星期都會喺手冊mark底學過D乜,每個月頭又有4weekly plan,個班主任間中仲會打比

hi sundae

我都同意您講法, 雖然sc 要填父母係邊間學校畢業, 唔代表要睇吓係咪名校才收小朋友, 我有2個朋友果囝囝係04年考都唔收, 他們都是大囝來, 父母又是名校出來, 屋企是做生意, 但係最後都唔收, 另一個朋友就唔係名校出生(小學巳結業), 屋企不是做生意, 但係最後都收了, 我問前2者的小朋友當時表現是點, 他們都答我小朋友唔係咁答問題和老師比一份禮物他囝囝, 睇吓他是否和其他小朋友分享, 而這兩個朋友對學校期望是答每個父母都想望子成龍, 我估可能這樣便唔收, 後者的朋友我話我知他個囝有答問題但係唔係全部識答, 但係老師比咗份禮物他囝囝, 他囝囝竟然將自己心愛teddy bear 送比老師,而他父母的期望是答只要小朋友開心他就開心冇其他特別期望, 因此老師覺得這位小朋友是一個和其他人分享, 而沒有給學校一個大壓力, 所以收了這小朋友,
最後, 希望各位家長放鬆心情唔好給自己和小朋友咁大壓力, 只要盡了力便可.... 祝各位小朋友成功考入sc la....

醒目開學勳章

昨日我先生帶左仔仔去St. Cat 面試,我先生話只係 in 左5分鐘左右,因為我個仔昨日的反應超快,老師一問完問題就立刻大聲而清晰地答啱哂所有問題及做到所有要求,唔駛重覆問題,只係最後講多謝和拜拜時要引導下,房內和房外的老師都讚佢叻和乖,我先生話個仔今日的表現有90分。

雖然表現算理想,但學校最終收唔收真係好難講,之前有人講今年St.Cat係歷年來最多人參加面試的一年,10個揀1個,即係話即使10個人內有2-3個表現好好都仲要再揀...

想同大家分享一下,如果還有小朋友在下星期面試的話,可以考慮以下建議:

我今早到在面試前半小時達到學校(是意料之外,本來只想早早十分鐘到)。不少家長正抱着或拖着小朋友排隊。我不想呆站半小時,就帶小朋友在學校附近逛。接近面試時間,我返回學校,見到老師舉牌叫那時段面試的家長進入。於是我不必排隊就可以直接進入學校。這樣,大人小朋友都不必等到發脾氣或要睡覺了。

我明白家長有時候很着緊小朋友一舉一動,但過多的"回應"反而惹起小朋友鬧別扭之餘,整個課室亦會很嘈,最後大人小朋友都不能安靜,影響考試表現。

HI ,大家好
我路過架咋...不過見你地講緊ST.CAT收生睇父母學曆,我就想分享下.
我兩年前都同仔仔考左ST.CAT,一心唸住係比佢吸收經驗,等佢知道咩叫做INTERVIEW.無唸過學校會收佢..所以當日我自己都無請假陪仔仔去.(佢一向都係聽我講野,我同佢去,佢既表現會好好多),由DADDY同佢去...
而我老公又唔多識"DUM"我個仔,只記得當日老公同我講番.一入到去,老師問左好多問題,我仔仔都有答,但細聲到老師都聽唔到,要申對耳仔去個個仔個口到先知佢講咩果隻........我老公都唸住衰硬..
最後,老師就問左我老公一個問題,.點解會揀呢間學校??哈..我老公真係完任唔識答,只係同老師講"因為佢表哥都係呢度讀過LOR"咁老師又再問佢"咁而家表哥係邊度讀小學?我老佢又好大意...唔記得左我NEPHEW間小學校名..只係同老師講"係石夾尾果間咩小學....
老師先問佢係咪SFA..佢先答係...
仲有,我兩公婆都唔係名校出黎,只係譜通學校,又唔係咩高學曆架.
我地真係無唸過學校會收...點知2星期後就收到信..仲要比仔仔上午班TIM..
不過我地最後都放棄左
大家放心...唔會10個掙1個咁誇張.
學校收成700人,你地唸下...約3000人考,都係4-5個人掙一個位..仲要其實好多家長係考幾間架..
大家努力..希望你地小朋友考到心儀幼稚園

Yesterday could not sleep well, due to the poor performance of my girl yesterday.
Earl this morning, I go to Hepp Yunn School to get the application form
[url=http://[/url]

My girl did the interview this morning.  We arrived early.  Didn't wait long for the interview at all.  The whole process takes about half an hour.

The performance of my girl was not good either, though not the worst.  The attitude of the interviewer was not encouraging, in fact strict.  My girl did not answer some of the questions like "What is your nose for?" & "Do u brush your teeth?" and did not do well on the shape & colour matching (she has always been excellent in doing these tasks).  I still think my girl did a good job.  She managed to finish the interview although (I can tell from her face) she really wanted to leave.

Anyway the interview with SC is now over and I look forward for the upcoming interviews.

Good luck to all of u who will be doing interview in SC.

Why so many babies want to leave????  (My son also)   

I think children scared crowded, noisy and unfamiliar places.

My daughter did the interview this morning, too.  Her performance was good until near the end of the interview, she said "go to vv", I replied her that we go to vv after finished talking with teacher.  Then, she began to cry loudly.  The teacher was patient and asked me to take her to toilet, very understanding and showed her kindness.  

I think my daughter's performance is quite good and she answered all the question correctly except one.  "Can we eat the bananas skin?", my girl answer "Yes".  Other queston about shapes, colours; what the mouth for, etc, she answered quickly and correctly.  I think she did the best but just accidently she need to vv in a bad timing  

Which question is about banana?

The teacher showed my daughter a picture with a banana.  Then, she asked my girl "Can we eat the banana skin?", maybe my daughter don't understand what exactly she asked.  She hesitated and after the teacher asked few times, then she gave the wrong answer "Yes".   

原來昨日同今日的問題有D不同
‹ 上一主題|下一主題